Izdvajamo

FZO RS finansira 25 novih zdravstvenih usluga


Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske od ove godine počeo je da finansira još 25 novih zdravstvenih usluga koje do sada nisu bile dio zdravstvenog sistema.

– Tako da je od januara 2021. godine Univerzitetsko klinički centar Republike Srpske počeo da izvodi 19 novih dijagnostičkih usluga iz oblasti infektologije, mikrobiologije, patologije, humane genetike i biohemijske – laboratorijske dijagnostike – navedeno je u saopštenju.

Osim toga, Zavoda za transfuzijsku medicinu počeo je da izvodi i četiri nove zdravstvene usluge iz oblasti krvi i krvnih komponenti koje su preporuke Evropske unije, jer je, između ostalog, riječ o savremenoj tehnologiji odstranjivanja leukocita koji za određenu kategoriju pacijenata mogu da izazovu neželjene posljedice.

– Tako da je leukoredukcija, odnosno smanjenje broja leukocita do maksimalno rezidualnog sadržaja predstavlja noviju tehnologiju pripreme komponente krvi koja je posebno značaja u cilju povećanja većeg stepena bezbjednosti transfuzijskog liječenja pacijenata – navedeno je u saopštenju.

Kako se dodaje, to je još jedan dokaz da Fond i cjelokupan zdravstveni sistem, prate svjetske trendove u ovoj oblasti i nastoje da pacijentima osiguraju dostupnost zdravstvenih usluga koje se primjenjuju i u referentnim evropskim klinikama.

– Takođe, i u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” od ove godine uvode se još dvije nove usluge iz oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije, poput terapije udarnim talasom za pacijente sa hroničnim bolnim stanjima lokomotornog aparata – pojašnjava se u saopštenju i dodaje da je prednost ove usluge u efikasnijem liječenju, ali i to što se pacijenti sa ovim zdravstvenim problemima ne moraju izlagati operativnim zahvatima.

Ovim je nastavljen trend uvođenja novih usluga u zdravstvene ustanove u Srpskoj, jer je u proteklih pet godina uvedeno više od 300 novih usluga zbog kojih su se ranije naši osiguranici upućivali na liječenje izvan Republike Srpske.

– Finansiranje i uvođenje novih zdravstvenih usluga dio su strateške zdravstvene politike i opredeljenje da se ulaganjem u sopstveni razvoj i resurse smanji broj pacijenata koji moraju da odlaze na liječenje izvan Republike Srpske. Zahvaljujući tome umjesto više od 10.000 pacijenata koji se se ranije upućivali na liječenje izvan RS sada je taj broj smanjen na oko 6 000 osiguranika na godišnjem nivou – naveli su iz Fonda.

Kako su istakli u saopštenju Fond i dalje u skladu sa finansijskim mogućnostima da podržava zdravstvene ustanove kada je u pitanju uvođenje novih zdravstvenih usluga, jer je, između ostalog, i cilj da se novac koja se se sada izdvajaju za liječenje izvan RS usmjeri u naš zdravstveni sistem, tačnije u zdravstvene ustanove u Srpskoj.

– Podsjećamo da je opredeljenje Fonda da iz godine u godinu izdvaja veća sredstva za finansiranje zdravstvene zaštite, posebno kada je u pitanju bolnički zdravstveni sektor. To je još jedan pokazatelj finansijske podrške Fonda zdravstvenim ustanovama u Srpskoj, a sve u cilju obezbjeđenja što bolje, efikasnije i dostupnije zdravstvene zaštite osiguranim licima FZO RS – zaključili su u saopštenju Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

nezavisne.com

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Novozaraženih u Srpskoj 192, preminulo šest pacijenata

GC

Ne nazire se rješenje u slučaju Trgovske gore

GC

Dadilja pokrala porodicu iz Trebinje

GC

Mira Alečković: Pjesnikinja, poliglota i humanitarka

SA

Stiže postepeno naoblačenje

DB

Patrijarh Porfirije ide na Baniju: Pomoć stradalima u potresu

GC

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više