Infopunkt

Osiguravajuće kuće u Srpskoj za pola godine zaradile 22 miliona KM


Prihodi osiguravajućih društava u Republici Srpskoj rasli su u prvoj polovini ove godine za blizu 10 odsto, a rashodi za četiri odsto, što je osiguravačima donijelo profit od 22 miliona maraka.

Ukupni prihodi osiguravajućih društava, uključujući i dobitke utvrđene direktno u kapitalu, u prvoj polovini 2020. godine, iznosili su 138,3 miliona KM i bili su veći, u odnosu na isti period prošle godine, za 9,3 odsto.

Ukupni rashodi, uključujući i gubitke utvrđene direktno u kapitalu, iznosili su 115 miliona KM i bili su veći za četiri odsto.

Poslovni dobitak iznosio je 18,9 miliona KM i bio je veći za 54,3 odsto, dok je dobitak iz redovne aktivnosti iznosio 23,7 miliona i bio je veći za 35,1 odsto.

Trinaest društava za osiguranje je iskazalo neto dobitak u iznosu od 23,3 miliona, dok je jedno društvo iskazalo neto gubitak u iznosu od 382.629 KM.

Ukupan neto rezultat u obračunskom periodu na nivou sektora bio je dobitak u iznosu od 22 miliona KM.

Premija pala za dva odsto

Ukupno obračunata premija društava za osiguranje sa sjedištem u Republici Srpskoj iznosila je 110,8 miliona KM u prvom polugodištu. Od toga se 87,3 miliona odnosi na RS, a 23,4 miliona na FBiH.

U odnosu na isti period prethodne godine, obračunata premija društava za osiguranje je bila manja za 2,2 miliona ili dva odsto.

Osiguranicima isplaćeno 37,6 miliona KM

Društva za osiguranje su osiguranicima i korisnicima osiguranja u prvoj polovini ove godine isplatila 37,6 miliona KM, ili 7,8 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

Ukupno isplaćene obaveze po osnovu zaključenih ugovora neživotnih osiguranja iznosile su 33,2 miliona KM i bile su veće za 5,5 odsto. Korisnicima životnog osiguranja, u ovom izvještajnom periodu, isplaćeno je 4,3 miliona KM, što predstavlja povećanje za 29,7 odsto.

U Agenciji za osiguranje su naveli da u Srpskoj sjedište ima 14 društava za osiguranje, te da ima 10 filijala društava za osiguranje čije je sjedište u FBiH.

– Tržišna struktura i pokazatelji koncentracije ukazuju da na tržištu osiguranja u Republici Srpskoj postoji prilično jaka konkurencija naveli su u Agenciji.

Dodali su da je nastavljen trend rasta premije životnih osiguranja, ali da ta premija još uvijek nije dostigla nivo uporedivih tržišta osiguranja zemalja regiona.

– Premija osiguranja od autoodgovornosti i dalje dominira i ima najveće (63,4 odsto) učešće u ukupno obračunatoj premiji – istakli su u Agenciji.

Naglasili su da je koeficijent opšte likvidnosti osiguravajućih društava bio znatno veći od jedan, što odražava sposobnost izmirenja obaveza u rokovima dospijeća.

Capital.ba

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Amfilohije negativan na koronu

SA

Početak gradnje HE “Buk Bijela” iduće godine

SA

Dačić na čelu Skupštine Srbije

SA

Vučić: Predsjednički i parlamentarni izbori do aprila 2022.

SA

SB UN sutra o Kosovu i Metohiji

SA

U Crnoj Gori preminulo sedam osoba

SA

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više