Zdravlje

Da li ste psihički jaka osoba?


Kako da se oporavimo od prolaska kroz teška vremena, kritike i konflikte…? Ovo su ključna uvjerenja koja mentalno snažnim osobama pomažu da uspostave svoj mir.

Ejmi Morin je psihoterapeut i licencirani socijalni radnik, a a zahvaljujući svom poslu, upoznala je brojne ljude koji su uspjeli da se izbore sa ogromnim izazovima.

U knjizi “13 stvari koje mentalno snažne osobe ne čine” Ejmi objašnjava koncept mentalne snage i strategije za izbjegavanje negativnog ponašanja: samosažaljevanja, zavisti na uspjesima drugih i predugo zadržavanje na prošlosti.

Evo najkraćeg sažetka koji je ona sačinila:

Mentalna snaga ne ogleda se u strogom ponašanju.

Ako ste mentalno snažni, ne treba da se ponašate kao robot niti da imate strogu spoljašnjost. Važno je samo da se ponašate u skladu sa svojim vrijednostima.

Zbog mentalne snage ne treba da ignorišete svoje emocije.

Povećanje mentalne snage ne zahtjeva da potiskujete osjećanja. Naprotiv, treba da razvijete duboku svijest o njima a zatim da razumijete kako ona utiču na vaše misli i ponašanje.

Mentalno snažne osobe ne moraju da se oslanjaju samo na sebe.

Mentalna snaga ne znači da razglasite kako vam nikad nije potrebna ničija pomoć niti zaštita. Naprotiv, upravo priznanje da ne znate sve odgovore, da tražite pomoć kad vam je potrebna i da priznajete da vam je potrebna snaga i drugih ludi pokazuje želju da jačate još više.

Ako ste mentalno snažni, to ne znači da uvijek razmišljate pozitivno.

Posmatranje svega u pretjerano pozitivnom svjetlu može biti isto tako štetno kao i razmišljanje u pretjerano negativnim okvirima. Mentalna snaga odlikuje se realističnim i racionalnim razmišljanjem.

Razvoj mentalne snage nije inspirisan potjerom za srećom.

Mentalna snaga će vam pomoći da budete zadovoljniji u životu, ali to ne znači da treba da se budite svakog dana s idejom da postanete srećni po svaku cijenu. Ostvarenje svog punog potencijala, to je ono ka čemu treba da težite.

B92.net

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Snizite pritisak na prirodan način

GC

Suve smokve i jabukovo sirće za smanjenje masnoće u krvi

GC

Kivi reguliše rad srca

SA

Kako sačuvati oči od snježnog sljepila?

SA

Banane bogate vitaminima i mineralima

SA

Ako osjećate umor i isrpljenost, možda je vrijeme za vitamine B kompleksa

GC

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više