Izdvajamo

Pratimo: Republika Srpska obilježava 29. godina postojanja!

Širom Srpske danas se obilježava se 9. januar, Dan Republike. Ove godine rođendan Srpske se obilježava pod motom “U srcu velika”.

Obilježavanje Dana Republike počelo je Svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci. Liturgiji je prisustvovala i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

***

Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem poručio je da srpski narod danas treba da bude ponosan i radostan, jer ima svoju otadžbinu – Republiku Srpsku.

– Srpski narod osjeća taj ponos i tu radost, jer danas imamo svoju Republiku Srpsku. Obavezni smo da iskazujemo svoju ljubav prema svojoj otadžbini kroz patriotizam, odnosno ljubav prema svojoj zemlji – istakao je vladika Jefrem u besjedi u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Vladika Jefrem je rekao da je danas krsna slava Republike Srpske, Sveti arhiđakon Stefan, koji je prvi među mučenicima stradao za Hrista za istinu i pravdu.

– Teško da bi se mogao izabrati bolji nebeski zaštitnik Republike Srpske nego što je Sveti arhiđakon Stefan, koji je propovijedao istinu, stradao radi istine i na kraju pobijedio – naglasio je episkop Jefrem.

Vladika Jefrem je rekao da treba Republiku Srpsku treba graditi, voljeti i poštovati srpski narod, ali i druge narode koji ovdje žive.

– Neka blagoslov Božiji bude sa svima nama, sa našim narodom i sa onima kojima je Bog i narod povjerio da u ovom momentu vode Republiku Srpsku – od najnižeg do najvišeg nivoa vlasti – istakao je vladika Jefrem.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanovuković čestitao je krsnu slavu i Dan Republike Srpske svim njenim građanima.

Stanivuković je rekao novinarima nakon što je prisustvovao liturgiji i lomljenju slavskog kolača da je ovaj dan, kada je prije 29 godina nastala Republika Srpska, nešto što se ne dovodi u pitanje i uvijek će se slaviti.

On je dodao da je Republika Srpska mjesto gdje živi srpski narod, ali i svi drugi koji je poštuju i smatraju je svojom.

***

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović odlikovala je, povodom 9. januara – Dana Republike, zaslužne institucije i pojedince.

Svečanost dodjele odlikovanja počela je minutom ćutanja za sve koji su izgubili bitku za život u pandemiji visrusa korona.

Predsjednica Srpske odlikovala zaslužne institucije i pojedince

***

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, prije početka muzičkog defilea Policijskog orkestra MUP-a Srpske povodom Dana Republike, družila se sa građanima Srpske ispred Palate Republike.
Željka Cvijanović sa djecom i orkestrom - Foto: RTRS

Predsjednica je porazgovarala i fotografisala se sa građanima.
***
U Banjaluci su kolone automobila prošle gradom, okićene srpskim zastavama.
https://youtu.be/bmRL94vYRF8

Dan Republike Srpske danas je u Bijeljini obilježen polaganjem vijenaca na centralni spomenik poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Gradonačelnik Ljubiša Petrović je poručio da je proslava rođendana Srpske obaveza budućim naraštajima da je čuvaju od svakog zaborava.

Vijence su položili najviši predstavnici gradske vlasti, poslanici na nivou Republike Srpske i BiH, predstavnici Oružanih snaga i Policijske uprave Bijeljina, kao i predstavnici udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Gradonačelnik Ljubiša Petrović je rekao da je proslava rođendana Republike Srpske obaveza budućim naraštajima da je čuvaju od svakog zaborava i da unapređuju njene duboko usađene temelje za koje su zaslužni borci koji su i živote dali za njeno stvaranje.

– Današnji patriotizam i obaveza novih generacija jeste da stvaraju ambijent u kojem će ljudi ostajati na ovim prostorima, gdje će nas biti sve više i više -rekao je Petrović i dodao da je to garant opstanka Republike Srpske.

On je podsjetio da je sljedeće godine jubilej – 30 godina postojanja Republike Srpske i da će se tada, najvjerovatnije, izaći iz okvira pandemije i na obuhvatniji način moći obilježiti praznik.

Predsjednik Boračke organizacije Bijeljina Miodrag Stevanović rekao je da borci danas sa ponosom slave ovaj dan srećni što su svoji na svome, u svojoj Republici Srpskoj koju su mnogi krvlju svojom natopili.

