Društvo

Nakon više od 100 godina: RUGIP vrši gravitaciona mjerenja na teritoriji RS


Nakon više od sto godina, Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) vrši gravitaciona mjerenja na teritoriji cijele Republike Srpske, od Novog Grada do Trebinja, s ciljem određivanja ubrzanja sile Zemljine teže koja su neophodna za definisanje oblika i dimenzija Zemlje kao nebeskog tijela, odnosno površi geoida za područje Republike Srpske.

Tako određen oblik i dimenzije dijela površi Zemlje za područje Republike Srpske u praksi imaju značaj pri vršenju geodetskih satelitskih mjerenja (GNSS – Globalni Navigacioni Satelitski Sistem), ali i kvalitetnijeg pozicioniranja u navigacione svrhe za širi krug korisnika.

Zahvaljujući Ugovoru o realizaciji gravimetrijskih mjerenja u Republici Srpskoj koji je RUGIPP zaključio sa ”Vekom Geo” iz Beograda i Upravom za kartiranje Kraljevine Norveške (Kartverk) uz finansijsku podršku projekata CILAP i Vlade Kraljevine Norveške (RER-17/0008 – Statens Kartverk West Balkans 2017-2020.) do sada su izvršena mjerenja na oko 90 odsto tačaka, te se u skladu sa dosadašnjom dinamikom realizacije očekuje završetak mjerenja na svim tačkama do polovine oktobra 2020. godine.

Prema projektu gravimetrijskih mjerenja predviđena su mjerenja na 3 833 tačke, raspoređene na cijeloj teritoriji Republike Srpske (reperi NVT-3 i rasute tačke).

Uprava je zaključila i Protokol o poslovno-tehničkoj saradnji kojim su definisani detalji realizacije mjerenja i obrade rezultata mjerenja.

Vrijednost Ugovora je 120 000 evra, od kojih je kroz projekat CILAP izdvojeno 40 000 evra, a Kartverk je projekat podržao sa 80 000 evra.

Direktor RUGIPP-a Bosiljka Predragović ocijenila je da se radi o vrlo zahtjevnom projektu, koji se izvodi u četiri faze, pri čemu su geodeti po deset časova dnevno na terenu.

– I pored napornog rada na eksproprijaciji i Korirodu Pet Ce RUGIPP uspješno realizuje ovaj zahtjevan projekat čije će rezultate koristiti geodetski stručnjaci RUGIPP-a, kao i svi drugi pri korišćenju GNSS tehnologije, ali i stručna naučna javnost u Republici Srpskoj i na globalnom nivou, jer na osnovu poznatih vrijednosti ubrazanja sile Zemljine teže moguće je tačno utvrditi nepravilnosti oblika Zemljine kore, a onda i određivanje tačnih visina tačaka – navela je Predragovićeva.

Prema njenim riječima ovo je i jedistvena šansa za geodetske inženjere Uprave jer se inače takva mjerenja u svijetu na ovakav način ne izvode često, prije svega zbog kompleksnosti, ali i visokih trošova, te zaista rijetki geodeti imaju priliku da se sretnu sa takvim izazovima i na taj način prošire svoja znanja u toj uskoj oblasti geodezije.

– U prilog tome govori i činjenica da su prethodna gravitaciona mjerenja na području bivše SFRJ vršena davnih 1970-ih, ali da nikada nisu stavljena u službenu upotrebu i iskorištena u naučne i stručne svrhe – dodala je Predragovićeva.

Ona je naglasila i da će ostvareni rezultati doprinijeti regionalnom projektu – određivanje regionalnog geoida zemalja zapadnog Balkana (TIN Balkan Geoide – Western Balkan countries), te na taj način učiniti prepoznatljivom Republiku Srpsku na regionalnoj i svjetskoj mapi zemalja koje daju svoj doprinos nauci i praksi u oblasti geonauka.

Rezultati gravimetrijskih mjerenja biće osnova za određivanje geoida za područje Republike Srpske, a zajedno sa podacima dobijenim nakon nivelmanskih mjerenja u NVT-3 biće osnova za kvalitetnije definisanje vertikalnog referentnog okvira Republike Srpske.

U skladu sa Ugovorom i Protokolom o poslovno-tehničkoj saradnji, izvođač je Upravi ustupio na korišćenje dva gravimetra i održao obuku za rad gravimetrima za 12 geodetskih inženjera Uprave, te vrši obradu i izravnanje rezultata mjerenja.

Gravimetrijska mjerenja u Republici Srpskoj započeta su 5. juna, nakon završene obuke za rad gravimetrima i procedurama mjerenja, te izvršenih kalibracionih mjerenja između tačaka apsolutne gravimetrije u manastiru Tavna kod Bijeljine i u Sarajevu.

Dvočlane terenske ekipe se u radu gravimetrima smjenjuju svakih 14 dana (svake druge nedjelje), radeći u kontinuitetu svaki dan. Osim mjerenja razlika ubrzanja sile Zemljine teže u projektovanim tačkama, ekipe projektovane tačke opažaju i GNSS prijemnicima.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Banjaluka: Motorkom napali staricu!

OT

LŠ: Šahtjor porazio Real, remi Lokomotive i Salcburga

OT

Kon najavio obavezu PCR testa za ulazak u Srbiju

OT

Višković: Ako situacija izmakne kontroli, moguće uvođenje policijskog časa

OT

„Turska će poslati vojsku ako Azerbejdžan zatraži”

OT

Onlajn nastava u srednjim školama u Kantonu Sarajevo

OT

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više