Globus

Zašto je Kipar postao raj za digitalne nomade?


Ako ste digitalni nomad i tražite mjesto na kom biste proveli nekoliko mjeseci radeći online, Kipar može biti odlična opcija.

Danas većina poslova digitalnih nomada uključuje rad poput online marketinga, pisanja tekstova za različite portale, savjetovanja ili podučavanja, IT-a, veb dizajna. Među njima ima SEO stručnjaka, prevodilaca, psihoterapeuta, fitnes instruktora, konsultanata…

Digitalni nomadi dolaze iz različitih sredina i iz različitih zemalja. I iako imaju specifične želje, svi dijele iste potrebe, kada je u pitanju rad na daljinu: treba im brza Internet veza, moderan bankarski sistem i veliki broj bankomata, pouzdana zdravstvena zaštita i mjesto sa dobrom kafom, piše Grčka info.

Kipar je idealna destinacija za sve digitalne nomade, a razloga je više.

Ovo prelijepo ostrvo je jedna od najboljih digitalnih nomadskih lokacija i jedno je od mjesta najlakših za preseljenje zbog njegove ekonomije, imigracionih zakona, kulture i geografskih prednosti. Štaviše, nudi atraktivnu kombinaciju povoljnog sistema oporezivanja, lakoću osnivanja preduzeća, dobru klimu, odličnu hranu, povoljan život i prelijepu prirodu.

Grčka info navodi pet razloga zbog kojih je Kipar raj za digitalne nomade.

Stabilne ekonomske prilike

Ekonomska i politička stabilnost su najvažniji faktori, koje treba da imate na umu, kada tražite mjesto na kome biste mogli da provedete nekoliko mjeseci. Kipar je član Evropske unije, pa mnogi preduzetnici i radnici koji rade od kuće iz drugih EU zemalja biraju ovo ostrvo za trajno boravište, s obzirom da su troškovi života niži nego u drugim evropskim zemljama (posebno za iseljenike).

Kao dio neophodne stabilnosti koja je potrebna za život i rad, Kipar pruža praktična i pristupačna rješenja za neka od najvažnijih pitanja o kojima digitalni nomad treba da se postara kada traži svoju novu destinaciju. Tu spadaju:

– Zdravstveno osiguranje: na Kipru postoje i državne i privatne bolnice. Zdravstveni standardi su visoki, a usluga se smatra i jeftinom i efikasnom. Državna medicinska njega je jeftina ili besplatna, a privatna, iako nešto skuplja, i dalje je prilično povoljna.

– Internet: na Kipru ima odličnih mobilnih i internet provajdera koji pružaju praktične servisne pakete. Oni uključuju internet, mobilni telefon i kabolvsku TV po pristupačnim cijenama.

– Bankovni račun: proces otvaranja bankovnog računa na Kipru je jednostavan. Stranci lako mogu otvoriti svoj račun, a većina banaka klijentima nudi pogodnosti i usluga poput predaje dokumenata mailom, ukidanja minimalnog početnog depozita, niskih troškova, online bankarstvo, pristup stranim valutama, bankomate na velikom broju lokacija.

Povoljni i jasni imigracioni zakoni

S obzirom na to da su imigracioni zakoni unutar Evropske unije ujednačeni, za državljane EU zemalja je prilično jednostavno da se presele i rade na Kipru. Uz nešto papirologije, svaki EU državljanin može legalno da boravi i radi na ostrvu.

Ukoliko niste EU državljanin ili rezident, biće vam potrebna privremena boravišna dozvola. Ali, ovo nije komplikovana procedura, i možete dobiti dozvolu u bilo kojoj Imigracionoj kancelariji.

