Izdvajamo

Vaskršnja poslanica patrijarha Porfirija: Novo rađanje neka svi dočekaju u duhovnoj radosti i tjelesnoj kreposti

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije i vladike Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Vaskršnjoj poslanici istakli su da je vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista najveći i neponovljiv događaj u istoriji vidljivog i nevidljivog svijeta, novo stvaranje, a za čovjeka novo rađanje, te poželjeli da ovaj praznik svi dočekaju i proslave u duhovnoj radosti i tjelesnoj kreposti.

U Vaskršnjoj poslanici se vjerni srpski narod u Srbiji, dijaspori, kao i u Republici Srpskoj, BiH, Crnoj Gori, gdje su u posebnim neprilikama i nevoljama i neprestanim duhovnim borbama, te u Sjevernoj Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji poziva na jedinstvo, dok se Srbi na Kosovu i Metohiji ohrabruju da budu čvrsti i postojani u vjeri, nadi i ljubavi.

Patrijarh Porfirije i vladike u poslanici upućuju molitve za ljekare i medicinsko osoblje koji rizikuju živote da spasu oboljele od virusa korona, kao i molitve za ozdravljenje svih oboljelih od ovog virusa, te za pokoj duša svih upokojenih, uz poziv da se poštuju preporuke medicine. Pozivamo vas, draga djeco duhovna, na radost Vaskrsenja kako bismo odagnali od sebe tugu našeg života, tugu koja nas je, evo više od godinu dana, pritisla, tugu koja se uselila u svaku poru našeg života, tugu koja je mnoge kuće zatvorila. Ustanimo, i veselimo se, i pobedonosno kličimo jedni drugima: Hristos vaskrse – ističe se u Vaskršnjoj poslanici.

U Vaskršnjoj poslanici upućen je radosni vaskršnji pozdrav “Hristos vaskrse” svim Srbima koji žive širom svijeta i koji su daleko od svojih ognjišta, od zavičaja, a često i od svojih najrođenijih, uz poruku da treba da znaju da njihova Svetosavska crkva neprestano brine o njima kao neraskidivim dijelovima svog naroda i živim udovima tije Crkve. Ostavljamo vam zavjet, pred vaskrslim Gospodom i svetiteljima Njegovim, da čuvate i jačate najprije naše unutarnje crkveno jedinstvo, a onda i nacionalno, jezičko i kulturno jedinstvo. Ne dopustite vremenu i prilikama da vas podijele i odvoje jedne od drugih, a time i od Majke crkve – ističe se u poslanici SPC.

U tekstu se napominje da, i pored činjenice da su stalno pod određenim pritiscima, što među njima izaziva nesuglasice i rasprave, Crkva navodi da se moli vaskrslom Gospodu da Srbi u svijetu u vaskrslom Gospodu pronađu snagu za svoje jedinstvo i krepost za bratsku slogu. Apelujemo na vas da uvijek pred sobom imate divne primjere vjere i rodoljublja naših dičnih predaka i naših velikana koji, živeći u dalekom svijetu, zadiviše svijet u licu Tesle, Pupina i mnogih drugih. Budimo dostojni nasljednici njihovih imena i njihovih velikih djela, njihovog primjera i karaktera – istakao je u Vaskršnjoj poslanici patrijarh srpski.

U poslanici se navodi da se SPC danas posebno molitveno sjeća napaćene braće i sestara na Kosovu i Metohiji, koje posebno pozdravlja i ohrabruje da budu čvrsti i postojani u vjeri, nadi i ljubavi. Raspeti i vaskrsli Hristos Gospod sa vama je, draga djeco duhovna, sinovi i kćeri Kosova i Metohije. Sa vama je i sav srpski narod, sa vama su svi pravoslavni narodi svijeta, sa vama su svi pravdoljubivi i istinoljubivi ljudi, navedeno je Vaskršnjoj poslanici.

