Društvo

Više od 60 funkcionera u BiH obavlja duple funkcije


Novi Zakon o sukobu interesa u institucijama Bosne i Hercegovine koji je usvojen u Predstavničkom domu PS BIH predstavlja korak naprijed u odnosu na postojeće zakonsko rješenje, jer propisuje jasnije zabrane za obavljanje višestrukih funkcija, kao i za ostvarenje dobiti i finansijskog interesa od privatnih preduzeća koja posluju sa državom, naveli su u “Transparensi internešenel”.

– Ukoliko novi zakon u ovom obliku potvrdi i Dom naroda PS BIH brojni izabrani zvaničnici sa državnog nivoa moraće se odreći duplih funkcija, a iste standarde trebalo bi da uspostave i niži novoi vlasti – smatraju u TI.

Podaci koje je nedavno objavio Transparency International u BIH (TI BIH) pokazuju da čak 61 funkcioner na nivou BiH, entiteta i kantona obavlja više od jedne funkcije.

– TI BIH je od početka učestvovao u izradi ovog zakona i inicirao njegovo usvajanje, te iako je u parlamentarnoj proceduri pretrpio određene izmjene, i dalje zadovoljava osnovne međunarodne standarde i uslove koje je pred BIH postavila Evropska komisija – rekli su u TI.

Oni su istakli da ovakva verzija zakona predstavlja ogroman napredak i u odnosu na nedavnu verziju koju je predložilo Ministarstvo pravde BiH, a koja omogućava da funkcioneri budu vlasnici ili direktori privatnih preduzeća koja dobijaju tendere ili da budu na čelu udruženja koja se finansiraju iz budžeta ako novac i tenderi dolaze sa nižih nivoa vlasti.

– Takođe, ogroman napredak predstavlja i član zakona koji zabranjuje funkcionerima da koriste javne funkcije ili javne resurse za političku promociju. Podsjećamo da je TI BIH tokom monitoringa izborne kampanje zabilježio preko 2 500 primjera zloupotrebe javnih resursa i funkcija za promociju političkih stranaka i kandidata, pa bi usvajanje ovakvog zakona bio ogroman napredak u omogućavanju fer i poštenih izbora – istakli su u “Transparency International”.

Dodali su da jedno od najznačajnijih unapređenja predstavlja uvođenje kontrole nad imovinskim kartonima nosilaca javnih funkcija, koja do sada nije postojala.

– Važno je istaći da bi ovaj zakon trebalo da provodi nezavisna komisija, umjesto dosadašnje komisije u kojoj su sjedili izabrani parlamentarci i sami odlučivali o vlastitoj odgovornosti i sukobu interesa svojih stranačkih kolega  naveli su u TI.

Unapređenje zakona o sukobu interesa jedan je od 14 ključnih prioriteta koje je EU postavila pred BIH, ali se rješavanje ovog pitanja godinama blokira jer se brojni donosioci odluka i sami nalaze u sukobu interesa.

– Upravo zbog toga, TI BiH apeluje na Dom naroda PSBIH da takođe usvoji ovaj zakon i konačno pokaže spremnost za unapređenje antikorupcijskih zakona, a ključna će biti podrška delеgata HDZ i SNSD, koji nisu podržali ovaj zakon u Predstavničkom domu. Stoga je ključna i jasna poruka od strane EU i insistiranje na usvajanju kvalitetnog zakonskog rješenja, a ne samo kozmetičkih promjena – zaključili su u TI.

SrpskaInfo

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Zvezda nemoćna protiv Barselone

OT

DNS traži da se preletačima zabrani učešće na izborima 2022. godine

OT

Privedena dvojica migranata, osumnjičena za napad u Ilijašu

OT

Najviša penzija u Srpskoj 2 076 KM

OT

Mandić: Đukanović pokušava da posvađa parlamentarnu većinu

OT

Kurtinović: Nije bilo razloga za moju smjenu, u pitanju politička odluka

OT

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više