Društvo

Nije usvojena odluka o zaštitnim mjerama na uvoz mesa

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da na današnjoj sjednici, u drugom krugu glasanja, nije usvojena odluka o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU na period od dvije godine.

Košarac je rekao novinarima da su za odluku glasali predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, ministar komunikacija i transporta Vojin Mitrović, ministar za ljudska prava i izbjeglice Miloš Lučić i on.

Prema njegovim riječima, ostali nisu glasali iz neobjašnjivih razloga i ova odluka će se ponovo naći na narednoj sjednici Savjeta ministara.

– Smatram da bi ovo bila dobra odluka, da na osnovu argumenata i činjenica, tretirajući Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, otpočnemo pregovore sa predstavnicima Evropske komisije, kako bi ovo pitanje tretirali na zajednički način i došli do odluke Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje, što bi podrazumijevalo da se, mimo ove odluke uđe u proces izmjena Sprorazuma o stabilizaciji i pridruživanju – objasnio je Košarac.

On je ocijenio da je tako nešto potrebno i važno, te dodao da ne razumije stavove onih koji nisu glasali za.

Košarac je rekao da je zahtijevao da budu usvojeni i zaključci kojim bi Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara bilo obavezano da dostavi “note verbale” Savjetu za stabilizaciju i pridruživanje o tome da se nastoje otvoriti suštinski pregovori u vezi sa uvođenjem zaštitnih mjera za uvoz svježeg i rashlađenog mesa goveda i svinja u BiH.

– Nažalost, ministar inostranih poslova Bisera Turković bila je protiv da danas o tome pričamo. Mislim da je to štetno, loše i mi nećemo odustati od naših napora da i dalje na Savjet ministara ponovo predlažemo ovu odluku – poručio je Košarac.

On smatra da je elementarno pravo zaštititi primarne proizvođače, za koje je rekao da imaju njegovu i podršku dijela njegovih kolega u Savjetu ministara, te će istrajati u tome da se na narednoj sjednici ponovo nađe ova odluka, budući da je argumentacija druge strane nepostojeća.

Košarac je naveo da postoje priče da otpor postoji i zbog toga što je intenzivnija i razvijenija primarna proizvodnja u Republici Srpskoj.

– Istina je da je primarna proizvodnja razvijenija u Republici Srpskoj i legitimno pravo je da štitimo interese primarnih proizvođača Srpske i to ćemo činiti – pojasnio je Košarac i dodao i iz Federacije BiH postoji podrška proizvođačima Srpske, te da nije jasno zašto danas neko pokušava da osporava na način da neće da uputi `notu verbale` Savjetu za stabilizaciju i pridruživanje i osporava legitimno kretanje u skladu sa Sporazumom.

Košarac je ponovio da pitanje uvođenja mjera treba tretirati kroz institucije, te da prilikom uvoza mesa u neke druge zemlje zapadnog Balkana postoje prelevmani i stoodstotne carine.

On je rekao da je na sastanku sa ministrom poljoprivrede u Vladi Srbije informisan da je i Srbija uvela carinsku stopu za uvoz određenih proizvoda u svježem i rashlađenom stanju. “Zašto to mi ne uradimo, zašto je kod nas nula odsto? Ko koga ovdje štiti? Da li neko štiti uvoznički lobi? Dajte da i o tome govorimo”, rekao je Košarac.

Košarac je dodao da se kroz glasanje vidi ko koga štiti i ko radi za čiji interes, te istakao kako on hoće da radi za interes primarne proizvodnje kao i da postoji značajan broj kolega koji to isto hoće.

On je rekao da evropskim partnerima bez kompleksa treba reći da BiH želi da, snagom argumenata, zagovara izmjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

– Što prihvatamo da je sve u redu ono što kažu neki evropski predstavnici? Smatram da se kroz dijalog trebamo smatrati ravnopravnim u tome. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je bilateralni sporazum i imamo pravo, kao strana, da to pitanje otvaramo – zaključio je Košarac.

SRNA

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Iz banaka u Srpskoj građani i firme povukli pola milijarde KM

JG

Vlada RS garant za 783 miliona KM kredita

DB

Dodik: Mjesto stradanja srpskih žrtava mora biti mjesto našeg okupljanja

M D

Brnabić: Trpimo velike pritiske i nadamo se da to Rusija vidi

M D

Neprilagođena brzina ugasila 20 života u Srpskoj

M D

Ulje u Srpskoj skoro duplo skuplje nego u Srbiji

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više