Društvo

RUGIPP premjerava 14 katastarskih opština u 11 lokalnih zajednica

Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) uskoro počinje premjer u 14 katastarskih opština u jedinicama lokalne samouprave zbog postojanja značajnih odstupanja u odnosu na stanje na terenu.

Kako je naveo načelnik Odjeljenja za održavnje katastra nepokretnosti RUGIPP-a Bojan Ninčić, radi se o opštinama Laktaši, Prnjavor, Gradiška, Novi Grad, Prijedor, Modriča, Čelinac, Šamac, Novo Goražde, Bijeljina i Ribnik, odnosno u katastarskim opštinama Gradiška 2 u gradu Gradiška,Trn i Glamočani u opštini Laktaši,Ribnik Donji u opštini Ribnik, Hase-Brijesnica i Ljeljenča u gradu Bijeljina, Кopači u opštini novo Goražde, Opsječko u opštini Čelinac, Šamac i Pisari u opštini Šamac, Prnjavor u opštini Prnjavor, Omarska u gradu Prijedor, Tarevci u opštini Modriča, Svodna u opštini Novi Grad.

– RUGIPP je odlučio da za navedena područja izvrši katastarski premjer jer postoje značajna odstupanja na katastarskim planovima u odnosu na faktičko stanje na terenu. Кatastarski planovi za pomenuta područja nemaju odgovarajuću, odnosno zahtjevanu tačnost i trneutno su neažurni. Poboljšanje tačnosti takvih katastarskih planova nije moguće izvršiti kroz redovno održavanje katastarskih evidencija za pomenute katastarske opštine. Takođe, za ove katastarske opštine postoji značajan broj pritužbi građana na tačnost katastarskih planova – pojasnio je Ninčić.

Prema njegovim riječima novim premjerom eliminisaće se sve nesaglasnosti koje postoje između katastarskih planova, odnosno katastarske evidencije sa jedne strane i onoga što je na terenu sa druge strane.

– Pored stručnih, geodetskih radova i aktivnosti koje se provode na katastarskom premjeru, jedan od ključnih segmenata je obilježavanje granica katastarskih parcela. Obilježavanje granica parcela u obavezi je svakog vlasnika nepokretnosti, bilo da se radi o fizičkim licima ili pravnim subjektima. Tu obavezu predvidio je Zakonom o premjeru i katastru Republike Srpske i iste te obaveze su bile i u ranijim zakonima koji definišu oblast premjera – naglasio je Ninčić i zaključio da kvalitet i uspješnost premjera zavisi od obilježavanja tih nepokretnosti.

On je dodao da je obilježavanje potrebno vršiti sa susjedima kako bi se izbjegli neki sporovi oko granica parcela, a ukoliko između komšija već postoji neki spor, obje strane su dužne da obilježe svoje granice parcela i da iste tako i snime, a u postupku će se dalje rješavati dalje taj problem.

Ninčić je poručio da je cilj da se tačno obilježe granice parcela kako bi se dobili tačni i pouzdani podaci o nepokretnostima, a nakon izvršenog premjera kroz postupak izlaganja utvrdiće se i vlasnici tih nepokretnosti.

On je naveo da će RUGIPP iskoristiti sve raspoložive mehanizme da pozove građane i pravne subjekte da obilježe svoje nepokretnosti kao što su oglasi, lični pozivi, putem medija, flajera, te sastanaka po mjesnim zajednicama.

– Obilježavanje granica katastarskih parcela potrebno je izvršiti u skladu sa propisima, trajnim belegama. Na koji način se vrši obilježavanje granica katastarskih parcela i šta se podrazumijeva pod trajnim belegama građani se mogu informisati u područnim jednicama Uprave, kod izvođača radova koji će imati kancelariju u opštinama u kojima se radi premjer, putem oglasa i ličnih poziva – dodao je Ninčić.

On je istakao da ukoliko oko parcele postoji trajna ograda ili neka prirodna granica, drvo i slično, u tom slučaju nije potrebno na neki drugi način obilježavati granicu parcela.

– Oni građani koji ne obilježe svoje nepokretnosti, isto će morati uraditi u naknadnom postupku koji će plaćati. To je još jedna stavka na koju bi građani morali da obrate pažnju, jer ukoliko ne obilježe svoje nepokretnosti moraće da plaćaju naknadna snimanja parcela i vođenja postupaka. To sigurno ne odgovara niti samim vlasnicima nepokretnsoti, a ni RUGIPP-u – rekao je Ninčić.

On je naglasio da su predviđene i kaznene odredbe koje sankcionišu neobilježavanje parcela ili zabrane vršenja katastarskih premjera stručnim licima i pojasnio da su za ovaj posao izdvojena značajna finansijska sredstva, te da će se snimanje vršiti klasičnim metodama i trajaće, u zavisnosti od katastarskih opština, do godinu dana.

Načelnik Odjeljenja za katastarski premjer i premjer vodova RUGIPP-a Zoran Milovanović rekao je da vlasnici svoje nepokretnosti trebaju obilježiti trajnim međnim biljegama za obilježavanje granica parcela i posjeda koje mogu biti od čelika, betona ili prirodnog kamena i koje trebaju biti određenih dimenzija.

On je poručio da je premjer važan za sve građane jer će dobiti ažurne planove koji podržavaju stanje njihovih parcela na terenu, koji će biti osnova za uspostavljanje evidencija o nepokretnostima i stvarnih prava vlasništva,a što će pomoći u i izradi prostorno – planske dokumentacije.

SrpskaCafe/PROMO

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Orlić kod Knina: Dobar glas, daleko se čuje (FOTO/VIDEO)

JG

Danas svečano otvoren pogon za preradu mesa u Vršanima

M D

Prognoza za sutra: Sunčano sa visokom temparaturom

M D

Stanivuković u Tuzli razgovaro sa patrijarhom: Banja Luka je uvijek tamo gdje je naša crkva

M D

Borenović: „Koridora života“ je opstanak i nastavak postojanja Republike Srpske

M D

Banjac: „Kočićev zbor” imaće moderniji koncept

M D

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više