Foto: Ilustracija
Politika

CIK BiH: Omogućeno glasanje putem diplomatsko-konzularne mreže

Centralna izborna komisija (CIK) BiH usvojila je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o sprovođenju izbora u BiH, koji se odnosi na glasanje birača putem pošte izvan BiH i na ostvarivanje prava glasa birača koji su pozitivni na virus korona i/ili su u izolaciji, a o tome nemaju medicinski nalaz ili rješenje nadležnog organa.

Usvojenim aktom je propisano da u uslovima izuzetno otežanog ili prekinutog poštanskog saobraćaja uzrokovanog epidemijom virusa korona, kao i u slučaju znatno otežanog poštanskog saobraćaja sa prekookeanskim zemljama, birač može dostaviti nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu BiH povratnu kovertu za CIK BiH u posebnoj koverti koja sadrži poštanski žig zemlje iz koje glasa.

Datum na poštanskom žigu ne smije biti nakon 15. novembra, odnosno za glasanje za Gradsko vijeće Mostara 20. decembra.

Na osnovu informacija iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara i poštanskih operatera u BiH, CIK je usvojio odluku o listi zemalja kojima će biti omogućena dostava glasačkih paketa posredstvom diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH.

Na listi su Australija, Kanada, Mađarska, Finska, Rusija i SAD.

Biračima koji iz tih država glasaju preko pošte sada je omogućeno da svoje glasačke pakete poštom dostave na adresu pripadajućeg diplomatsko-konzularnog predstavništva BiH u inostranstvu, uz napomenu da na koverti za diplomatsko-konzularno predstavništvo BiH naznače “Za CIK BiH, glasački paket – ne otvaraj”.

CIK BiH će Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara dostaviti pismo sa instrukcijama o postupanju diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u inostranstvu u vezi sa prijemom i slanjem ovih paketa, a birače izvan BiH koji glasaju putem pošte informisaće o načinu povrata glasačkog paketa ukoliko je država iz koje glasaju na listi zemalja koju je utvrdila ova izborna komisija.

Izmjenama i dopunama Pravilnika o sprovođenju izbora u BiH biračima koji su pozitivni na virus korona i/ili su u izolaciji, odnosno koji su hospitalizovani, omogućeno je da ostvare pravo glasa putem posebnog mobilnog tima i u slučaju kada ne posjeduju medicinski nalaz ili rješenje nadležnog organa.

U tom slučaju oni su dužni da podnesu zahtjev opštinskoj ili gradskoj izbornoj komisiji, a moći će ostvariti biračko pravo ako se njihovo ime bude nalazilo u evidenciji podataka nadležnih institucija o ovim kategorijama birača, saopšteno je iz CIK-a BiH.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Dodik predložio selekciju 13 prioriteta za kandidatski status u EU

DB

Višković: Izbori trebaju biti održani kada je i planirano, novac ne smije biti prepreka

DB

“SDA očekuje pobjedu Izetbegovića u borbi za mjesto u Predsjedništvu BiH”

DB

Dodik-Kalabuhov: Predstavnici Srpske neće dozvoliti uvođenje sankcija Rusiji

JG

Sjednica Parlamenta Srpske 31. maja (VIDEO)

JG

SNSD predao prijavu za opšte izbore

JS

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više