Izdvajamo

Veselji se izjasnio da nije kriv

Nekadašnji šef obavještajne službe terorističke paravojske OVK, Kadri Veselji, negirao je danas krivicu za optužbe Specijalizovanog tužioca Kosova u Hagu, koje ga zajedno sa još trojicom čelnika OVK tereti za niz ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti izvršenih u udruženom zločinačkom poduhvatu.

– Čuo sam optužbe i pročitao. S punim uvjerenjem mogu da kažem da nisam kriv ni po jednoj od tačaka optužnice – rekao je kratko Veselji nakon što je, sa ozbiljnim izrazom lica, saslušao čitanje optužnice.

Optužbama koje su napisane u 10 tačaka, zajedno sa Hašimom Tačijem, Jakupom Krasnićijem i Redžepom Seljimijem se, pored drugih optužbi, tereti za 98 ubistava, za 18 poznatih žrtava prisilnog nestanka i više od 416 nezakonitih pritvaranja, koja su izvršena bilo po njegovom naređenju, bilo uz njegovu pomoć, podršku ili sa njegovim znanjem.

U sudnici su prisustvovali Specijalizvoani tužilac Džek Smit sa pomoćnicima, dok je Veseljive izabrani branilac ročište pratio online zbog situacije sa virusom Kovid-19.

Veselji je uhapšen u četvrtak, 5. novembra, nakon čega je zajedno sa Tačijem i Seljimijem iz Prištine prebačen u Hag i smješten u pritvor.

On će do daljeg biti u pritvoru i nema pravo da se brani sam.

Tači i Krasnići juče su se izjasnili da nisu krivi za optužbe za koje ih tereti Specijalizovani tužilac Kosova, a Redžep Seljimi će se izjasniti sutra.

Pred Specijalizovanim većima u Hagu, poznatim i kao sud za zločine OVK, Veselji će kao i ostali odgovarati i po komandnoj i po individualnoj krivičnoj odgovornosti za zločine koje je OVK počininla na Kosovu i Metoji i sjeveru Albanije u periodu, koji je obuhvaćen optužnicom, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Veselji se zajedno sa Tačijem, Krasnićijem i Seljimijem optužnicom tereti za udruženi zločinački podruhvat nasilnog preuzimanja kontrole nad Kosovom, i to po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Zajedno sa njima optužen je za “udruženi zločinački poduhvat”, u kojem su učestvovali i drugi pripadinici pripadnici OVK i politički zagovornici samostalnosti Kosova, u odnosu na Srbiju.

Tači je bio politički komesar i komandant, Veselji šef obavještajne službe, Seljimi glavni operativac, a Krasnići zamenik komandanta i portparol.

Tužilac smatra da su pripadnici udruženog zločinačkog poduhvata imali za cilj sticanje i vršenja kontrole nad celim Kosovom za šta su lično ili preko podređnih koristili nezakonito zastrašivanje, maltretiranje, vršenje nasilja i uklanjanje onih za koje se smatrali da su im protivnici.

Ti protivnici, odnosno njihove žrtve, prema optužnici su redom nabrojane kao: osobe za koje su smatrali da su sarađivale ili su se udruživale sa snagama Socijalističke Republike Jugoslavije (SRJ), zvaničnicima ili državnim institucijama, zatim one oni koji se na drugi način nisu podržavali ciljeve ili sredstva OVK, kao i osobe srpske, romske i druge nacionalnosti.

Radi ostvarivanja cilja udruženog zlocinačkog poduhvata Tači i ostali optuženi su za krivična djela opisana u optužnici, a koja obuhvataju progon, zatvaranje, ilegalno ili samovoljno hapšenje i pritvaranje, druga nehumana djela, okrutno postupanje, mučenje, ubistva i prisilni nestanak osoba.

Među ostalim članovima udruženog zločinačkog poduhvata, koji nisu obughvaćeni ovom optužnicom, bili su Azem Silja, Lahi Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Silejman Seljimi, Rrustem Mustafa, Shukri Bulja,

Latif Gaši i Sabit Geci, kao i određeni drugi pripadnici OVK i političke vođe.

Tači, Veselji, Saljimi i Krasnići su optuženi i za zločine koje su počinili njihovi potčinjeni i koji su detaljno opisani u optužnici, jer su, kako tvrdi tužilaštvo, znali da su se zločini dogodili ili da će biti počinjeni i nisu ništa učinili da ih spriječe, niti da krivce kazne.

U optužnici se detaljno opisuje desetine događaja iz 1998. i 1999. godine u kojima su ljudi otimani na ulicama, u svojim kućama i odvođeni u improvizovane logore širom Kosova i Metohije, gdje su teško zlostavljani, ispitivani, ponižavani i primoravani da priznaju saradnju sa srpskim vlastima i špijunažu.

U regidovaj optužnici, koja je dostupna javnosti na engleskom jeziku nisu navedena imena žrtava, ni živih ni ubijenih ili nestalih, ali su opisani događaji koji su pratili pritvaranja u 15 logora OVK na KiM i dva na sjeveru Albanije, u Kukešu i Hasu.

Na KiM su pomenuti logori u Ðakovici, Gnjilanu, Kačaniku, Lipljanu, Mališevu, Novom Brdu, Podujevu, Prištini, Prizrenu, Orahovcu, Srbici, Suvoj Reci i Vitini.

Dat je takođe tabelarni prikaz logora i perioda u kojima su se zločini događali, bez imena, ali uz navođenje okvirnog broja žrtava.

Veseljijeva lična odgovornost opisana je u 10 tačaka optužnice koje ga terete za krivična djela ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti.To su : 1. progon po političkoj i / ili etničkoj osnovi, 2. stavljanje u zatvor, 3. nezakonito ili svojevoljno hapšenje i pritvaranje, 4. ostala nehumana djela, 5. surovo postupanje, 6. mučenje, 7. mučenje, 8. ubistvo, 9. ubistvo, 10. prisilno nestajanje osoba.

Mahom iste optužbe stavljene su na teret i Tačiju, Krasnićiju i Seljimiju koji će se danas i sutra izjasniti o krivici, svi na posebnim ročištima.

U optužnici nisu pomenuti takozvana “Žuta kuća” i trgovina organima na sjeveru Albanije, a koje su inicirale osnivanje Specijalizovanog tužilaštva i Vijeća Kosova, nakon što su opisani u izvještaju specijalnog izvjestioca Savjeta Evrope Dika Martija.

TANJUG

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Opozicija predala zahtjev za ponovno brojanje za predsjednika RS (FOTO)

BS

CIK još sabira: Dodik ispred Trivićeve za 28.700 glasova, Cvijanovićeva ubjedljiva

BS

Aviokompanija Wizz Air zatvara bazu u Sarajevu

BS

Na poziv Dodika u Banjaluci iznenadni sastanak vladajuće koalicije u Srpskoj (FOTO/VIDEO)

SB

Predsjednik CIK: Zahtjevi za ponovno brojanje preuranjeni

BS

Oglasio se Radojičić o isključenju iz SNSD-a

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više