Izdvajamo

Aleksandar Grejem Bel — čovjek koji je povezao svijet


Američki filolog škotskog porijekla Aleksander Grejem Bel (1847-1922), pronalazač telefona, rođen je na današnji dan 1847. godine.

Njegov najveći doprinos čovječanstvu bio je pronalazak telefona, a ostao je upamćen i kao osnivač telefonske kompanije “Bel” i zaslužan je za mnoge važne pronalaske u avijaciji. O rasponu njegove genijalnosti može se suditi na osnovu 18 patenata koji se vezuju isključivo za njegovo ime, 12 drugih koje potpisuje sa svojim saradnicima. Od toga ih je 14 vezano za telefon i telegraf, četiri za fotofon, jedan za fonograf, pet za vazdušna vozila, četiri za hidroplane i dva za fotoćeliju od selena.

Aleksandar Grejem Bel je rođen 3. marta 1847. godine u Edinburgu, u Škotskoj, kao drugi sin Aleksandra Melvila Bela i Elize Grejs Sajmonds. Imao je dva brata Melvila Džejmsa Bela i Edvarda Čarsa Bela, ali su obojica preminuli od tuberkuloze.

U toku mladosti na Bela su dosta uticali njegova porodica i bližnji. Otac mu se uspješno bavio podučavanjem jasnog i izražajnog izgovora kod gluvih osoba. Njegova majka Eliza ostvarila se kao pijaniskinja uprkos tome što je bila gotovo gluva, te ga je to inspirisalo da se podvrgne velikim izazovima. S obzirom da mu je otac bio profesor školovan je kod kuće.

Kada je od oca stekao osnovno obrazovanje, sa 11 godina upisao je Royal High School u Edinburgu. Nije uživao u predviđenom nastavnom planu i programu, te je sa 15 godina napustio školovanje. Njegova porodica se 1865. godine preselila u London, gdje se upisao na univerzitet i maturirao na jesen. Međutim, nije uspio da do kraja završi studije jer se njegova porodica opet preselila u Kanadu 1870. zbog smrti njegova dva brata.

Aprila 1871. godine Aleksandar se seli u Boston gdje radi kao profesor u bostonskoj školi za gluvonijeme, a njegova porodica ostala je da živi u Brantfordu. Takođe, bio je i profesor u školi za gluve u Northemptonu, Masačusetsu i Hartfordu. Jedna od njegovih učenica bila je Mejbel Habard, kćerka osnivača škole gdje je radio. Krenuo je da je podučava 1873. godine, kada je ona imala 15 godina. Bez obzira na njihovu razliku u godinama, zaljubili su se jedno u drgo i vjenčali 11. jula 1877. Imali su četvoro djece: Eliz, Marijan i dvojica sinova koji su umrli kao novorođenčad.

Dok je boravio u Kanadi, razvio je interes za uređaje pomoću kojih je moguće komunicirati na daljinu. Dizajnirao je klavir koji je pomoću električne struje mogao emitovati svoju muziku na daljinu. U Bostonu je nastavio istraživanja na istom polju i pokušao je da napravi uređaj koji bi prenosio ne samo muziku, već i govor. Sredstvima koje je dobio od svog tasta uspio je da 7. marta 1876. godine kod Američke kancelarije za patente registruje patent broj 174.465 koji je pokrivao metod i aparat za prenošenje vokalnih ili drugih vrsta zvukova telegrafski, putem električnih talasa, sličnih vibracijama vazduha koje prate pomenute vokalne ili druge zvukove, telefon. Postao je naturalizovani građanin SAD-a 1882. godine, te 1888. bio je jedan od osnivača američkog Nacionalnog udruženja za geografiju, a kasnije postao i njegov drugi predsjednik.

Dobitnik je mnogih priznanja. Francuska vlada odlikovala ga je Legijom časti, Akademija nauka Francuske dodijelila mu je nagradu Volta od 50 000 franaka, Kraljevsko naučno udruženje iz Londona dodijelilo mu je Albert medalju, a Univerzitet u Vircburgu počasni doktorat. Umro je na svom imanju u Novoj Škotskoj 2. avgusta 1922. godine, gdje je sahranjen pored svoje supruge na vrhu planine Beinn Bhreagh iznad jezera Bras d’Or. Iako je izumio telefon, nikad nije mogao nazvati svoju suprugu i majku, jer obe nisu mogle da čuju.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

EU će zvanično suspendovati pregovore o članstvu Turske?

OT

Prijedorski odbornici protiv ostavke direktora Doma zdravlja

OT

Austrija ublažava mjere

OT

Čajkovski umjesto ruske himne na Olimpijadi

DB

Stojaković i Divac u idealnoj evropskoj NBA petorci

OT

Poezija Duška Trifunovića u lektiri za osnovce

OT

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više