Infopunkt

Košarac: Istrajaću u zahtijevanju zaštitnih mjera za domaću proizvodnju

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da će istrajati u zahtjevu za uvođenje zaštitnih mjera za domaću proizvodnju i prelevmana i carinske stope na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz Evropske unije.

– Proces u BiH je vođen veoma transparentno, a postoje zaključci Vlade Republike Srpske koji obavezuju da postupimo u skladu sa njima, i integrisani zajednički stav udruženja primarnih proizvođača u BiH, jednako iz Srpske i Federacije BiH (FBiH) – naveo je Košarac.

On je rekao da nije ohrabren činjenicom da procedura uvođenja prelevmana nije mogla biti pokrenuta zbog nerazumijevanja kolega u Savjetu ministara iz FBiH.

– Vjerujem da ćemo u nekom budućem vremenu to pitanje tretirati na način da će kolege u Savjetu ministara razumjeti potrebu da se to učini – rekao je Košarac.

On tvrdi da nije sjedio skrštenih ruku i da je razgovarao sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH Johanom Satlerom.

– U razgovoru sa njim istakao sam da su argumenti na našoj strani, s obzirom na činjenicu da jedino danas prilikom uvoza svježeg i rashlađenog mesa u BiH ne postoji nikakvo finansijsko opterećenje, dok za sve ostale zemlje u okruženju postoji finansijsko opterećenje u visini prelevmana ili pune carinske stope – naveo je Košarac.

On je dodao da traže iste uslove kao što to ima Srbija, Sjeverna Makedonija ili neke druge zemlje.

– Definitivno, ovo je problem vrlo lošeg pregovaranja prilikom zaključivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, jer je strana iz BiH pregovarala i dogovorila da uvoz svježeg i rashlađenog mesa nema nikakvih finansijskih obaveza. To u značajnoj mjeri danas, uz sav razvoj prerađivačkih kapaciteta u Republici Srpskoj i FBiH, ugrožava primarnu proizvodnju i u Srpskoj i u FBiH – rekao je Košarac.

On je dodao da su se Satler i on saglasili da treba razgovarati o tom pitanju, da treba otvoriti konsultacije s obzirom na podatke da je spoljnotrgovinski promet povećan u odnosu na period kada nije bio na snazi SSP.

– Ukazao sam i na bilanse primarne proizvodnje kako u Republici Srpskoj, tako i u FBiH koji su u porastu, što znači da trebamo imati senzibilitet prema primarnoj, odnosno domaćoj proizvodnji u Republici Srpskoj i Federaciji BIH – rekao je Košarac

On je poručio da neće odustati, da će na tome raditi i da smatra da je to dobra mjera.

– Uz konsultacije koje treba da imamo sa evropskim predstavnicima trebamo doći do određenih rješenja, a smatram da je rješenje privremena mjera i otvaranje pregovora sa evropskom delegacijom, a konačnu mjeru u skladu sa procedurama i u skladu sa SSP-om donijelo bi Vijeće za SSP čiju strukturu čine ministri iz Savjeta ministara i evropski predstavnici – naveo je Košarac.

On smatra da to treba hrabrije raditi i da smatra da je SSP bilateralni sporazum.

– Ne trebamo biti skeptici da nešto ne možemo promijeniti ukoliko postoji unutrašnja saglasnost. Mislim da tu unutrašnju saglasnost treba proizvesti u BiH snagom argumenata, činjenica, bilansa primarne proizvodnje, bilansa spoljnotrgovinskog prometa, zagovarati promjene SSP kada je riječ o uvođenju prelevmana i carina – istakao je Košarac.

On je podsjetio da je predložena visina prelevmana i carina prije stupanja na snagu SSP koje su bile prisutne u spoljnotrgovinskom prometu i da to ne mora značiti trajna mjera Vijeća za SSP.

– U svakom smislu zagovaram uvođenje ili prelevmana ili carinske stope, ili i jednog i drugog, ali je nedopustivo da naša primarna proizvodnja danas trpi i da jedino u spoljnotrgovinskom prometu uvoza svježeg i rashlađenog mesa nemamo nikakvo finansijsko opterećenje – naglasio je Košarac.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

RUGIP: “Državna imovina” ne postoji kao pojam svojine

JG

Obilježeno 30 godina Vazduhoplovstva i Protivvazdušne odbrane VRS (FOTO)

JG

Pronađeno tijelo dječaka koji se utopio u Savi

JG

Želite sačuvati staru sortu voćke? Učestvujte u projektu “Stare sorte za nova vremena”

JG

Sedam razloga zašto trebate biti dio Play Media Day 07

JG

Ko je vlasnik firme iz Gradiške koja zarađuje milione sa jednim zaposlenim?

JG

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više