Izdvajamo

Republički štab produžio mjere u Srpskoj do 21. decembra


Republički štab za vanredne situacije Republike Srpske produžio je važenje ranije donesenih mjera prevencije širenja novog virusa korona do 21. decembra ove godine.

U cilju sprečavanja širenja virusa korona na teritoriji Republike Srpske i zaštite i spasavanja stanovništva do 21. decembra ove godine su zabranjena:

– sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica,
– muzika uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće,
– sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 lica (svadbe, krštenja, rođendani, proslave i drugi porodični skupovi slične prirode).

Ovim Zaključkom obavezuju se građani da na otvorenom i u zatvorenom prostoru nose zaštitnu masku (prekrivena usta, nos i brada) i pridržavaju se zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra.

Od ove obaveze nošenja zaštitne maske izuzeta su djeca mlađa od sedam godina života, lica sa invaliditetom i djeca sa smetnjama u razvoju, i lica koje obavljaju fizičku sportsku i rekreativnu aktivnost u okviru sportskih objekata.

Takođe, u skladu sa ovim Zaključkom građani su obavezni da se u zatvorenim prostorijama, pored nošenja zaštitne maske i održavanja fizičkog rastojanja od dva metra, pridržavaju i uputstava ЈZU “Institut za javno zdravstvo Republike Srpske” za boravak u zatvorenom prostoru, u zavisnosti od djelatnosti koja se obavlja.

Nepoštovanje ovih mjera zabrane sankcionisaće se u skladu sa Zakonom o javnom radu i miru i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, saošteno je iz Vlade Srpske.

Takođe, obavezuju se pravna lica, preduzetnici i fizička lica koji u direktnom kontaktu pružaju usluge građanima da usluge pružaju zaštićeni maskom, obavezno sprovode mjere dezinfekcije, obezbijede masku građanima koji koriste njihove usluge, a nemaju ih, i pridržavaju se uputstava ЈZU “Institut za javno zdravstvo Republike Srpske” za organizovanje rada u zavisnosti od djelatnosti koju obavljaju.

Do 21.12.2020. godine ograničava se radno vrijeme u periodu od 06:00 do 22:00 časa svim vrstama ugostiteljskih objekata za ishranu i piće bez obzira da li posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost (benzinske pumpne stanice, objekti za smještaj i dr.), kao i priređivačima igara na sreću (kladionice, automat klubovi, kazina, tombole i dr.).

Ovim Zaključkom, do 21.12.2020. godine, u periodu od 22:00 do 06:00 časova, dragstori mogu raditi isključivo putem šalterske prodaje.

Do 21.12.2020. godine dozvoljene se takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista isključivo bez prisustva publike, uz poštovanje svih epidemioloških mjera koje je propisao ЈZU “Institut za javno zdravstvo Republike Srpske”.

Subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost dužni su da uslove za obavljanje djelatnosti prilagode mjerama propisanim od strane ЈZU “Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske” za sprečavanje pojave i širenja COVID-19 bolesti na radnom mjestu.

Subjekti koji pružaju usluge iz oblasti ugostiteljstva, umjetnosti i zabave (bioskopi, pozorišta, muzeji i sl.) dužni su da organizuju svoj rad uz primjenu propisanih epidemioloških mjera od strane ЈZU Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, sa posebnom pažnjom na ograničenje broja lica u objektu u zavisnosti od površine prostora i uz obavezno poštovanje propisane fizičke distance, te da na ulazu u objekat postave obavještenje o ukupnom broju lica koja mogu boraviti u odnosu na njegovu površinu.

Subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost mogu samostalno obavljati dezinfekciju poslovnih prostorija u skladu sa uputstvom ЈZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Republički organi uprave, organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlašćenja dužni su, prema Zaključku, organizovati svoj rad sa građanima tako da na ulazu u službene prostorije ograniče broj osoba koje istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama organa. Takođe, dužni su održavati rastojanje osoba u zatvorenim prostorima od najmanje dva metra, uz blagovremeno preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene i omogućiti rad šalter sale i matične službe u jedinicama lokalne samouprave uz obezbjeđenje fizičke providne barijere na radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštitu zaposlenom i korisniku.

