Izdvajamo

Eksperimentalna mala matura krajem školske godine

Eksperimentalna mala matura u svih 187 osnovnih škola u RS najvjerovatnije će biti organizovana krajem ove školske godine.

– Pored matematike i srpskog jezika uvešćemo i testove iz jezika bošnjačkog naroda za djecu koja izučavaju taj jezik. Mi smo već dostavili prijedlog Ministarstvu prosvjete i kulture RS za još jedno održavanje eksperimentalne male mature u RS, u koju bi ovaj put bio uključen i predmet jezik bošnjačkog naroda za djecu koja izučavaju taj jezik, tako da želimo da i oni vide proceduru sprovođenja male mature – rekao je Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS.

Prema njegovim riječima, eksperimentalna mala matura biće sprovedena ako se nastava bude odvijala u učionicama i ukoliko epidemiološka situacija to dozvoli.

– Mi ćemo u januaru naredne godine pripremiti zbirke zadataka da obavijestimo učenike da se pripremaju – pojašnjava Damjanović.

Kako kaže, Republički pedagoški zavod je predložio održavanje još jedne eksperimentalne male mature zbog toga što đaci u maju iz epidemioloških razloga nisu bili u mogućnosti da testiraju znanje stečeno u prethodnoj školskoj godini.

Gina Gruban, direktorica OŠ “Dositej Obradović” iz Prijedora, kaže da ova područna škola u Hambarinama ima učenike koji izučavaju jezik bošnjačkog naroda, te da je bitno da đaci ove škole u testovima male mature imaju upravo taj jezik.

– Prošle školske godine je trebalo na eksperimentalnoj maloj maturi da budu testovi iz jezika bošnjačkog naroda, oni su bili pripremljeni, ali budući da je pandemija virusa korona prekinula redovnu nastavu – sve što se tiče male mature prolongirano je za ovu školsku godinu – kazala je Grubanova.

Željka Opačić, direktorica OŠ “Ivo Andrić” iz Banjaluke, kazala je da njihova škola učestvuje od samog početka u procesu eksperimentalne male mature.

– Učenice, a i sami roditelji što duže radimo na tome su sve ozbiljniji i daju se fini rezultati. Svake godine odziv učenika je gotovo stoodstotni – kazala je Opačićeva.

Slađan Todorović, pomoćnik direktora OŠ “Sveti Sava” Istočno Sarajevo, ističe da je zadovoljan rezultatima prethodne provjere znanja.

– Svakako bi trebalo još jednom organizovati eksperimentalnu malu maturu prije nego što ona postane obavezna u svim školama – kazao je Todorović.

Dodaje da prošle školske godine, s obzirom na pandemiju izazvanu virusom korona, završna eksperimentalna mala matura nije realizovana.

– Najbolje je da to bude urađeno krajem ove školske godine – kazao je Todorović i dodao da će se uspjeh sa male mature kad postane obavezna sigurno vrednovati prilikom upisa u srednju školu.

Đorđe Mirković, direktor OŠ “Sveti Sava” iz Bijeljine, ističe da je zadovoljan rezultatima prethodne provjere znanja u njihovoj školi.

I on se slaže da bi trebalo još jednom organizovati eksperimentalnu malu maturu prije nego što ona postane obavezna u svim školama te dodaje da je opravdano da se u malu maturu uvrsti i jezik bošnjačkog naroda za tu djecu.

Nezavisne

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Putin: Razvoj događaja u Ukrajini pokazuje da SAD žele da produže sukob

BS

Bugarska: Dvoje djece povrijeđene u udesu srpskog autobusa u teškom stanju, ali stabilno (VIDEO)

BS

Jednokratna pomoć: Penzioneri danas dobijaju po 100 KM

BS

Valerija Galić izabrana za novog predsjednika Ustavnog suda BiH

JG

Nema registra zaposlenih ni ove godine

BS

Roba kupljena za dolare skuplja 20 odsto

BS

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više