Nikola Špirić
Politika

Parlament BiH traži od Amerikanaca dokaze o Špirićevoj korupciji?


Predstavnički dom Parlamenta BiH na narednoj sjednici bi ponovo trebao raspravljati o pokretanju procedure da se od Sjedinjenih Američkih Država zatraži dokumentacija o navodnoj korupciji u koju je bio uključen dugogodišnji funkcioner, član SNSD-a, Nikola Špirić.

Riječ je o inicijativi koju su podnijeli poslanici Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković-Lepić i Damir Arnaut, a o kojoj bi se Parlament trebao očitovati na sjednici 3. februara.

Špirić je godinama na američkoj crnoj listi zbog korupcije, a BiH još uvijek ne zna zbog čega, što ovom političaru ostavlja mogućnost da nesmetano obavlja poslove u Parlamentu BiH.

Inicijativom se Ministarstvu pravde i Ministarstvu spoljnih poslova BiH nalaže da u roku od deset dana otpočnu proceduru traženja, diplomatskim i drugim kanalima, informacija i dokumentacije od nadležnih organa SAD-a o tome da je Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju.

U obrazloženju inicijative, koja je podnesena još u septembru prošle godine, ističu se navodi same Ambasade SAD-a, odnosno njen odgovor na medijske upite povodom imenovana Špirića za člana Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Tom prilikom je saopšteno da SAD “posjeduje vjerodostojne informacije da je Špirić bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od nje, uključujući ostvarivanje nepropisne koristi tokom obavljanja javnih funkcija i ometanje javnih procesa tokom svog mandata kao člana Predstaničkog doma Parlamentarne skupštine BiH”.

– Kada državni sekretar posjeduje vjerodostojne informacije da je neki funkcioner bio uključen u značajne koruptivne aktivnosti i/ili značajno kršenje ljudskih prava, Odjeljak 7031 (c) nalaže da se taj funkcioner i članovi njegove neposredne porodice stave na crnu listu – saopšteno je tada u odgovoru Ambasade SAD, citira se u Inicijativi.

U saopštenju State Departmenta iz 2018. godine, kada je Nikola Špirić uvršten na navedenu listu, istaknuto je da je Špirić kao poslanik umiješan u sticanje koristi na osnovu javne korupcije, prihvatanja neprikladnih usluga u zamjenu za njegov rad kao ličnosti na javnoj poziciji sa koje se miješao u javne procese a sve tokom mandata poslanika Predstavničkog doma. Njemu i članovima njegove uže porodice zabranjen je ulazak u SAD.

U tadašnjoj izjavi Ambasade SAD-a, navedeno je i da se vjeruje da su Špirićeve aktivnosti nanijele štetu interesima SAD-a i građana BiH. Dodaje se da korupcija nanosi znatnu štetu ekonomiji, društvu i bezbjednosti, omogućava organizovani kriminal, te potkopava povjerenje u pravnu državu i vlast. Žalosno je da ovo nije uzeto u obzir kada se donosila odluka o njegovom izboru na navedenu poziciju, naglašeno je tada.

– Uzimajući u obzir ozbiljnost ovih izjava i saopštenja, nivo detalja sadržanih u njima, te očit interes BiH da procesuira takve pojave, potrebno je da Ministarstvo pravde BiH i Ministarstvo spoljnih poslova djeluju prema nadležnim organima SAD-a s ciljem pribavljanja navedenih informacija i dokumentacije – zaključuje se u poslaničkoj inicijativi koja je na dnevnom redu naredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Klix.ba

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Povratnici strahuju da će “Lipa” prerasti u migrantsko naselje

GC

Novozaraženih u Srpskoj 192, preminulo šest pacijenata

GC

Ne nazire se rješenje u slučaju Trgovske gore

GC

Dadilja pokrala porodicu iz Trebinje

GC

Mira Alečković: Pjesnikinja, poliglota i humanitarka

SA

Stiže postepeno naoblačenje

DB

1 komentar

euroskeptik Ponedjeljak, 25.01.2021., 13:33 at 1:33 pm

DA,DA inače su američki podaci vjerodostojni,tu nema nikakve sumnje,njihove crne liste su sto posto potkrijepljene vjerodostojnim podacima.Tako su svojevremeno Irak bombardovali zbog naoružanja za masovno uništenje,a koje ni do dan danas nije pronađeno,Ameri su veliki stručnjaci za manipulacije,mahinacije i lažne vjesti,u zadnje vrijeme su čuda napravili i u svojoj zemlji.Svakodnevno im se priviđaju diktatori,Rusi,Kinezi,Sjeverno Korejci,Srbi,razne koruptivne radnje i ugrožavanja ljudskih prava,a kod njih jad,tuga i čemer.

Odgovor

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više