Ukoliko ste državljanin zemlje koja je članica Evropske unije, možete ući na Kipar i boraviti tri mjeseca bez vize. Ako planirate da ostanete duže od toga, biće potrebno da se prijavite za Registracioni sertifikat za EU državljane (Žuti list – Yellow Slip) da biste mogli da legalno živite i radite na Kipru. Ovaj sertifikat obezbjeđuje pristup izuzetno važnim uslugama poput: medicinskog kartona; registracije vozila; upisa djece u kiparsku školu.

Ukoliko ste državljanin zemlje koja nije član Evropske unije, a planirate da dugoročno boravite na Kipru, biće potrebno da se prijavite za Privremenu boravišnu dozvolu (Pink slip – Roze list). Kiparski zakon definiše šest kategorija migranata koji se mogu prijaviti za ovu dozvolu:

– Kategorije A-D: osobe koje namjeravaju da se samozaposle u određenim industrijama poput agrikulture, stočarstva, rudarenja ili nauke;

– Kategorija E: osobe koje su dobile ponudu stalnog zaposlenja na Kipru;

– Kategorija F: osobe koje su uložile najmanje 100 000 evra u nekretninu i imaju stabilne prihode u iznosu od najmanje 9 568,17 evra godišnje.

Poreski sistem

Kipar ima jedan od najatraktivnijih poreskih režima u Evropi. Kako biste bili dio ovog sistema, potrebno je da budete poreski rezident, a to se postiže tako što: provodite na Kipru više od 183 dana godišnje, provodite najmanje 60 dana na Kipru (a da niste poreski obveznik u nekoj drugoj zemlji), ali imate trajni dom na ostrvu, i vodite posao ili ste poslodavac u zemlji.

Važno je naglasiti da kiparski zakoni prave jasnu razliku između rezidenta i domicila. Domicil je osoba koja je rođena na ostrvu i koja tu živi duže od 17 godina.

Mnogi digitalni nomadi su zainteresovani za Kipar upravo zbog poreskog režima na ostrvu. Strancima Kipar nudi korporativni porez u iznosu od svega 12,5 odsto. Porez na dohodak građana je takođe nizak.

Jedini uslov je da morate biti poreski rezident, što znači da je sav prihod koji ostvarite bilo gdje u svetu podvrgnut kiparskom poreskom režimu.

Ovo su osnovne prednosti koje kiparski poreski sistem nudi pojedincima.

Progresivan je, što znači da se razlikuje u odnosu na ostvareni prihod. Što više zaradite, veći porez ćete morati da platite. Određene vrste prihoda su izuzete od oporezivanja, poput prihoda od dividenti, kamata i profita ostvarenog prodajom hartija od vrijednosti. Možete imati koristi od poreskih odbitaka koji uključuju finansijske gubitke iz tekuće, ali i iz prethodnih pet godina, donacije potvrđenim dobrotvornim organizacijama, socijalno osiguranje, zdravstveni fond, premije životnog osiguranja, i mnoge druge.

Kao digitalni nomad, možete uživati poreske povlastice sve dok niste domicil i dok boravite u zemlji najmanje 60 dana tokom godine. Ovo Kipar čini dobrom bazom za svakog digitalnog nomada, jer omogućava da skoro deset mjeseci godišnje putujete po svijetu, uz mogućnost za poslovanje u stabilnoj ekonomiji sa niskim porezima.

Zanimljiva i gostoljubiva kultura

Kiprani su dobro poznati po svojoj gostoljubivosti i toploj dobrodošlici koju upućuju posjetiocima. Život na Kipru posvećen je uživanju. Njihov životni stil zasniva se na ideji da radimo da bismo živjeli (a ne obrnuto), pa se većina poslovnih i društvenih susreta odvija uz frape ili kapućino u nekom od ljupkih kafea.

Narod Kipra govori više jezika. Iako su zvanični jezici grčki i turski, engleski je široko rasprostranjen (Kipar je nekada bio britanska kolonija), posebno u poslovnoj komunikaciji. Ruski, njemački i francuski se koriste u trgovini.

