Društvo

Geodetska objavila podatke: Najskuplji kvadrat u Srpskoj plaćen 4 446 КM

Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) objavila je godišnji izvještaj Registra cijena nepokretnosti Republike Srpske za 2020. godinu kojim je obuhvaćen pregled obima i cijena nepokretnosti na tržištu Republike Srpske, evidentiran u evidencijama RUGIPP-a u protekloj godini.

U odnosu na prošlu godinu, koju je obilježila pandemija virusa korona i koja je uticala na sve aspekte života građana, sa stanovišta Registra cijena nepokretnosti Republike Srpske, nije zabilježen značajan pad broja registrovanih kupoprodajnih ugovora, kao ni broj registrovanih prometovanih nepokretnosti. 

S druge strane, povećan je broj zainteresovanih lica za izvještaje i podatke Registra cijena nepokretnosti čime su prepoznati rezultati, uloga i značaj ove evidencije.

Uspostavljanjem Registra cijena nepokretnosti od 1. januara 2017. godine Republika Srpska učinila je prve korake ka otvorenosti i transparentnosti tržišta nepokretnosti, ali i masovnoj procjeni vrijednosti nepokretnosti koja bi u skorije vrijeme mogla biti strateški resurs Republike Srpske.

Prema podacima Registra cijena nepokretnosti koji vodi RUGIPP u periodu od 1. 1. 2017. godine do 31. 12. 2020. godine registrovano je ukupno 42 834 kupoprodajnih ugovora u kojima je prometovano ukupno 81 084 nepokretnosti, čija je ukupna ostvarena cijena 2,249 milijardi maraka. 

U periodu od 1. 1. 2020. godine do 31. 12. 2020. godine u Registru cijena nepokretnosti Republike Srpske registrovano je ukupno 9 341 kupoprodajnih ugovora u kojima je prometovano ukupno 19 064 nepokretnosti.

Navedeni ugovori sklopljeni su u periodu od 1. 1. 2020. godine do 31. 12. 2020. godine i bili su predmet upisa prava vlasništva u katastarskim evidencijama RUGIPP-a, a ukupna ostvarena cijena u datim ugovorima iznosi oko 421 milion КM.

Cijena najskupljeg prometovanog stana u Republici Srpskoj po metru kvadratnom u prošloj godini iznosila je 4 446 КM, a njegova površina iznosila je 35 metara kvadratnih. Cijena najskupljeg prometovanog stana ukupne površine 155,17 metara kvadratnih sa tri pomoćne prostorije iznosila je 386 615 КM.

Cijena najskuplje prometovane kuće po metru kvadratnom u Republici Srpskoj iznosila je 620 000 КM, a njena površina iznosila je 133 metara kvadratnih i zemljište uz objekat površine 530 metara kvadratnih.

Najskuplji prometovan stan po metru kvadratnom nalazi se na Jahorini, a najskuplji prometovan stan ukupne površine u Banjaluci, kao i najskuplje prometovana kuća.

Detaljniji podaci o cijeni, vrsti i približnoj lokaciji prometovanih nepokretnosti javno su dostupni posredstvom internet stranice RUGIPP-a www.rgurs.org , a objavljen je i peti izvještaj Registra cijena nepokretnosti za 2020. godinu. Objavljeni podaci u godišnjem izvještaju zavise od kvaliteta podataka u kupoprodajnom ugovoru i podataka koje učesnik u prometu upisuje u upitnik prilikom predaje zahtjeva za promjenu upisa prava vlasništva u evidencijama RUGIPP-a.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Prognoza: Sutra sunčano i toplije, samo na istoku moguća kiša

M D

Petrović: Cijena struje u Srpskoj neće se značajnije mijenjati do 2025. godine

M D

Novi koncept Kočićevog zbora oživjeće Stričiće i Manjaču

M D

Prva grupa njemačkih vojnika u utorak stiže u BiH

M D

Vrhovac: IRB sanira štetu od požara

M D

AMSRS: Mjestimično mokri kolovozi

M D

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više