***

Povodom Dana Republike Srpske delegacija grada Trebinja predvođena gradonačelnikom Mirkom Ćurićem danas je položila vijenac na spomenik braniocima Trebinja 1991-1995. godine.

Ćurić je poručio da nikada ne smijemo zaboraviti ljude koji su svoje živote dali za Republiku Srpsku i da se u miru moramo boriti za Srpsku dok ima onih kojima ona smeta.

– Republika Srpska je svetinja za sve nas. Poruka je da moramo biti složni. Kao što se ni 90. godina nismo dijelili tako i mi danas, uprkos razlikama, moramo da se složimo i imamo jedinstveni stav kada je Srpska u pitanju – rekao je gradonačelnik Trebinja.

Cvijeće na centralno spomen obilježje odbrambeno-otadžbinskog rada u Trebinju položili su i predstavnici trebinjske Boračke organizacije.

***

Atletsko-rekreativni klub “Modriča” obilježio je Dan Republike Srpske trkom “Modriča za zdraviju Srpsku – 29 kilometara za 29 godina Republike”.

Predsjednik kluba Danilo Vasiljević rekao je da su u trci, četvrtoj po redu, učestvovali članovi ovog kluba, gosti iz opština Petrovo i Brod, te rekreativci iz Modriče.

On je rekao da je na cilj, ispred Centralnog spomen-obilježja stradalima u odbrambeno-otadžbinskom ratu, stiglo 30 učesnika, od kojih je najmlađi imao devet godina, a nastariji oko 70.

Vasiljević je istakao da je trka organizovana radi promocije sporta kao zdravog načina života, kao i da se na ovaj način pošalje poruka da je Republika Srpska jaka onoliko koliko je njeno stanovništvo zdravo.

– Trku, koja je postala sastavni dio manifestacije obilježavanja Dana Republke Srpske u Modriči, ove godine podržali su Ministarstvo porodice, omladine i sporta Srpske i novoizabrni načelnik opštine Modriča Jovica Radulović – rekao je Vasiljević.

***

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić čestitao je Dan Republike Srpske i poručio da se nikada ne smije zaboraviti koliko je žrtava palo za njeno stvaranje.

– Republika Srpska za sva vremena, to smo u obavezi stalno ponavljati, nikada ne smijemo smetnuti sa uma, jer veliki broj života dat za ovo. Puno je porodica ostalo koje se ne mogu utješiti, puno je boraca dalo dio svog zdravlja. Mi imamo priliku biti zadovoljni, obilježavati i graditi Republiku Srpsku – rekao je novinarima Simić.

On je naveo da Derventa ide solidnim koracima naprijed i da može bolje, ali treba svi da se potrude i uključe.

– Ja se borim za Derventu, to je moje okruženje, jedan bolji dio Republike Srpske. Kada je to tako, onda sam ja najsretniji čovjek. Zauzeli smo jedno lijepo mjesto na rang-listi uspješnih lokalnih zajednica i time se ponosim – naveo je Simić.

On je dodao da od saradnika i sugrađana traži da grade Derventu i budu primjer valjanosti, jer na taj način vraćaju, ako je to moguće, dug onima koji su živote ugradili u temelje Republike Srpske.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije iz Dervente Čedo Vujičić podsjetio je na cijenu koja je plaćena da bi se danas uživalo u slobodi, te napomenuo da je samo sa područja ove lokalne zajednice poginulo 608 boraca.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je da je srpski narod dao velike žrtve za stvaranje Republike Srpske i da se ona mora čuvati svim pravnim sredstvima.

– Mi u Srebrenici najbolje znamo kako je imati na vlasti nekoga ko ne voli Republiku Srpsku, ko ne poštuje njene institucije i ne voli srpski narod. Iz tog razloga šaljemo poruku srpskom narodu da mora da čuva Republiku Srpsku svim pravnim sredstvima – istakao je Grujičić.

U Šamcu su povodom Dana Republike Srpske položeni vijenci kod centralnog spomenika palim borcima u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu na kojem su urezana imena 440 poginulih boraca Druge posavske brigade, od kojih su 362 bila sa šamačkog područja.

Vijence su položili predstavnici opštine i Boračke organizacije Šamac.

Načelnik opštine Đorđe Milićević rekao je Srni da ovaj dan mora da ima posebno mjesto u istoriji srpskog naroda.

