Zanimljivosti

Naučnici otkrili čudesan novi mineral iskovan u grotlu ruskog vulkana


U novoj studiji, istraživači u Rusiji izvještavaju o otkriću neobičnog minerala koji naučnici nikada ranije nisu dokumentovali: primamljive, živopisno plavozelene kristalizovane supstance, koju je tim nazvao petrovit.

Mineral je pronađen u vulkanskom području krajnjeg istoka Rusije, na vrhu vulkana Tolbačik na Kamčatki.

Eruptivna istorija Tolbačika prati se hiljadama godina, ali u skorije vrijeme izdvajaju se dva značajna događaja: velika erupcija Tolbačikove pukotine 1975–1976 i druga, manja koja se dogodila između 2012–2013.

Sila erupcije tokom prvog događaja pocijepala je brojna kupovita brda u vulkanskom kompleksu, otvorivši kamenit teren za koji otkriveno da je bogat naslagama fumarola i nepoznatih minerala koji nikada nisu viđeni bilo gdje drugdje.

Vulkan Tolbačik stvorio je 130 vrsta minerala koji su ovde prvi put identifikovani, a najnoviji je petrovit, sulfatni mineral u obliku plavih tabelarnih kristala, od kojih mnogi sadrže gasovite elemente, piše „Sajens alert“.

Ovdje je proučavan primjerak otkriven 2000. godine, koji je povezan sa erupcijom 1975. godine, i čuvan je za kasniju analizu. Ta analiza sada otkriva da ovaj živopisno plavi mineral pokazuje neobična molekularna obilježja koja su rijetko viđena.

– Atom bakra u kristalnoj strukturi petrovita ima neobičnu i vrlo retku sadržinu od sedam atoma kiseonika – objašnjava vodeći istraživač i kristalograf Stanislav Filatov sa Univerziteta u Sankt Peterburgu. „Takva sadržina karakteristična je za samo nekoliko jedinjenja, kao i za saranhinait.“

Saranhinait, koji je prije nekoliko godina identifikovao drugi tim iz Sankt Peterburga, takođe je otkriven u Tolbačiku – i, poput petrovita, zapanjujuće je obojen sam po sebi.

U slučaju petrovita, mineral za koji se smatra da je kristalisan direktnim padavinama iz vulkanskih gasova dobija oblik plavih kriptokristalnih kora koje obavijaju finu materiju.

– Trenutno je najveći problem za ovu upotrebu mala količina prelaznog metala – bakra – u kristalnoj strukturi minerala – kaže Filatov. – To bi se moglo riješiti u laboratoriji sintezom jedinjenja iste strukture kao petrovit.

Na hemijskom nivou, petrovit predstavlja novu vrstu kristalne strukture, mada ima sličnosti sa saranhinaitom, iz kojeg se može proizvesti, hipotetički.

Važno je reći da je molekularni okvir petrovita – koji se sastoji od atoma kiseonika, natrijum-sumpora i bakra – efektivno porozan po prirodi, pokazujući međusobno povezane puteve koji bi mogli da omoguće da natrijumovi joni migriraju kroz strukturu.

Zbog takvog ponašanja – i ako možemo da ponovimo uslove u laboratoriji – tim smatra da bi ovo moglo dovesti do važnih primjena u nauci o materijalu, potencijalno omogućavajući nove načine razvoja katoda za upotrebu u baterijama i električnim uređajima.

Sputnik

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Wikipedia slavi dvije decenije postojanja

DB

Položio vozački ispit iz 158. puta

SA

Rekord: Na dah preronila 85 metara ispod leda (VIDEO)

DB

Ima 240 miliona dolara u bitkoinima, ali ne zna šifru za novčanik

GC

Zašto nam se dešava “deja vu”?

DB

Brdo na kojem stoji 100 000 krstova (FOTO)

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više