Globus

Zašto državljanje EU deportuju iz Velike Britanije?


Građani Evropske Unije koji su se prijavili za boravak u Ujedinjenom Kraljevstvu, bivaju pritvoreni i prijeti im deportacija.

Dobrotvorna pravna organizacija Bid (Kaucija za pritvorenike imigrante) saopštila je da izgleda kao da tim činom Ministarstvo unutrašnjih poslova krši sporazum o Bregzitu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Velike Britanije uručilo je državljanima Evropske Unije naredbu da napuste zemlju, čak i ako mogu da dokažu da su se prijavili za boravišni status, prijava koja im daje prava da ostanu u Velikoj Britaniji.

Iako su britanski ministri obećali svim EU državljanima koji su se prijavili do roka 30. juna, da imaju zaštićena prava stečena tom prijavom, stavili su ih u pritvor i prijete im deportacijom. Ovaj potez čini se suprotan obećanju ministara, ali takođe i suprotan Bregzitu.

Ovo očigledno nepoštovanje sporazuma je izazvalo dva tipa optužbi: ili da je administracija Ministarstva unutrašnjih poslova “nesposobna”, ili da je ovo “hotimičan” pokušaj da se deportuje što više državljana iz EU-a, prenosi Gardijan.

Dobrovoljna pravna organizacija Bid (Kaucija za pritvorenike imigrante) uputila je pismo rukovodiocu službe za imigracije 29. jula. Iznijela je zabrinutost zbog činjenice da Ministarstvo unutrašnjih poslova ne uzima u obzir primljene prijave o boravišnom statusu i građana žele da deportuju. Izjavili su da osim ako ne dobiju smislen odgovor od Ministarstva do kraja nedjelje, podnijeće zvaničnu žalbu Evropskoj komisiji. Ovo je značajna bitka za zaštitu prava državljana EU-a nakon Bregzita, kažu organizacija i upozorava da to što Ministarstvo nije uvažilo prijave, može potencijalno da utiče na hiljade pojedinaca.

Državljanin Evropske Unije kojeg je Ministarstvo unutrašnjih poslova pokušalo da deportuje u petak, dao je izjavu za Obzerver.

– Trebalo bi da imam nekakva prava – požalio se.

Bio je pritvoren u Centru za imigraciju, ali je uspio sebi da obezbijedi puštanje uz kauciju nakon što je sudija odobrila da ne može biti deportovan jer je podnio potrebnu EUSS prijavu (EU Settlement Scheme – EU plan za naseljavanje). Ministarstvo je i dalje osporavalo njegovo puštanje ali takođe nije uputilo nikakvo izvinjenje ili objašnjenje zašto je tvrdilo da pritvoreno lice nema dokaza da ta prijava postojala i da zato mogu da ga deportuju.

– Pokušavaju da se igraju sa mojim životom i životom moje porodice. Stvarno nisu fer – dodao je državljanin, koji je želio da ostane anoniman.

Pier Maklauf, pravni direktor Bid-a izjavio je:

– Izgleda kao da je Ministarstvo unaprijed odlučilo o sudbini određenih EU državljana, vjerujući da će ih se lako otarasiti. Ali u namjeri da deportuje veliki broj ljudi, gazi pravne zahtjeve i procedure. Bilo kako bilo, zanemarujući pravne korake koje su državljani EU preduzeli da ostvare svoja prava, Velika Britanije krši svoje dužnosti iz sporazma povlačenja.

Ovaj problem uglavnom se više odnosi na prijave poslate poštom nego na prijave koje su digitalno prosleđene. Aranija Kogulatas, advokat i pravni menadžer Bid-ovog projekta EEA (Evropska Ekonomska Oblast), rekla je da papirne prijave uglavnom šalju ugroženi i marginalizovani ljudi, uključujući starije osobe kao i osobe u pritvoru ili zatvoru – sve one koji nemaju pristup računaru.

– Iako su podnijeli EUSS prijavu. EEA državljani bivaju lišavani slobode. Iako imaju ograničeni pristup pravnim savetima i zastupanju, u nekim slučajevima, primorani su i da ospore naredbu za napuštanje zemlje – dodala je.

Svjesni poteškoća s kojim se državljani suočavaju, ministri su obećali neodređen period tokom kojeg ljudi koji se nisu prijavili, a imaju “razuman razlog”, mogu da se prijave.

– Ako u procesu imigracije naiđemo na bilo koga bez EUSS-a, ali da ispunjava uslove, pomoći ćemo toj osobi da se prijavi i daćemo joj svu dostupnu podršku. ko se neko prijavio za EUSS do 30. juna, a nije dobio odgovor, njihova prava su zaštićena dok se o njihovoj prijavi ne donese odluka – rekao je predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Luksemburg prvi u Evropi legalizovao marihuanu

SA

Nova pravila za ulazak u Njemačku

SA

Oglasio se Alek Boldvin nakon nesreće na setu: Moje srce je slomljeno

DB

Ubijen poznati reper Einar

AP

Boldvin ubio ženu i ranio muškarca na snimanju filma!

OT

Nova upozorenja: Tope se posljednji glečeri u istočnoj Africi

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više