– Republika Srpska, u okviru BiH u skladu sa Dejtonskim sporazuma, jedan je od dva ravnopravna entiteta koji garantuje slobodu i jednakost srpskog naroda u Srpskoj i BiH. Republika Srpska mora biti stalna i vječita kategorija, radi opstanka srpskog naroda na ovim prostorima – naveo je Milićević.

On je dodao da je zadatak Vlade Srpske i svih lokalnih zajednica da pomažu onoliko koliko mogu, te najavio da će ove godine završiti i spomen-ploču u Obudovcu dva za poginule borce, te započti rekonstrukciju jednog dijela spomenika poginulim borcima.

***

U Mrkonjić Gradu je položeno cvijeće na centralno spomen-obilježje poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu, koje se nalazi na Trgu srpske vojske uz poruku da oni koji su dali život za Srpsku ne smiju biti zaboravljeni.

– Treba da vodimo računa o našoj prošlosti, jer gledajući u prošlost i učeći iz nje, treba da se okrenemo budućnosti i da gradimo život jednak za sve građane Republike Srpske – rekao je novinarima načelnik opštine Dragan Vođević i čestitao ovaj praznik.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Milan Stevanić rekao je da su srpski borci, nakon što je političko rukovodstvo srpskog naroda odlučilo o formiranju Republike Srpske, svojom borbom i odbranom srpskog naroda to zaokružili i dali pečat na tu podlogu.

– Nadam se da ćemo našu Republiku paziti i čuvati i da ćemo ovaj dan obilježavati za vijek vijekova – rekao je Stevanić.

Cvijeće su na spomen-obilježje položili predstavnici boračke organizacije, ratnih vojnih invalida, porodica poginulih boraca i logoraša.

***

U Novom Gradu danas je obilježen Dan Republike Srpske služenjem liturgije u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla i polaganjem vijenaca kod centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske.

Sveštenik Nemanja Vidić je u prigodnoj besjedi poželio da se ovaj praznik i u obilježava u miru i zdravlju.

– Nije ovaj datum slučajno odabran za Dan Republike Srpske. Danas slavimo praznik Svetog arhiđakona Stefana, prvog mučenika za Hrista. Republika Srpska je mučenička, omeđena je krvlju i to se ne smije zaboravati. Svako od nas treba da to cijeni i poštuje – rekao je sveštenik.

Delegacije opštine Novi Grad i udruženja proisteklih iz proteklog rata, te Policijske stanice Novi Grad položile su vijence i prislužile svijeće kod spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Marinko Gačić rekao je da je Republika Srpska sveta tekovina srpskog naroda u 20. vijeku.

Načelnik opštine Miroslav Drljača podsjetio je da je za Republiku Srpsku iz Novog Grada poginulo 338 boraca i da je Dan Republike Srpske prilika da se oda počast svima koji su živote dali za slobodu.

– Naša obaveza je da se brinemo o njihovim porodicama i da im omogućimo dostojanstven život – rekao je Drljača i dodao da je ovo prva godina da, zbog epidemiološke situacije, nije organizovana svečana akademija povodom praznika.

U Prijedoru su položeni vijenci kod centralnog spomenika “Za krst časni”. Vijence je položila delegacija grada i delegacija koju su činili predstavnici Boračke organizacije, Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, kasarne “Žarko Zgonjanin” i Policijske uprave Prijedor.

U isto vrijeme, predstavnici SUBNOR-a položili su vijenac na Spomenik narodnom heroju Mladenu Stojanoviću.

U Loparama je Dan Republike obilježen polaganjem cvijeća kod spomenika “Јunacima Majevice”. Cvijeće su položile delegacije opštine Lopare i opštinske Boračke organizacije.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić rekao je da proslava Dana Republike čuva temelje Srpske.

– Kod nas ne postoji dilema o najvećem državnom prazniku, obilježavanje 9. januara ostaje dokle god bude postojao ovaj narod i Republika Srpska – poručio je Savić.

U Bijeljini su bakljadom i vatrometom sa krovova zgrada mladi u gradskom naselju Bogdanović plac proslavili Dan Republike.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Prognoza: Sutra sunčano i toplije, samo na istoku moguća kiša

M D

Petrović: Cijena struje u Srpskoj neće se značajnije mijenjati do 2025. godine

M D

Novi koncept Kočićevog zbora oživjeće Stričiće i Manjaču

M D

Prva grupa njemačkih vojnika u utorak stiže u BiH

M D

Vrhovac: IRB sanira štetu od požara

M D

AMSRS: Mjestimično mokri kolovozi

M D

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više