EX YU

Nekadašnji komandant OVK-a Saljih Mustafa negirao krivicu za ratne zločine


Nekadašnji komandant tzv. OVK Saljih Mustafa negirao je krivicu po svim tačkama optužnice Specijalizovanog tužilaštva Kosova koje ga terete za niz ratnih zločina nad sprskim civilima od 1. do 19. aprila 1999. godine u mjestu Zlaš na Kosovu i Metohiji.

– Izjašnjavam se da nisam kriv – rekao je Mustafa, nakon što se prethodno obratio sudu govoreći o svom moralu, borbi za slobodu OVK i apelujući na Specijalizovana vijeća da ne podliježu pritiscima.

Mustafa je sudiji za prethodni postupak Specijalizovanih vijeća u Hagu na statusnoj konferenciji rekao da je on prvi “građanin Republike Kosovo” koji se pojavljuje pred tim većima na osnovu potvrđene optužnice.

– Ja sam Saljih Mustafa bivši ratnik za slobodu i vojnik OVK na Kosovu. Čvrsto vjerujem u zakletvu koju sam položio kao vojnik OVK i imam povjerenje u moral mojih saboraca i vjeru da je rat za oslobođenje bio častan i neizbježan, jer je dugotrajna okupacija šovinističkih i fašističkih Srba imala genocidne dimenzije, a kojom je rukovodio Slobodan Milošević – rekao je Mustafa čitajući, uz dopuštenje sudije, napisan govor sa papira.

On je iznio tvrdnju da nije imao drugog izbora osim da krene u rat, jer bi u suprotnom, kako je to predstavio sudiji, završili u logorima negdje u unutrašnjoj Evropi, “bez otadžbine, časti i slobode”.

Alternativa je bilo, kako je rekao, organizovanje “u jednodimenzionalni otpor i da učestvujemo u ratu za zemlju i uspostavljanje nezavisne države”.

Mustafa je sudiji rekao da ima povjerenja u svoj moral i karatker koji je izgrađivao cijelog života u službi otadžine u borbi za slobodu i demokratske institucije.

Poštuje zemalje koje su im pomogle da ostvare tu slobodu, jer su, kako je rekao, vjerovale da OVK nije bila teroristička organizacija, banda ili udruženje, “već da je bila vojska uz podršku naroda.

– Želim da vjerujem da specijazlizovana vijeća neće biti pod uticajem politike i da ih ne koriste neprijatelji moje države, protiv naroda, i funkcionera i utiču na temelje naše slobode i da ne pokušavaju da razapinju na krst naše borce i rade posao Lucifera – rekao je Mustafa i dodao da su neki ljudi, rukovođeni svojim interesima, opterećeni mržnjom i da su “prodali su svoju dušu đavolu”.

On je dodao da nema druge riječi za tu vrstu ljudi, a nakon toga se pozvao i na riječi Isusa Hrista – “Pomozi im gospode, jer ne znaju šta čine”.

Optuženi za niz zločina potom je “apelovao” na savjest sudija specijalizovanih vijeća, evropski i kosovski parlament, političare na Kosovu i EU, kako bi taj sud jednog dana, kako je rekao, bio prepoznat kao neko ko je vršio poštena suđenja.

Siguran je, kako je rekao, da se kroz suđenja pripadnicima OVK ne može doći do pomirenja naroda, “jer očigledno ne treba žrtve ponovo žrtvovati”.

Dvojicu srpskih visokih političara, Aleksandra Vulina i Ivicu Dačića, spomenuo je i u kontekstu sukoba 1999. godine kao “Miloševićeve ljude”, a koji su i danas glavni akteri u zbivanjima.

Mustafa je sudu rekao da oni svojim, kako tvrdi, fašističkim politikama ometaju slobodu njegovog naroda.

– Sunarodnici u sandžaku i na sjeveru Kosova pate jer im se uskraćuju ljudska prava, a to utiče i na druge balkanske zemlje – rekao je optuženi.

Nakon ovog izjašnjenja konferencija je nastavljena raspravom o objavljivanju dokaznog materijala tužilaštva.

U potvrđenoj optužnici protiv Mustafe se tvrdi da je on odgovoran za krivična djela proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja i mučenja izvršena nad najmanje šest lica u periodu približno od 1. aprila 1999. do 19. aprila 1999. na imanju u mjestu Zlaš na Kosovu koje je služilo kao zatvor.

Dalje se navodi da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999.

Mustafa, zvani komadant Calji (48) uhapšen je i izručen Hagu 24. septembra, po nalogu sudije za prehodni postupak, nakon potvrđivanja optužnice.

Njemu je određen pritvor u kojem bi trebalo da bude do početka suđenja.

Tanjug

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

RS dobija novu solarnu elektranu

SA

Određen pritvor Fuadu Kasumoviću

SA

SPC obilježava Vavedenje Presvete Bogorodice

SA

Subota pretežno sunčana, naoblačenje u drugom dijelu dana

DB

Akcija “Transporter”: Petru Dukiću određen pritvor

DB

“Decenija uspona” Banjaluke: Planovi za razvoj grada u narednih deset godina

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više