Izdvajamo

RS spremna za serološka ispitivanja


Institut za javno zdravstvo RS i medicinski fakulteti u Banjaluci i Foči spremni su za početak studije o serološkim ispitivanjima na području RS, samo se još čekaju aparati neophodni za sprovođenje ovog ispitivanja.

Rekao je ovo Dejan Bokonjić, dekan Medicinskog fakulteta u Foči, dodajući da se nadaju da će svu neophodnu opremu dobiti u narednih desetak dana.

– Čekamo da nam stignu aparati i antitijela i onda smo spremni za početak ispitivanja – rekao je Bokonjić.

Dodao je da su na čekanju zbog tehničkih stvari te da će ova nacionalna studija seroprevalencije kovid-19 infekcije u populaciji RS, koja je značajna jer će dati uvid u prisustvo antitijela na virus korona građana RS, biti vođena u dvije faze.

– Prva faza će biti prikupljanje uzorka, na osnovu kojih ćemo odrediti situaciju u ovom trenutku, a drugu fazu planiramo sprovesti početkom sljedeće godine. Na osnovu toga znaćemo koliko smo daleko od kolektivnog imuniteta na virus korona”, kazao je Bokonjić.

Istakao je da je u prvoj fazi planirano ispitivanje oko 1 700 učesnika, a vršiće se na osnovu metode slučajnog uzorka.

– Glavni nosioci sređivanja podataka i uzimanja uzoraka biće regionalni zavodi za zdravstvo. Njima će pomagati i studenti medicinskih fakulteta, a posebno ćemo se morati organizovati kada su u pitanju ruralna područja, gdje nemamo regionalni zavod za zdravstvenu zaštitu RS – naveo je Bokonjić.

O tome koliko je ovo istraživanje značajno, govorio je i Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta Banjaluka, koji je rekao da će se ispitivanjem uvidjeti kakva je bila izloženost stanovništva RS virusu korona te kako kao zajednica reagujemo na kovid-19.

– Posebno je značajno kod onih koji su bili bolesni, jer bi trebalo da se razvio imunološki odgovor, to jeste određena zaštita za duži ili kraći naredni period – rekao je Škrbić.

Dodao je da bi se za početak ovo istraživanje vršilo na oko 500 domaćinstava.

– Očekujemo da ćemo u narednim mjesecima imati prve rezultate, a mi ćemo to kontinuirano da pratimo – kazao je Škrbić.

Dodao je da će se istraživanje proširivati kako vrijeme bude odmicalo na veći broj stanovnika u RS.

– To su važni podaci koji nam mogu poslužiti ne samo u svrhu naučnih saznanja i doprinosa ukupnom iskustvu čovječanstva u borbi protiv ovog virusa, jer ćemo sigurno razmjenjivati podatke sa drugim institucijama i Svjetskom zdravstvenom organizacijom, već i za nas da malo više saznamo o samoj prirodi bolesti – objasnio je Škrbić.

Istakao je da su ranije dobili podršku Vlade RS u iznosu od 200 000 KM, i to za nabavku dva ELISA analizatora i drugih potrebnih instrumenata.

– SZO s kancelarijom u Sarajevu podržala je ovu aktivnost i obezbijedili su nam dovoljan broj seroloških kitova hemikalija neophodnih za ova istraživanja – rekao je Škrbić.

Dodao je da Insitut za javno zdravstvo RS radi na izradi upitnika, jer će se paralelno s uzimanjem uzoraka krvi raditi i anketiranje stanovništva.

Nezavisne

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Đoković protiv Ćorića za istoriju

SA

Onlajn nastava problem za mlađe učenike

SA

Izgradnja mosta u Docu počinje za 20 dana

SA

Dan kada je odbijen Vens-Ovenov plan

SA

Saobraćaj se odvija bez problema

SA

Sunčano sa temperaturom iznad prosjeka

SA

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više