Infopunkt

Novinarka Vanja Stokić i portal Radio Sarajevo – šampioni rodne ravnopravnosti

Udruženje BH novinari dodijelilo je priznanje “Šampion rodne ravnopravnosti 2021” portalu Radio Sarajevo u kategoriji za medije i Vanji Stokić, urednici portala eTrafika iz Banjaluke, u kategoriji za novinara/ku.

Nagrade su dodijeljene u okviru svjetske kampanje “Mediji za žene 2021” (Media4Women2021) koju je organizovala Free Press Unlimited organizacija iz Nizozemske širom svijeta u znak podrške ženama u medijima i promocije rodne ravnopravnosti kroz medijske sadržaje.

Odluku o dodjeli priznanja u oblasti rodne ravnopravnosti donio je Upravni odobor BH novinara. Kako se navodi u obrazloženju, priznanje se dodjeljuje portalu Radio Sarajevu zbog “uredničke politike koja promoviše, podržava ženska ljudska prava i sistematski se bori protiv rodno zasnovanog nasilja kroz medijske sadržaje”, a Vanji Stokić jer “kao autorka brojnih tekstova godinama podržava zaštitu žena, prevenciju nasilja i kažnjavanje počinilaca koji stoje iza rodno zasnovanog nasilja”.

Cilj dodjele priznanja jeste da se medijski zaposlenici, kao i mediji u BiH podstaknu na promociju ženskih ljudskih prava i rodne ravnopravnosti, te da na fer, objektivan i profesionalan način izvještavaju o rodno zasnovanom nasilju, bez stereotipa i predrasuda, stvarajući pozitivan ambijent za jednako napredovanje žena u javnom i privatnom sektoru na bazi njihovih postignuća, ne ograničavajući ih na osnovu spola.

Borka Rudić, generalni sekretar Udruženja BH novinari kaže da su podrška zaštiti žena u medijima, novinarki i drugih medijskih djelatnica, kao i profesionalna odgovornost medija u izvještavanju o ženskim ljudskim pravima i rodnoj ravnopravnosti vrijednosti za koje se zalažu BH novinari.

– Smatramo svojom zadaćom stalno promovirati ove vrijednosti i podizati svijeti o važnosti zaštite žena koje rade u medijima, ali i svih drugih žena kroz autorske medijske sadržaje. Ta dvostruka uloga i odgovornost nisu lagan teret ni za medije ni za novinare/ke i urednike/ce u patrijarhalnom i mizoginom društvu kakvo je naše. Zato smo i organizovali ovu kampanju, te niz drugih događaja u mjescu martu, sa trajnom najmerom da strateška i profesionalna solidarnost, ljudskopravaški pristup u kreiranju medijskih sadržaja i promocija rodne ravnopravnosti budi dio uredničkih politika i ličnih vrijednosti novinara i novinarki – naglašava Rudić i dodaje kako će Mreža novinarki u BiH početi intenzivnije aktvnosti u oblasti edukacije i promocije ženskih ljudskih prava u medijima.

S obzirom na činjenicu da se ovo priznanje prvi put dodjeljuje u BiH, kao i da se veliki broj medija i novinara/ki zalaže za rodnu ravnopravnost, BH novinari su odlučili da iduće godine (u periodu 15. januar – 1. mart 2022.) raspišu javni poziv za prijavu medija i novinara/ki iz BiH za titulu “Šampion rodne ravnopravnosti”“, kako bi pitanje zaštite žena u medijima i doprinos medija prevenciji nasilja, zaštiti ženskih ljudskih prava i rodne ravnopravnosti bilo stalno propitivano kroz medijske sadržaje i postalo dio uredničkih politika i medijskih vrijednosti.

Doprinos kampanji “Media4Women2021” je dalo 16 medijskih radnika iz cijele BiH, koji su promovisali uspješne žene iz medija, nauke, sporta, aktivizma, te majke, prijateljice, radne kolegice i sve žene koje svojim postojanjem i djelovanjem daju značajan doprinos razvoju bh. društva u skladu sa svjetskim standardima ženskih ljudskih prava. Kampanjom je obuhvaćeno 70 000 građana/ki putem društvenih mreža. BH novinari su posebno zadovoljni činjenicom da je javnost u BiH imala priliku da upozna 16 sjajnih žena iz cijele BiH, koje nadahnjuju svoju okolinu i postižu veoma zapažene rezultate u različitim oblastima, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Svjetsku kampanju “Media4Women2021” je povodom 8. marta pokrenula organizacija Free Press Unlimited iz Nizozemske, a u Bosni i Hercegovini sprovelo Udruženje BH novinari i Mreža novinarki u BiH, sa ciljem bolje vidljivosti žena u medijskim sadržajima, ali i boljeg pozicioniranja novinarki u medijskoj industriji.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Prognoza: Sutra sunčano i toplije, samo na istoku moguća kiša

M D

Petrović: Cijena struje u Srpskoj neće se značajnije mijenjati do 2025. godine

M D

Novi koncept Kočićevog zbora oživjeće Stričiće i Manjaču

M D

Prva grupa njemačkih vojnika u utorak stiže u BiH

M D

Vrhovac: IRB sanira štetu od požara

M D

AMSRS: Mjestimično mokri kolovozi

M D

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više