Infopunkt

Haradinaj u Hagu: Ne priznajem ovaj sud, mandat vam je istekao

Potpredsjednik Udruženja veterana OVK Nasim Haradinaj, osumnjičen za zastrašivanje svjedoka, izjavio je danas da ne priznaje Specijalizovana vijeća Kosova za sud, tvrdeći da im je mandat istekao u avgustu ove godine, a njegov branilac je tražio da bude odmah pušten iz pritvora.

– Ne priznajem ovaj sud i vaš rad. Vjerujem da je u avgustu već istekao rok od pet godina za mandat ovog suda – rekao je Haradinaj sudiji za prethodni postupak na sjednici na kojoj je upoznat sa razlozima za hapšenje.

On je napomenuo da je Udruženje prikupilo više do 10 000 potpisa građana Kosova koji se protive tom sudu.

– Za ovaj sud krivimo političare naše zemlje koji su zbog svojih džepova dozvolili da se on osnuje. Sve i ako me osudite na kaznu od 500 000 evra, ne možete promijeniti ni moje ni mišljenje mojih ljudi o ovom sudu – naveo je Haradinaj pošto mu je sudija dozvolio da se slobodno obrati bez izjašnjenja o krivici.

Prethodno je na sjednici Specijalizovano tužilaštvo Kosova saopštilo da ubrzano radi na tome da optužnica protiv Nasima Haradinaja bude podnijeta u najkraćem mogućem roku.

Sa druge strane, Haradinajev branilac, holandski advokat Van Martens, naveo je da je odbrana od suda podneskom tražila da odmah odbaci sve optužbe protiv njega i da ga pusti iz pritvora.

Martnes je ukazao da se Haradinaj ne tereti za ratne zločine, zbog kojih krivičnih djela je osnovan taj sud, te da ovaj sud nije nadležan da ga procesuira.

Tužilaštvo je ukazalo da prije podizanja optužnice, predstoji niz istražnih koraka koji se sada preduzimaju.

– Sada smo u postupku prikupljanja informacija od brojnih svjedoka koji su našoj kancelariji prenijeli da se osjećaju uplašeno, zbog čega je Haradinaj i uhapšen. Obavezujemo se da će ovaj postupak biti ekspeditivan i brz – rekla je pomoćnik tužioca Džeka Smita.

Haradinaj nije imao primjedbe na tretman prilikom hapšenja i boravak u pritvoru, napominjući da “ne prihvata hapšenje”.

Na pitanje sudije koje mu je zanimanje, odgovorio je da je pravnik i da vodi upravu za snabdijevanje vodom u opštini Glođan, a trenutno je i potpredsjednik veterana OVK.

Rekao je takođe da mu je maternji jezik albanski, ali da razumije i druge jezike.

Sudija je upozorio da je ovo prvo pojavljivanje pred sudom, a ne suđenje jer Haradinaj nije optužen, te da je svrha ove sjednice da utvrdi da li je osumnjičeni obaviješten zašto je uhapšen i da ima pravo na branioca.

Pravo na osporavanje hapšenja Haradinaj će, prema riječima sudije, imati u narednom periodu.

Haradinaj je na pitanje sudije da li se čuo sa porodicom, rekao da je njegova porodica za to saznala iz medija, a da je one uspio da se čuje sa njima četiri dana kasnije, odnosno sinoć.

– Nije mi ranije pružena prilika za kontakt, pošto su brojevi telefona bili u mom telefonskom aparatu koji je zaplijenjen prilikom hapšenja, pa tražio sam da pokupe brojeve iz mog telefonskog aparata – rekao je Haradinaj, napominjući da smatra da to nije bilo namjerno, već da jednostavno nije moglo prije.

Sudija je objasnio Haradinaju da on ne može da se brani sam jer se nalazi u pritvoru, kao i da ima pravo da mu sud postavi branioca po službenoj dužnosti, ukoliko nema novca za angažovanog advokata.

Haradinaj je u sudnici sjedio sa maskom na licu, a pored njega i sudije za prethodni postupak tu su bili i predstavnici tužilaštva na čelu sa glavnim tužiocem Džekom Smitom, predstavnici sekretarijata i njegov branilac Vans Martens, advokat iz Holandije.

Na sjednicu je doveden iz pritvorske jedinice u Hagu u koju je smješten nakon izručenja sa Kosova u petak.

U nalogu za hapšenje navodi se da je Haradinaj držao konferencije za novinare 7, 16. i 22. septembra gdje je dijelio ili na drugi način učinio dostupnim medijima tajne i povjerljive informacije i dokumenta koja su u vezi sa radom Specijalizovanog tužioca Kosova, gdje je takođe imenovao pojedine (potencijalne) svjedoke i dao informacije u vezi sa njihovim prebivalištem i drugim ličnim podacima.

Ovo ponašanje, prema stavu tužioca, predstavlja ozbiljnu prijetnju, odnosno sredstvo prinude na svjedoke, u cilju da se odgovore od svjedočenja ili nagovore na davanje lažne izjave pred tužiocem i sudom.

Na isti način je potencijalne svjedoke izložio opasnosti po njihovu bezbjednost, a sve u cilju odmazde zbog njihovog istinitog svjedočenja pred istražiocima tužilaštva.

Haradinaj se tereti i za krivično djelo povrede tajnosti postupka objavljivanjem infomarcija iz istrage i imena potencijalnih svjedoka.

U pritvoru u Hagu će biti zbog opasnosti da bi mogao da pobjegne, da bi morao da ometa predstojeće krivične postupke koji će se voditi pred Specjalizvanim vijećima protiv pripadnika OVK, kao i da će nastaviti da ponavlja krivična djela za koja se već sumnjiči.

On je uhapšen u petak na Kosovu, a nešto ranije stog uhapšen je i Hisni Gucati, šef Udruženja veterana OVK nakon čega su obojica izručeni Hagu, prenosi Tanjug.

Gucati se tereti za ista krivična djela, a Specijalizovani tužilac je prije nekoliko dana poručio da će procesuirati sve koji su ometali istragu i zastrašivali žrtve i svjedoke u predstojećm postupcima.

Privođenje Gucatija sudiji za prethodni postupak zakazano je za četvrtak.

Politika

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Banjalučani od grada traže izgradnju trotoara, kanalizacije ili vodovoda

BS

Banjalučka škola preko noći otkazala nastavu: Inspekcija na terenu

BS

Političke partije iz Srpske velike mitinge čuvaju tek za kraj

JG

Armin Sinančević Srbiji donio srebro na Evropskom prvenstvu!

DB

Izvršni direktor “Fajzera” pozitivan na koronu

DB

Odata počast žrtvama zločina: Cetinjani u tišini palili svijeće

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više