Društvo

“Bilo bi divno da Srbi postanu pravoslavni poslije 50 godina brutalne ateizacije”

Kaže se da su Srbi pravoslavan narod. Divno bi bilo da oni to stvarno ponovo i postanu poslije 50 godina brutalne ateizacije, govorio je ranije patrijarh Irinej koji je preminuo danas u 90. godini.

Naša crkva nije od juče, ona ima svoje vijekovno trajanje. Život i misija SPC su manje-više usklađeni, idu određenim istorijskim putem i suštinski nema mnogo značaja ko je na čelu crkve. Postoje pravila koja regulišu Crkvu i svaki koji dođe da naslijedi patrijarha Pavla slijediće tu liniju pravila. Istina, svaki patrijarh unosi svoji ličnu notu, ali to više ide na račun njegove ličnosti nego na račun crkve… Morate da razumijete da Crkvom ne upravlja patrijarh već Sabor i sve važne odluke donose se saborno. Patrijarh jeste taj koji predsjedava i potpisuje, ali ono što je suština zavisi od same Crkve.

Govorio je tako nekoliko dana prije svog izbora 2010. tada vladika niški Irinej, a kasnije patrijarh Srpske pravoslavne crkve.

Prije izbora za patrijarha Srpske pravoslavne crkve, što je bio 10 godina, kao vladika, čije je svjetovno ime Miroslav Gavrilović, proveo je pune 34 godine na čelu niške eparhije. Rođen je 1930. godine u selu Vidovo kod Čačka od oca Zdravka i majke Milijane. U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Iako u njegovoj porodici niko nije bio sveštenik, blizina Ovčarsko-kablarske klisure, za koju važi da je srpska Sveta gora zbog mnoštva manastira, opredijelila ga je da se posveti crkvenim studijama.

Po završetku gimnazije upisao je i završio Bogosloviju u Prizrenu, a potom i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Po završenom fakultetu odlazi u vojsku. Po povratku iz vojske ubrzo biva postavljen za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije.

Kao dugogodišnji profesor, a potom i rektor Prizrenske bogoslovije, vladika Irinej je živio i na Kosovu i Metohiji, pa kao i njegov prethodnik Pavle, odlično poznaje situaciju u južnoj srpskoj pokrajini.

Prije stupanja na dužnost profesora, oktobra 1959. godine prima monaški čin i monaško ime Irinej od tadašnjeg patrijarha Germana u manastiru Rakovica, istom onom gdje je sahranjen patrijarh Pavle. U crkvi Ružica ispod Kalemegdana rukopoložen je u čin jeromonaha 27. oktobra 1959. godine.

Dok je službovao u prizrenskoj bogosloviji, upućen je na postdiplomske studije u Atinu. Upravnik Monaške škole u manastiru Ostrog postao je 1969. godine. Odatle se vraća u Prizren i postaje rektor prizrenske bogoslovije. Rukopoložen je za vikarnog episkopa sa titulom episkopa moravičkog 1974. godine. Godinu dana kasnije, 1975. godine postaje episkop niški.

Budući da prije njega u Nišu za 120 godina nije podignut nijedan hram, kao episkop niški je preuzeo opsežnu akciju podizanja novih hramova na tom području. Tako je 1987. godine počela izgradnja novog hilandarskog metoha, koji se nalazio preko puta Saborne crkve, a srušen je 1947. godine. Na padinama Delijskog visa izgrađen je hram posvećen Sv. Savi, prvom arhiepiskopu srpskom, a temelje hrama je osvetio episkop niški Irinej. Crkva Sv. Save je umnogome inspirisana hilandarskim hramom (Milutinovom crkvom).

Godine 1998. je prvi put poslije 50 godina za hramovsku slavu niške Saborne crkve, Duhove, obnovljena je velika litija ulicama grada Niša.

Poznato je da je sadašnji patrijarh bio blizak sa patrijarhom Pavlom, i da je još kao episop obavljao mnoge odgovorne zadatke u SPC poput prevazilaženja crkvenog raskola u SAD. Zbog toga je čak 22 puta odlazio u Ameriku.

Agencije

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Prognoza: Sutra sunčano i toplije, samo na istoku moguća kiša

M D

Petrović: Cijena struje u Srpskoj neće se značajnije mijenjati do 2025. godine

M D

Novi koncept Kočićevog zbora oživjeće Stričiće i Manjaču

M D

Prva grupa njemačkih vojnika u utorak stiže u BiH

M D

Vrhovac: IRB sanira štetu od požara

M D

AMSRS: Mjestimično mokri kolovozi

M D

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više