Izdvajamo

Eksperimentalna mala matura krajem školske godine


Eksperimentalna mala matura u svih 187 osnovnih škola u RS najvjerovatnije će biti organizovana krajem ove školske godine.

– Pored matematike i srpskog jezika uvešćemo i testove iz jezika bošnjačkog naroda za djecu koja izučavaju taj jezik. Mi smo već dostavili prijedlog Ministarstvu prosvjete i kulture RS za još jedno održavanje eksperimentalne male mature u RS, u koju bi ovaj put bio uključen i predmet jezik bošnjačkog naroda za djecu koja izučavaju taj jezik, tako da želimo da i oni vide proceduru sprovođenja male mature – rekao je Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS.

Prema njegovim riječima, eksperimentalna mala matura biće sprovedena ako se nastava bude odvijala u učionicama i ukoliko epidemiološka situacija to dozvoli.

– Mi ćemo u januaru naredne godine pripremiti zbirke zadataka da obavijestimo učenike da se pripremaju – pojašnjava Damjanović.

Kako kaže, Republički pedagoški zavod je predložio održavanje još jedne eksperimentalne male mature zbog toga što đaci u maju iz epidemioloških razloga nisu bili u mogućnosti da testiraju znanje stečeno u prethodnoj školskoj godini.

Gina Gruban, direktorica OŠ “Dositej Obradović” iz Prijedora, kaže da ova područna škola u Hambarinama ima učenike koji izučavaju jezik bošnjačkog naroda, te da je bitno da đaci ove škole u testovima male mature imaju upravo taj jezik.

– Prošle školske godine je trebalo na eksperimentalnoj maloj maturi da budu testovi iz jezika bošnjačkog naroda, oni su bili pripremljeni, ali budući da je pandemija virusa korona prekinula redovnu nastavu – sve što se tiče male mature prolongirano je za ovu školsku godinu – kazala je Grubanova.

Željka Opačić, direktorica OŠ “Ivo Andrić” iz Banjaluke, kazala je da njihova škola učestvuje od samog početka u procesu eksperimentalne male mature.

– Učenice, a i sami roditelji što duže radimo na tome su sve ozbiljniji i daju se fini rezultati. Svake godine odziv učenika je gotovo stoodstotni – kazala je Opačićeva.

Slađan Todorović, pomoćnik direktora OŠ “Sveti Sava” Istočno Sarajevo, ističe da je zadovoljan rezultatima prethodne provjere znanja.

– Svakako bi trebalo još jednom organizovati eksperimentalnu malu maturu prije nego što ona postane obavezna u svim školama – kazao je Todorović.

Dodaje da prošle školske godine, s obzirom na pandemiju izazvanu virusom korona, završna eksperimentalna mala matura nije realizovana.

– Najbolje je da to bude urađeno krajem ove školske godine – kazao je Todorović i dodao da će se uspjeh sa male mature kad postane obavezna sigurno vrednovati prilikom upisa u srednju školu.

Đorđe Mirković, direktor OŠ “Sveti Sava” iz Bijeljine, ističe da je zadovoljan rezultatima prethodne provjere znanja u njihovoj školi.

I on se slaže da bi trebalo još jednom organizovati eksperimentalnu malu maturu prije nego što ona postane obavezna u svim školama te dodaje da je opravdano da se u malu maturu uvrsti i jezik bošnjačkog naroda za tu djecu.

Nezavisne

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Zdravstvene agencije EU odobrile miješanje vakcina protiv kovida

SA

Korona u Srbiji: Preminula 41 osoba, preko 1 600 zaraženih

OT

Lukač: Uhapšeni će dati korisne podatke policiji, ove akcije će se nastaviti

OT

Višković i Vulin: Saradnja Srpske i Srbije na najvišem nivou

OT

Indoktrinacija najmlađih: Crtani film u kojem su Srbi prikazani kao štakori

OT

Potvrđena optužnica protiv ministra Selme Cikotića

OT

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više