Društvo

Samo tri odsto opština i gradova u Srpskoj poštuje zakone


Od 239 revizija finansijskih izvještaja jedinica lokalne samouprave, samo tri odsto je dobilo pozitivno mišljenje u periodu od 2010. do 2019. godine, podaci su Centara civilnih inicijativa (CCI) u analizi revizorskih izvještaja jedinica lokalne samouprave u RS.

Željko Ninković, CCI projekt koordinator, kaže da lokalni parlamenti treba ozbiljnije da pristupe razmatranju revizorskih izvještaja.

– Analiza je pokazala da je Glavna služba za reviziju RS tokom svog postojanja revidirala 64 jedinice lokalne samouprave, i to minimalno tri puta. Najčešće nepravilnosti se odnose na finansijske tokove, budžetska planiranja te na netransparentan proces dodijeljenih, odnosno utrošenih sredstava putem transfera”, kazao je Ninković. Kako se navodi u analizi, opštine koje su dva puta zaredom od strane Glavne službe za reviziju javnog sektora dobile negativno mišljenje za finansijsko poslovanje su: Gacko, Istočni Stari grad, Kostajnica, Oštra Luka, Ribnik, Trnovo i Ugljevik.

Prema riječima Ninkovića, u navedenom periodu 64 lokalne samouprave su raspolagale s oko 1 324 870 000 KM budžetskih sredstava, a najvećim dijelom sredstavima su upravljale jedinice lokalne samouprave koje su dobile mišljenje s rezervom, i to sa 1 062 927 912 KM, odnosno 80 odsto od ukupnih sredstava. Njih 24 odsto s negativnim mišljenjem potrošilo je 206 384 994 KM.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS uputila je 1 644 preporuke za uklanjanje uočenih nepravilnosti, od čega je od 1 550 analiziranih preporuka 33,5 odsto u potpunosti realizovano.

Opštine koje su pokazale trend napredovanja su Bratunac i Han Pijesak. Bratunac je u 2015. godini imao negativno revizorsko mišljenje, a Han Pijesak mišljenje s rezervom. U 2019. godini obje opštine su dobile pozitivno revizorsko mišljenje, jer su realizovale sve preporuke koje je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS dala.

Analizom je obuhvaćeno i kršenje zakona, a Zakon o javnim nabavkama je jedan od najčešće prekršenih zakona.

– Odgovor na javno kršenje zakona treba da bude u sankcijama koje će direktno snositi načelnik ili gradonačelnik jedinice lokalne samouprave i to u svojstvu fizičkog lica, tj. iz sopstvenog džepa – kazao je Ninković.

Kako kaže, od 64 načelnika i gradonačelnika koji su izabrani 2016. godine, 33 su ponovo izabrana na iste funkcije.

– Političke partije bi trebalo da kandiduju osobe koje bi javnim novcem i imovinom upravljale odgovorno, moralno i efikasno. Partije bi trebalo od građana da traže podršku za najbolje, a ne za kompromitovane kadrove – naglasio je Ninković.

Zoran Pajčin, koordinator za odnose s javnošću CCI-ja, ukazao je na potrebu za efektivnijim pristupom revizijskim preporukama, kao i njihovom konačnom implementacijom u gradovim i opštinama RS.

– Sve dok jedna karika u lancu procesa revizija izostane, neadekvatno postupa, proces revizije će biti manje efikasan, a institucije će nastaviti da neodgovorno troše novac građana – kazao je Pajčin.

nezavisne.com

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Stiže postepeno naoblačenje

DB

Patrijarh Porfirije ide na Baniju: Pomoć stradalima u potresu

GC

Aćimovićeva objasnila koje osobe ne bi trebalo da prime vakcinu

GC

Dodik poručio da će Srpska reći “ne” svim pokušajima rušenja Dejtona

GC

Nova strategiju obrazovanja do 1. decembra

GC

Na korona virus u Crnoj Gori pozitivno još 606 osoba

GC

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više