Društvo

Srpska šalje 370 mladih ljekara na stručno usavršavanje

Javne zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj u narednoj godini na stručno usavršavanje mogle bi da pošalju više od 370 mladih ljekara iz oblasti kao što je kradiologija, pedijatrija, patologija, epidemiologija, anesteziologija, reanimatologija i intenzivna terapija, te mnogih drugih.

Priliku za sticanje novih znanja pored zaposlenih u javnim zdravstvenim ustanovama, gdje je predviđeno 335 specijalizacija i 38 supspecijalizacija, dobiće i zaposleni u visokoškolstvu, privatnim ambulantama i stomatološkim ordinacijama i drugi.

Kako je objavljeno u “Službenom glasniku RS” najveću potrebu za specijalizantima i supspecijalizantima u javnim zdravstvenim ustanovama u Srpskoj u narednoj godini iskazao je Univerzitetski klinički centar (UKC) RS, čak oko 220, a najviše iz oblasti anesteziologije, reanimatologije i intenzivne terapije.

Generalni direktor UKC RS Vlado Đajić istakao je za “Glas Srpske” da, pored dogradnje i modernizacije, ova zdravstvena ustanova najviše ulaže u kadar, koji na edukaciju i usavršavanje odlazi u poznate zdravstvene centre i klinike u inostranstvu.

– Kadar je najvažniji, zbog toga nastojim da im omogućimo što bolju edukaciju. S obzirom na to da proširujemo kapacitete, takođe je potreban i novi kadar tako da bi u novoj godini moglo biti i novog zapošljavanja – rekao je Đajić.

Direktor zvorničke bolnice Ivan Popović kazao je da je 15 ljekara iz ove ustanove trenutno na specijalizaciji i troje na supspecijalizaciji, te su za narednu godinu zatražili edukaciju još po jedog iz pet oblasti.

– Pratimo kako nam koji ljekar odlazi u penziju, te na osnovu toga i povećanja obima posla na odjeljenjima pravimo plan specijalizacija. Za narednu godinu tražili smo pet specijalizacija. Na primjer, iako već imamo tri anesteziologa i isto toliko ljekara na specijalizaciji, a za osnovne potrebe bolnice potrebno je njih pet, tražili smo još jednog, jer je zbog virusa korona sve veća potreba za specijalistima iz ove oblasti – naglasio je Popović.

Direktor bolnice “Srbija” u Istočnom Sarajevu Nebojša Šešlija kaže da ova zdravstvena ustanova ima potrebu da zaposli devet specijalista, jer nekoliko ljekara koji tu već rade u narednom periodu odlazi u penziju.

– Mjesta ima za dvoje specijalista iz interne medicine i po jedan za oftalmologiju, infektologiju, gastroenterologiju, patologiju, otorinolaringologiju, radiologiju i pedijatriju. Jedan dio edukacije obaviće kod nas u bolnici, dok će se, u dogovoru sa mentorima, usavršavati i u UKC RS ili u Kliničkom centru Srbije – istakao je Šešlija.

Prema riječima direktora Doma zdravlja Doboj Slavka Kovačevića, ova zdravstvena ustanova na dodatno usavršavanje u 2021. želi da pošalje po ljekara za porodičnu medicinu i hitne službe, dok je planom specijalizacije i supspecijalizacije za narednu godinu edukacija predviđena za epidemiloga hroničnih nezaraznih bolesti.

– Ne planiramo zapošljavati nove ljekare, jer smo to učinili tokom ove godine zbog pandemije. Na dodatno usavršavanje poslaćemo mlade ljekare koji već rade u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Iz koje oblasti će ljekari naredne godine biti upućeni dogovorićemo se sa nadležnima jer supspecijalizacija za epidemiloga hroničnih nezaraznih bolesti nije neophodna – kazao je Kovačević.

Druge ustanove

Prema godišnjem planu specijalizacija i supspecijalizacija u narednoj godini na usavršavanje bi trebalo da odu i 23 ljekara iz privatnih zdravstvenih ustanova, te sedam iz visokoškolskih i drugih ustanova ove struke u Srpskoj.

Najviše specijalizacija u privatnom sektoru predviđeno je za stomatologe, dok na usavršavanje, kad su u pitanju visokoškolske ustanove Medicinski fakultet Foča šalje četvoro zaposlenih.

Glas Srpske

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Pravna bitka za vraćanje prijeratne imovine javnih preduzeća

BS

Darko Momić: Traži se prvi milion

JG

UKC RS: U Banjaluci rođeno sedam beba

BS

Stanje na putevima: Izbjegavati vožnju u najtoplijem dijelu dana

BS

Prognoza: Danas narandžasto upozorenje na visoku temperaturu vazduha

BS

Zvezda poražena u Haifi nakon duplog preokreta

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više