Pravni subjekti kao i republički organi uprave, organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlašćenja trebaju organizovati rad od kuće za radnike za poslove za koje je to moguće.

Nadzor nad sprovođenjem ovog Zaključka sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova, Republička uprava za inspekcijske poslove putem nadležnih inspektora i inspektora u sastavu jedinica lokalne samouprave i Komunalna policija.

Јedinice lokalne samouprave dužne su da svoje akte usaglase sa ovim Zaključkom, a u slučaju pogoršane epidemiološke situacije na svojoj teritoriji donesu restriktivnije mjere u odnosu na mjere utvrđene ovim Zaključkom i o tome obavijeste Republički štab za vanredne situacije.

Naredba o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite u Republici Srpskoj i Naredba o obaveznoj kontroli lica kojima je određena kućna izolacija zbog novog virusa korona (COVID-19) u Republici Srpskoj se primjenjuju uz ovaj Zaključak.

Ovaj Zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije stupa na snagu danom donošenja.

Republički štab za vanredne situacije danas je donio Zaključak o testiranju žrtava nasilja u porodici prilikom smještaja u sigurne kuće na virus korona “SARS-CoV-2”.

Nakon što je prihvatio Informaciju o potrebi pružanja usluge testiranja žrtvama nasilja u porodici prilikom smještaja u sigurne kuće na virus korona “SARS-CoV-2”, Republički štab je zadužio ЈZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske da licima koja su žrtve nasilja u porodici, prilikom smještaja u sigurne kuće, u skladu sa Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici, omogući besplatno testiranje na virus korona “SARS-CoV-2”.

Za realizaciju ovog zaključka zadužuje se ЈZU “Institut za javno zdravstvo Republike Srpske” i nadležni centar za socijalni rad /služba socijalne zaštite.

Republički štab za vanredne situacije danas je donio i Zaključak o donaciji lične zaštitne opreme javnim zdravstvenim ustanovama s ciljem zaštite zaposlenih i prevencije širenja, suzbijanja i otklanjanja virusa SARS-CoV-2. Za realizaciju ovog zaključka zadužen je Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Predsjednik i zamjenik Skupštine Tuzlanskog kantona podnijeli neopozive ostavke

OT

Na suđenju Tačiju 71 svjedok tužilaštva dobio zaštitu

OT

Bećkoviću ukinuta zabrana ulaska u Crnu Goru

OT

Novi zemljotres u Petrinji od 4.1 stepen

OT

Stanivuković: Vode grad 22 godine i ne poznaju zakon

GC

Višković obećao smještaj za sve ugrožene građane Kostajnice

GC

1 komentar

euroskeptik Petak, 27.11.2020., 16:57 at 4:57 pm

Maske na otvorenom,u pješačkim zonama(Gospodske ulice i sl.)gdje fizička distanca nije moguća mi je i razumljiva mjera,ali u ostalim slučajevima je nepotrebna .Zaštitne maske koje mi koristimo i nisu neka zaštita,ali eto više da se zadovolje neki standardi .A ljudi,braćo,tek kad vidite koliki štab zasjeda za ove mjere,pa ima ih dovoljno da pripreme iskrcavanje na Normandiju.Svakodnevno u medijima se objavi hrpa informacija o korona virusu,simptomima,vakcinama,sve to jako negativno utiče na ljude jer veći dio tih informacija više liče na dezinformacije,stoga bi bilo potrebno da štab se uključi u rad medija,jer će se sutra naći u nezavidnoj situaciji kad građani odbiju da se vakcinišu jer se već sad izgubilo povjerenje u zdravstvo i farmaciju na globalnom nivou.

Odgovor

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više