Banjaluka

Načelnici odjeljenja u Banjaluci ostaju u tehničkom mandatu?

Pozicija u kojoj se našao grad Banjaluka poslije lokalnih izbora, gdje je prvi čovjek grada iz jedne, a skupštinska većina iz druge političke opcije, mogla bi da dovede do nesvakidašnje situacije da, uz novog gradonačelnika, načelnici odjeljenja ostanu isti kao u prethodnom mandatu.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik već je najavio da skupštinska većina neće prihvatiti odluke novoizabranog gradonačelnika Draška Stanivukovića, te da će Skupština grada upravljati poslovima grada. Sličan scenario mogao bi biti u Bijeljini, gdje je već sada jasno da novi gradonačelnik neće imati većinu, a u slučaju da SNSD ne sastavi većinu, do iste situacije će doći i u Prijedoru.

Prema važećem Zakonu o lokalnoj samoupravi, načelnici odjeljenja bivaju birani putem konkursa, nakon kojeg ih gradonačelnik predlaže Skupštini, koja prijedlog može prihvatiti ili odbiti. Kako je u Banjaluci, sudeći prema izjavama u danima poslije izbora, izvjesno da će prijedlog Draška Stanivukovića biti odbijen, tu se javlja prvi problem. Zakon je propisao da prijedlog “gradske vlade” može uputiti isključivo gradonačelnik, zbog čega bi u slučaju odbijanja prethodna garnitura načelnika odjeljenja ostala u tehničkom mandatu sve dok gradonačelnik ne obezbijedi potrebnu većinu.

Međutim, neki načelnici u prošlom sazivu su ponovo izabrani u Skupštinu grada, a funkcije načelnika i odbornika su prema zakonu nespojive. Takav primjer je sa Slobodanom Stanarevićem iz DEMOS-a, Nevenom Stanićem iz Ujedinjene Srpske i Draganom Banjcem iz Socijalističke partije. U ovoj situaciji oni bi se morali odreći jedne funkcije, a ako se odluče da ostanu odbornici, to znači da u tri odjeljenja ne bi bilo ni načelnika u tehničkom mandatu.

Novoizabrani gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je za “Glas Srpske” da on nudi jedan širi, ekspertski koncept u kom će svi moći predložiti svoje kandidate, te da će svi najkvalifikovaniji i najstručniji, bez obzira na političku opredijeljenost, dobiti priliku.

– Ja ne želim da se vodim politikantstvom, sitnim ličnim i stranačkim interesima jer želim Banjaluku otvorenu za sve njene građane, bez podjela. Spreman sam sa svima razgovarati, jer imamo mnoge krajeve gdje je potrebno dovesti vodu, graditi puteve i podizati privredu, a najavljene blokade idu samo na štetu građanima. Treba svi da radimo za dobrobit grada, a ne da tražimo rupe u zakonu kako bismo sabotirali jedni druge zbog partijske knjižice – istakao je Stanivuković.

Aktuelni zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić rekao je za “Glas Srpske” da se pojedine opštine nalaze u, do sada, nekarakterističnoj situaciji.

– Rezultati izbora i volja birača za gradonačelnika, ali i skupštinu grada su apsolutno jasni. Skupština je ta koja ima jasno definisane nadležnosti i, između ostalog, imenuje i razrješava načelnike, a prema trenutnoj situaciji izvjesno je da će prethodni saziv ostati u tehničkom mandatu. Međutim, tu će se javiti drugi problemi i to je nešto što će se morati riješiti na nivou višem od lokalnog. Vjerujem da će se iznaći rješenja koja neće biti na štetu grada – rekao je Amidžić.

Izmjene propisa

Potpredsjednik Skupštine grada Banjaluka iz reda manjina u prošlom sazivu Saša Čudić kaže da je očigledno da će se morati pristupiti izmjenama propisa.

– Ni Statut grada, ali ni Zakon o lokalnoj samoupravi nisu predvidjeli šta u ovim slučajevima, zbog čega je izvjesno da će se morati pristupiti njihovoj izmjeni. Ako se to ne učini, mogli bismo biti u zastoju dugo vremena, a to nikome ne ide u prilog – rekao je Čudić.

Glas Srpske

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Dodik uputio saučešće povodom tragedije na Cetinju

M D

Direktor policije Crne Gore: Ubijena deca imala osam i 11 godina

DB

Državna tužiteljka Crne Gore: Među ubijenima na Cetinju i dvoje djece

DB

Iz rijeka izvirilo “kamenje gladi”: Ako me vidiš, plači!

DB

Najmanje 11 mrtvih u pucnjavi na Cetinju

DB

Ukinut pritvor uhapšenim u akciji “Transporter”

DB

1 komentar

euroskeptik Četvrtak, 19.11.2020., 11:01 at 11:01 am

Izjava novog gradonačelnika da on ne želi da se bavi politikanstvom je pomalo licimjerna ako znamo da je BiH sve vezano za politikantstvo i kalkulacije.Normalno je razmišljati o boljitku za grad i građane,ali oni koji su kalkulacijama doveli do ovakve situacije nisu mislili ni na grad ni na građane već se radilo o čisto političkom prepucavanju,važno je bilo da gradonačelnik Banja luke nije iz SNSD-a da bi se prikazalo neko stanje promjena.Polovične promjene nisu nikom u interesu,a ponajmanje narodu.Pričati o ekspertskim timovima u zemlji kojoj još uvijek postoje snage koje zagovaraju unitarizaciju BiH,i oko čega su jedinstveni interesi svih stranaka u federaciji,nije realna.Onog momenta kad svima bude interes samo bolji život,privredni napredak,i prestane svojatanje BiH,moći će pričati o isključivo stručnim ljudima na funkcijama.A i sva ta priča o stručnim ljudima a ne stranačkim pada u vodu samim izborom gosp.Stanivukovića na mjesto gradonačelnika,jer bez vrijeđanja on prvi je politički postavljen kadar bez potrebnih kvalifikacija za tu funkciju,oni što spomiju njegovu životnu školu na raznim društvenim mrežama su više nego neozbiljni.I ja sam završio srednju školu,dao uslov za drugu godinu na Ekonomskom fakultetu,bio učesnik rata,radio i fizičke i kancelarijske poslove i nigdje mi “Životnu školu” nisu priznavali kao kvalifikaciju,pa zar u vrijeme kad imamo toliko fakultetski obrazovanih mladih ljudi prednost se daje ŽIVOTNOJ ŠKOLI,to može ako se primjene primjeri stranačkog pristupa zapošljavanju,a protiv kojeg se navodno novi gradonačelnik bori.A da ne govorim o neozbiljnim obećanjima u predizbornoj kampanji,spominjanj smanjenja plata političarima,podizanja boračkog dodatka,hapšenjima i dr. ,pogotovo ako znamo da o tim stvarima se GRADONAČELNIK niti pita niti odlučuje.Borački dodatak i nije u nadležnosti lokalnik zajednica već je to stvar odluka Vlade R.S.

Odgovor

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više