Infopunkt

Porodičnog ljekara promijenilo više od 26 000 osiguranika


U 2020. godini porodičnog doktora u RS promijenila su 26 524 osiguranika, podaci su Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske.

Dodaju da je od tog broja u takozvanom redovnom periodu (oktobar-decembar) kada nije potrebno navoditi razlog promjene, porodičnog doktora promijenilo 13 800 osiguranika.

Prema podacima FZO, 2019. godine porodičnog doktora promijenilo je 30 874, a u 2018. godini 27 185 osiguranika.

U tzv. redovnom periodu prošle godine 1 208 osiguranika promijenilo je pedijatra, a 1 728 osiguranika izabralo je novog ginekologa, što je znatno manje nego ranijih godina.

– Inače, kada su u pitanju timovi porodične medicine za koje su se građani najviše opredjeljivali u redovnom periodu, među top timova porodične medicine na prvom mjestu je opština Bijeljina sa 1 911 osiguranika, te Banjaluka sa 1 591, a poslije nje dolaze ambulante porodične medicine u Doboju sa 1 211 osiguranika – naveli su iz Fonda zdravstvenog osiguranja.

Najviše promjena, odnosno odjava iz tima porodične medicine u takozvanom redovnom periodu bilo je u Bijeljini – 1 730 osiguranika, u Doboju su ih bila 663 te u Vlasenici 416 osiguranika.

– Kada je u pitanju to koliko je osiguranika porodičnog doktora promijenilo za devet mjeseci 2020. godine, kada je procedura malo komplikovanija za promjenu porodičnog doktora, u ovom periodu 12 724 osiguranika promijenila su porodičnog ljekara. Najčešći razlozi su promjena mjesta prebivališta, prestanak rada doktora porodične medicine u zdravstvenoj ustanovi koja s nama ima potpisan ugovor ili je doktor promijenio sjedište ambulante – naveli su iz FZO RS.

Podsjećaju, od oktobra do kraja decembra svake godine osiguranici imaju mogućnost da promijene svog izabranog doktora porodične medicine, kao i pedijatra ili ginekologa, na jednostavan način – bez navođenja razloga promjene.

Banjalučanka Dragana T. kaže da se lani u novembru odlučila za promjenu porodičnog doktora, jer se preselila u naselje Starčevica, pa joj više nije odgovaralo da ide kod doktora u ambulantu u Novu Varoš, jer joj je to oduzimalo mnogo vremena. Dodaje i da procedura nije bila komplikovana.

– Dakle, svi koji žele da promijene doktora, iz bilo kojeg razloga, trebalo bi da to učine u redovnom periodu koji je predviđen za promjene izabranog doktora, odnosno od 1. oktobra do 31. decembra. U ovom periodu i procedura promjene je jednostavnija, a potrebno je da osiguranici popune odgovarajuće obrasce kod novoizabranog doktora i da ih ovjere u Fondu – naveli su iz pomenute ustanove.

Inače, doktora je moguće promijeniti i mimo za to predviđenog perioda, ali samo u određenim okolnostima, odnosno neophodno je imati i navesti opravdan razlog promjene u skladu sa pravilnikom koji reguliše ovu oblast, kao npr. usljed promjene mjesta prebivališta, odsustva izabranog doktora u dužem periodu i tako dalje.

Procedura promjene mimo redovnog perioda je komplikovanija iz razloga što Fond početkom svake godine ugovara primarnu zdravstvenu zaštitu sa domovima zdravlja upravo na osnovu broja registrovanih osiguranika u jednom domu zdravlja i od toga zavisi i koliko će koji dom zdravlja dobiti sredstava od Fonda.

Iz tog razloga je važno da se promjene ljekara izvrše u predviđenom periodu i da se naknadne preregistracije svedu na minimum.

Iz FZO podsjećaju da građani za tim porodične medicine mogu da se registruju u domovima zdravlja ili u privatnim ambulantama porodične medicine sa kojima Fond ima potpisan ugovor.

nezavisne.com

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Tegeltija: Komisija za saradnju BiH sa NATO je adekvatan naziv

DB

Kon: Na naredoj sjednici Kriznog štaba biće novih mjera

DB

Milo Đukanović opozvao osam ambasadora

DB

Višegrad: Tone otpada i smeća danas plutaju Drinom (FOTO)

DB

VSTS imenovao nosioce pravosudnih funkcija

DB

Ministarstvo: Fajzer postavio nove zahtjeve za isporuku vakcina

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više