Izdvajamo

Cvijanovićeva: Srpska će štititi ako počnu hapšenja zbog “Inckovog zakona”

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da će Srpska imati obavezu da se štiti ako bude rizika i počnu hapšenja zbog “Inckovog zakona”.

Odgovarajući na pitanje da li je nametnuta odluka bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka o “zabrani negiranja genocida” samo dio strategije pritiska Zapada, ne samo na Srpsku nego i na Srbiju i srpski faktor u cjelini, Cvijanovićeva je rekla da smatra da jeste tako.

Cvijanovićeva je istakla da je nedopustivo da bilo ko nameće odluke i zakone i da stranac donosi zakone umjesto parlamenta i lokalnih institucija.

– Drugo, smatram da se pod ogromnom prijetnjom našla sloboda govora. Vi zabranjujete, ne samo političarima, nego i mislećim ljudima, univerzitetskoj zajednici, naučnicima, istraživačima da bilo šta govore na tu temu zato što će protiv njih biti pokrenut krivični postupak, osudiće ih i poslati u zatvor. Shvatate li koliko je to antidemokratski da branite ljudima da govore o nečemu – rekla je Cvijanovićeva za rusku Federalnu novinsku agenciju (FAN).

Treće, naglasila je ona, problem je u tome što se radi o jasno definisanim namjerama koje se ne vide samo u miješanju visokog predstavnika, nego u stalnom obračunavanju sa Republikom Srpskom.

– Ti stalni napadi su usmjereni i protiv Srbije, a na globalnom nivou pokušavaju se obračunati sa srpskim nacionalnim korpusom i oslabiti ga nezavisno od toga gdje žive Srbi – u Srbiji ili Srpskoj. To smatram apsolutno nedopustivim – navela je Cvijanovićeva.

Ako pogledate cijelu tu situaciju, dodala je ona, to je posljednje sredstvo kojim su nam pokazali svoj neprincipijelni odnos koji je po svojoj suštini antisrpski.

– Ali, ipak ne mogu da povjerujem da su toliko ignorisali činjenicu da je to antidemokratski i necivilizovano da jedan jedini čovjek uzurpira nadležnosti institucija i donosi zakone. Kako donošenje zakona od pojedinca, a ne parlamenta može biti dozvoljeno u demokratskom društvu? Sadašnja haotična i potpuno depresivna situacija, koja je isprovocirana spolja upravo od visokog predstavnika, praktično je neodrživa – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da će ovaj zakon doprinijeti dodatnoj segregaciji jer je očigledno da svaki od tri naroda ima svoju agendu, svoje viđenje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Govoreći o tome koliko može da traje srpski bojkot zajedničkih institucija BiH, ona je rekla da može da traje dok problem ne bude riješen i da je obavezan da ga riješi onaj ko ga je napravio.

Cvijanovićeva je istakla da ovaj zakon može ukinuti jednostavno visoki predstavnik koji ga je i donio, ali da on izjavljuje da su to nadležnosti parlamenta.

– Eto, izvolite u parlament i raspravljajte o tom zakonu i 10 godina ako treba. Zašto je taj zakon važniji nego, recimo, zakon koji obezbjeđuje ekonomske reforme da se toliko o njemu raspravlja? Zašto je taj zakon važniji od drugih koji će, na primjer, pomoći u socijalnoj sferi i uvećati penzije i plate? Zašto je to toliko važna tema? Zašto nam visoki predstavnik ne pomogne da ojačamo ekonomiju, usavršimo socijalnu sferu? Zašto nam ne pomogne u privlačenju stranih investicija? Ispada da je to sve neprincipijelno – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da je donošenje ovog zakona samo dodatno usložnilo ionako tešku situaciju u BiH u kojoj v

– Odakle kod njih lokalna dokumenta i pasoši? Ti ljudi su proveli neko vrijeme obučavajući i druge u kampovima u Federaciji BiH. Dokazana je činjenica da ti kampovi postoje. O sličnim stvarima niko i ne govori – naglasila je predsjednik Srpske.

Međutim, dodala je ona, kada se govori o saopštenjima Narodne skupštine Srpske koja nastoji da zaštiti poziciju Republike Srpske, onda je to globalna tema.

– Onda nas oni nazivaju separatistima, a ne govore o tome koliko je terorista prošlo kroz BiH i koristilo se pokroviteljstvom Vlade drugog entiteta. Zamislite kakvo je to licemjerje – ukazala je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da se mora razmisliti o tom problemu i da je neophodno razvijati svoje mogućnosti radi zaštite i suprotstavljanja, za šta je potrebna saglasnost svih u BiH – Srba, Hrvata, Bošnjaka.

Srna

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Dodik obišao objekat u izgradnji u srpskim toplicima (FOTO)

BS

Turković se sastala s ministrom Malezije: Razgovarali o jačanju saradnje (FOTO)

BS

Tužilaštvo BiH: U Doboju zabilježena jedna od najvećih zapljena kokaina

BS

U Laktašima nestao Simo Glišić: Ukoliko ga vidite pozovite policiju

BS

Na posao se “bacili” od 5 časova: Gradonačelnik Ćosić i saradnici u Istočnom Sarajevu čiste trg od žvaka (FOTO)

BS

Stoltenberg traži od Rusije: Povucite se iz Zaporožja

BS

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više