Izdvajamo

Eksperti iz BiH posjetili lokaciju planiranu za odlagalište radioaktivnog otpada


Eksperti iz BiH posjetili su danas lokaciju na Trgovskoj gori gdje je planirana izgradnja radioaktivnog skladište, te ocijenili da jednom takvom objektu nije mjesto u blizini parka prirode, kao i da će u BiH sprovesti mjerenja o uticaju na životnu sredinu kako bi ih uporedili sa onima iz Hrvatske.

Na mjestu gdje je planirana izgradnja objekta, na prostoru bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac, završen je veliki dio radiološkog istraživanja, a nakon što je teren očišćen od mina nastavljena su geološka istraživanja.

Direktor hrvatskog Fonda za finansiranje razgradnje Nuklearne elektrane “Krško” Hrvoje Prpić, nakon što je sa članovima Ekspertskog tima iz BiH obišao lokaciju, najavio je bezbjednosne analize, izrada studije uticaja na životnu sredinu i izdavanje lokacijske i građevinske dozvole.

On je naglasio da je Hrvatska, u skladu sa ESPOO konvencijom, dužna da preda dokumentaciju susjednim državama da bi mogle uputiti primjedbe ukoliko ih imaju i postaviti pitanja na koja su dužni odgovoriti.

– Nakon što bude završena prekogranična saradnja nadležno ministarstvo daje mišljenje da li su zadovoljeni uslovi za izdavanje dozvole – naveo je on i dodao da Hrvatska mora zbrinuti radioaktivni otpad na jednoj lokaciji na području države.

On je podsjetio da je 2015. godine rađena strateška procjena uticaja na životnu sredinu kao preliminarna, a da sada nastavljaju dok se ne ustanovi da ovo nije adekvatna lokacija, a ukoliko struka ustanovi jeste onda, kako je rekao, nema razloga da se obustavljaju radovi uprkos protivljenju lokalne zajednice.

– Ako nema elemenata da se ugrožava stanovništvo i okolina, ne postoji veto lokalne zajednice da bi mogla zabraniti državi da riješi što je dužna u skladu sa svim evropskim direktivama – naveo je Prpić.

Predsjedavajući Ekspertskog tima Emir Dizdarević najavio je organizaciju sastanaka na nivou članova tima sa kompanijama koje dobijaju poslove za izradu zahvata za studiju uticaja na životnu sredinu.

– Regulatorna agencija za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH bila je uključena u javnu raspravu o strateškoj studiji uticaja. Bitno je da na primjedbe koje smo imali dobijemo konkretne odgovore – naveo je Dizdarević, koji je zamjenik direktora agencije.

On je istakao da članovi Ekspertskog tima smatraju da objektu za skladište radioaktivnog otpada nije mjesto na samoj granici u blizini Parka prirode “Una”, ali da će se baviti stručnim analizama, o čemu će informisati nadležne institucije i javnost, te dodao će u BiH biti sprovedena mjerenja kako bi se podaci uporedili sa onima iz Hrvatske.

– Mislim da bi za završni dokument, bezbjednosnu studiju bilo dobro da i naši ekspert kažu da su urađene sve potrebne studije, da zabrinuta javnost ima informacije – napomenuo je on i ukazao na zabrinutos javnosti i zbog toga što je na mikrolokaciji Trgovska gora planirana izgradnja odlagališta radioaktvnog otpada.

– Ono što je strah u BiH jeste činjenica da, ako taj otpad dođe na lokaciju, ostaje zauvijek – ukazao je Dizdarević i dodao da su članovi Ekspertskog tima danas obišli objekat planiran za skladištenje institucionalnog otpada.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane “Krško”, kao i postojeći institucionalni otpad skladišti u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.

Planirano odlagalište radioaktivnog otpada je na Trgovskoj gori u hrvatskoj opštini Dvor, u neposrednoj blizini Novog Grada, što je oko 900 metara od zaštićenog područja Parka prirode “Una” i što bi ugrozilo više od 250.000 stanovnika u slivu ove rijeke.

Nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH imaju jednoglasan stav o neprihvatljivosti odlaganja radioaktivnog otpada u neposrednoj blizini granice budući da bi time bilo ugroženo zdravlje stanovnika u 13 opština u Republici Srpskoj i Federaciji BiH u slivu rijeke Une, kao i životna sredina.

Srna

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Bijeljina: Pritvor za pijanog vozača koji je pregazio dječaka i pobjegao

AP

Sarajevo otima i istoriju

OT

Mladi iz Srpske ne mare ni za mjere ni za vakcinu

OT

Opozicija ljuta na Nešića, bez potpisivanja koalicionog sporazuma u Prijedoru

OT

U Srpskoj preminulo 11 osoba, zaraženo još 329

OT

Obavite na UKC-u besplatan pregled krvnih sudova vrata i glave!

OT

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više