Infopunkt

Krasnići: Nisam kriv, optužnica je uvreda za mene i moj narod


Nekadašnji portparol tzv. OVK Jakup Krasnići izjasnio se da nije kriv te da je optužnica uvreda za njega i za njegov narod.

Krasnići tvrdi da nije kriv po optužbama za koje ga tereti Specijalizovani tužilac Kosova, a to su brojni ratni zločini i zločini protiv čovječnosti OVK u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine.

– Ne osjećam se krivim ni odgovornim ni za jednu od tačka optužnice, nisam kriv ni za šta. Ovo je sve velika nepravda za mene. Ja se osjećam nevino i nije mi jasno zašto sam ovdje doveden – rekao je Krasnići prilikom izjašnjavanja o krivici na prvom pojavljivanju pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih vijeća Kosova sa sjedištem u Hagu.

Prethodno je govorio o optužnici, navodeći da je uvreda i velika nepravda optužba koja ga tereti za udruženi zločinački podruhvat (UZP).

– To je uvreda mene i moju porodicu i za naš narod, jer je to bio poduhvat stvaranja države i za to smo se jako dugo borili. U situaciji kad se odlučivalo o žitovu smrti, mi smo sve podredili da stvorimo svoju državu sa zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, Evropskom Unijom i Ujedinjenim nacijama – rekao je Krasnići.

Tvrdio je da je UZP “bila Srbija svi koji su podržavali politiku Beograda”.

Napominjući da nije odgovoran ni za jednu od optužbi za koju se tereti, Krasnići je istakao da mu je od svega što je radi u životu najveće zadovoljstvo bilo da radi kao portparol OVK jer je, kako je naveo, “bio glas onoga za šta smo se borili”.

On je tokom ročišta više puta ustvrdio da ništa od onoga što se navodi u optužnici nije tačno te da će u danima koji predstoje iznijeti suprotne činjenice.

Naveo je i da se protiv Srbije borio politički i da nikad nije ništa radio protiv civila.

– Ja sam intelektualac, nikad mi niko nije stavljao lisice na ruke niti sam se loše ponašao prema bilo kome i jako me povređuje ova procedura koju vi ovde primenjujete – naveo je pored ostalog Krasnići žaleći se na “nepravdu koja mu je naneta”.

Krasnići je rekao da je želio da se brani sam, ali da je njegova porodica insistirala da ima advokata.

On će do daljeg biti u pritvoru, a sudija ga je poduičio da može da podnese zahtjev za odbranu sa slobode.

Tereti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti OVK u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine, zajedno sa Hašimom Tačijem, Kadrijem Veseljijem i Redžepom Seljimijem, koji će se pred sudom pojaviti kasnije danas, u utorak i u srijedu na posebnim ročištima.

Krasići je uhapšen prošle srijede, 4. novembra i istog dana je iz Prištine izručen Hagu, gdje je smješten u pritvor.

Krasnići se tereti u 10 tačaka optužnice koje ga terete za krivična djela ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti. To su: progon po političkoj i/ili etničkoj osnovi, stavljanje u zatvor, neakonito ili svojevoljno hapšenje i pritvaranje, ostala nehumana djela, surovo postupanje, mučenje, mučenje, ubistvo, ubistvo i prisilno nestajanje osoba.

Ovom ročištu prisustvovao je i Specijalizovani tužilac Džek Smit sa svojim pomoćnicima, dok je Krasnićijev branilac u ročištu učestvuje putem video veze sa Kuala Lumpurom, jer nije mogla da dođe u Hag zbog situacije sa Covidom 19.

Krasnići se, kao i ostala trojica, tereti i po komandnoj i po individualnoj krivičnoj odgovornosti za zločine koje je OVK počininila na Kosovu i Metoji i sjeveru Albanije.

Svima se zajedno na teret stavljaju optužbe napisane u 10 tačaka, a pored ostalog i 98 ubistava, 18 poznatih žrtava prisilnog nestanka i više od 416 nezakonitih pritvaranja.

Zajedno sa tadašnjim, kako ih tužilac naziva, pripadnicima Glavnog štaba OVK, Hašimom Tačijem, Kadrijem Veseljijem, Redžepom Sljimijem, Krasnići je optužen za “udruženi zločinački poduhvat”, u kojem su učestvovali i drugi pripadinici pripadnici OVK i politički zagovornici samostalnosti Kosova, u odnosu na Srbiju.

Tužilac smatra da su pripadnici udruženog zločinačkog poduhvata imali za cilj sticanje i vršenja kontrole nad celim Kosovom za šta su lično ili preko podređnih koristili nezakonito zastrašivanje, maltretiranje, vršenje nasilja i uklanjanje onih za koje se smatrali da su im protivnici.

Ti protivnici, odnosno njihove žrtve, prema optužnici, redom su nabrojane kao: osobe za koje su smatrali da su sarađivale ili su se udruživale sa snagama Socijalističke Republike Jugoslavije (SRJ), zvaničnicima ili državnim institucijama, zatim one oni koji se na drugi način nisu podržavali ciljeve ili sredstva OVK, kao i osobe srpske, romske i druge nacionalnosti.

Radi ostvarivanja cilja udruženog zlocinačkog poduhvata Krasnići i ostali optuženi su za krivična djela opisana u optužnici, a koja obuhvataju progon, zatvaranje, ilegalno ili samovoljno hapšenje i pritvaranje, druga nehumana djela, okrutno postupanje, mučenje, ubistva i prisilni nestanak osoba.

Među ostalim članovima udruženog zločinačkog poduhvata, koji nisu obughvaćeni ovom optužnicom, bili su Azem Silja, Lahi Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Silejman Seljimi, Rrustem Mustafa, Shukri Bulja,

Latif Gaši i Sabit Geci, kao i određeni drugi pripadnici OVK i političke vođe.

Tači, Veselji, Saljimi i Krasnići su optuženi i za zločine koje su počinili njihovi potčinjeni i koji su detaljno opisani u optužnici, jer su, kako tvrdi tužilaštvo, znali da su se zločini dogodili ili da će biti počinjeni i nisu ništa učinili da ih spriječe, niti da krivce kazne.

TANJUG

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Za Krst časni plivalo se širom Srpske (FOTO)

DB

Timovi za procjenu štete u Kostajnici od četvrtka na terenu

DB

Dumbović: Novi zemljotres napravio novu štetu

SA

Pozitivno revizorsko mišljenje dobilo samo tri odsto lokalnih zajednica

DB

Slovenija: 1 690 novozaraženih i 25 umrlih

OT

Zeljković najavio testiranje učenika koji su bili u izolaciji

OT

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više