Društvo

U prvom kvartalu u BiH manje investicija za 3,4 odsto


U BiH je, prema preliminarnim podacima Centralne banke BiH, u prvom kvartalu registrovano smanjenje direktnih stranih investicija za 3,4 odsto ili 243,2 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je iz Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (Fipa).

Direktor Fipe Milica Marković rekla je da se ekonomija BiH, koja je i prije epidemje virusa korona bila na putu usporavanja, sada suočava s mogućom dubokom recesijom.

– Ako uzmemo u obzir izvještaje međunarodnih institucija o položaju BiH na globalnom nivou i tome dodamo posljedice pandemije, jasno je da će efekti po našu ekonomiju i privredu biti skoro dramatični – istakla je Markovićeva.

Prema njenim riječima, Fipa je u maju uradila anketu među investitorima u BiH, prema kojoj je njih 50 odsto potvrdilo nastavak planiranih investicija u zemlji, a koje su dogovorene prije virusa, 40 odsto će najvjerovatnije odgoditi planirane investicije, dvije kompanije planiraju premještaj dijela poslovnih aktivnosti van BiH, a jedna će potpuno obustaviti investicione aktivnosti.

Markovićeva je pomenula i izvještaje Svjetske banke o lakoći poslovanja, prema kome je BiH pogoršala svoj rejting, zatim Forbsov izvještaj o najboljim zemljama za poslovanje, prema kom je BiH najgora u regionu.

– Na osnovu ovih izvještaja jasno je da slika poslovnog ambijenta BiH nije pozitivna. Uobičajeno smo posljednji u odnosu na zemlje regiona i druge evropske zemlje – istakla je Markovićeva.

Ona je naglasila da bi glavni ekonomski prioriteti BiH svakako morali biti ubrzanje integracija u EU, jačanje finansijskog sistema, reforma javne uprave, te osiguranje ekonomskog rasta podsticanjem dinamičkog i konkurentskog privatnog sektora.

– Sporost ili zastoj u otklanjanju poslovnih barijera i loša pozicija BiH u izvještajima međunarodnih institucija, otežavaju predstavljanje BiH kao pozitivne destinacije za ulaganje i privlačenje stranih investicija – navela je Markovićeva.

I pored evidentnih teškoća i objektivnih prepreka izazvanih pandemijom, ona je istakla da Fipa i dalje radi na realizaciji postojećih i pribavljanje novih projekata koji bi mogli biti interesantni za potencijalne strane investitore u BiH.

Prema njenim riječima, trenutno je u fazi razrade 285 “Fipa projekata” i to 72 u poljoprivredno—rehrambenom sektoru, 17 u metaloprerađivačkom, 52 u energetskom sektoru, u turizmu 51 projekat, drvnom sektoru 11 projekata, u nekretninama 22 projekta, tekstilnom sektoru pet, sektoru inovacija 20, te u drugim sektorima 35 projekata.

– Osim ovih u realizaciji su i prioritetni projekti Vlade Republike Srpske, njih 66 i Vlade Federacije BiH 112. Sigurno je da bi realizacija bar većine od ovih projekata značajno doprinijela poboljšanju ekonomskog i privrednog ambijenta i imidža BiH kao i njenom privrednom rastu koji bi se potvrdio najprije kroz zapošljavanje ljudi – istakla je Markovićeva.

Ona je rekla da ono što je izvjesno u ovom trenutku kao važno uporište za privredni oporavak od posljedica pandemije, jeste pomoć Savjeta EU koji je u okviru iznosa za pomoć zemljama zapadnog Balkana predvidio i 250 miliona evra za BiH.

Agencije

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Nelegalan uvoz ribe ugrožava legalnu proizvodnju u Srpskoj

DB

Crna Gora: 208 novozaraženih, četiri osobe umrle

DB

FBiH: Ministarstvo turizma traži duže radno vrijeme za ugostitelje

DB

Ogromne gužve na graničnom prelazu iz Crne Gore ka Srbiji

DB

Dodikovo pismo Turkovićevoj: Ko je dozvolio da se BiH pridruži odluci Savjeta EU?

DB

Restrukturiranje ŽRS pod teretom od 300 miliona KM duga

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više