Patrijarh Porfirije je u poslanici istakao da možda ništa nije tako silno ujedinilo pravoslavne hrišćane svijeta kao Kosovo i Metohija, simvol dostojanstva, časti, pravedne borbe za slobodan život na pradjedovskim ognjištima i otpora sili i nepravdi.

Pozdrav “Hristos vaskrse” upućen je i svim vjerujućim sinovima i kćerima, kako se navodi, ponosne Crne Gore. Njima se posebno obraćamo – sa vama su naša ljubav i naše molitve, draga djeco duhovna, jer ste vi u posebnim prilikama, bolje reći neprilikama i nevoljama, u neprestanim duhovnim borbama. Neka vam, kao i dosad, Vaskrsli Gospod Hristos bude nepokolebivi temelj vaše vjere, vašeg jedinstva i zajedništva sa svom vašom braćom i sestrama kako u Crnoj Gori tako i u Srbiji i širom svijeta, ističe se u tekstu.

U poslanici se izražava želja da ih molitve i blagoslovi velikih ugodnika Božjih, svetitelja i čudotvoraca Vasilija Ostroškog, Petra Cetinjskog i svih svetih prate i budu sa njima u svim njihovim borbama za pobjedu Dobra nad zlom, Ljubavi nad mržnjom, Jedinstva nad podjelama, Svetinje nad mrzošću duhovne pustoši.

Srdačan pozdrav je upućen i braći i sestrama u Republici Srpskoj i BiH, u Hrvatskoj, Sloveniji i Sjevernoj Makedoniji. Ne sumnjamo da ćete vi, draga djeco duhovna, sa svojim arhijerejima, sveštenicima, monasima i monahinjama veliki praznik Hristova Vaskrsenja dočekati i proslaviti na najbolji mogući način, otvorena srca prema svojim inoslavnim ili pak inovernim susedima. Vaskrsli Hristos Gospod neka bude sa svima vama i sa svim ljudima dobre volje oko vas, piše u Vaskršnjoj poslanici.

Patrijarh Porfirije u poslanici navodi da misli i molitve svih ovih dana “lete” ka svim bolesnim, a naročito ka inficiranima virusom korona, kao i ka svim ljekarima i medicinskom osoblju, koji se samopregorno, rizikujući i svoj život, bore da spasu oboljele od korone i drugih bolesti.

Uz napomenu da je sve narode svijeta zadesila ova opaka i opasna bolest izazvana nevidljivim virusom, u Vaskršnjoj poslanici se dodaje da su se svi prošle godine nadali da će zaraza brzo proći, ali da, nažalost, ne samo da nije prošla već je i u ovoj godini nastavila da hara širom svijeta. Danas se molimo za ozdravljenje svih oboljelih, kao i za pokoj duša svih upokojenih. Poštujući preporuke medicine, sami sebe, i jedni druge, i sav život svoj Hristu Bogu predajmo, piše u Vaskršnjoj poslanici.

Najbitnije je, navodi se u poslanici, da poznamo dubinu i visinu tajne Vaskrsenja, da u nju vjerujemo i njome se spasavamo. Ne dopustimo da nam praznik Vaskrsenja Hristova bude praznik običaja, kao što često čujemo, već praznik novog života, nove nade, nove tvari. Upravo na takvo slavlje i veselje poziva nas Crkva, napominje se u poslanici.

Sa molitvenom željom da Vaskrs, praznik nad praznicima, svi dočekaju i proslave u duhovnoj radosti i tjelesnoj kreposti, još jednom SPC je u poslanici pozdravila najradosnijim pozdravom “Hristos vaskrse”.

SRNA

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Kardiovaskularnim bolesnicima bolje na planini nego na moru

DB

Nevrijeme i u Beogradu: Otvorilo se nebo, ulice pod vodom (VIDEO)

DB

Košarac: Predstavnici FBiH blokirali gasifikaciju

DB

Nevrijeme u Kruševcu: Kiša, grad i vjetar napravili haos! (VIDEO)

DB

Požar kod Mostara: Vatra prijeti kućama

DB

Đoković kao feniks: Sa ivice ponora do polufinala Vimbldona

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više