Učenje nekoliko grčkih riječi se očekuje, ali i smatra lijepim gestom zainteresovanosti za kulturu i narod Kipra. Pored toga, pomoći će vam da ugodnije provedete svoj boravak na ostrvu i bolje razumijete kiparski način života.

Multikulturalnosti doprinosi i činjenica da ovdje mnogo religija koegzistira u miru, što stvara atmosferu punu poštovanja i tolerancije kako za lokalno stanovništvo, tako i za posjetioce.

Zvanična vjeroispovijest je pravoslavna. Ipak, kako je sloboda vjeroispovijesti zagarantovana Ustavom, ovde možete sresti i Jevreje, katolike, jermenske hrišćane i maronite.

Još jedan važan segment lokalne kulture predstavlja hrana. Uživanje u ukusnoj hrani je centralni dio svakog sastajanja sa prijateljima ili porodicom. Kao i ostali pripadnici mediteranske kulture, Kiprani obožavaju svoju hranu i shvataju je ozbiljno. Kiparska kuhinja se ističe svojim ukusima i raznovrsnošću. U njoj ćete okusiti mješavinu grčke i turske tradicije, uz dašak bliskoistočnog uticaja, uz maslinovo ulje i mnogo prirodnih sastojaka.

Ljudi na Kipru su uvijek voljni da dočekaju posjetioce sa svih strana svijeta i pozovu ih da se opuste, uživaju i iskuse njihovu kulturu i tradiciju.

Geografske prednosti

Kipar se smatra draguljem Mediterana ne samo zbog svoje istorije i kulture, nego i zbog svojih prelijepih pejzaža. Kipar čine planine i plaže, toplo vrijeme i mnogo različitih aktivnosti na otvorenom poput godišnjih festivala, pješačenja i sportova na vodi. Ovde Vam nikada ne može biti dosadno!

Ovde se nalazi mnogo plaža u kojima će uživati avanturisti, ali i oni koji samo žele da se opuste i posmatraju zalazak sunca. Kipar ima i prelijepe planine, za sve one koji vole prirodu i duge šetnje. Strateška pozicija Kipra čini ovu zemlju primamljivom poslovnim i ljudima miješanih nacionalnosti. Ostrvo je smešteno blizu tri kontinenta – Evrope, Afrike i Azije. Blizu je morskih puteva koji spajaju arapski svijet i Daleki istok sa Evropom. Zbog toga pruža značajne i povoljne ekonomske prilike.

Putovanje do ostrva i sa njega je jednostavno. Kipar ima dva međunarodna aerodroma. Aerodrom Larnaka se nalazi četiri kilometra od grada Larnake, i preko njega leti više od 30 avio-kompanija (ukljujući i niskobudžetne). Drugi je aerodrom Pafos, preko koga lete mnoge evropske avio kompanije poput British Airlines i Lufthanse, ali i neke niskobudžetne kao što su Ryanair i EasyJet.

Kretanje po ostrvu je moguće zahvaljujuči fantastičnoj mreži puteva. Možete iznajmiti i automobil, jer su dnevni troškovi niski. Iznajmljeni automobil može Vam dati mobilnost neophodnu da dubinski istražite ostrvo, ne propuštajući nijedan zanimljivi dio.

Ukoliko ste digitalni nomad koji traži mesto gdje može da uspostavi svoj biznis, a da ne izgubi mogućnost da putuje, Kipar je zemlja koju bi sigurno trebalo da razmotrite!

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Njemačka zbog korone u prvom deficitu u posljednjih 10 godina

DB

Zaledili se Nijagarini slapovi, prizori oduzmaju dah (FOTO)

AP

Etna izbacivala lavu do 1 500 metara u visinu (VIDEO)

AP

Padaju cijene nafte

AP

Tajger Vuds imao saobraćajnu nesreću, izvlačili ga iz automobila

AP

U svijetu je trenutno zaraženo gotovo 22 miliona ljudi

AP

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više