Izdvajamo

Građani Srpske oružje čuvaju zbog bezbjednosti i uspomena


Veliki broj građana Srpske posjeduje neku vrstu oružja, što potvrđuju i podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, prema kojima je od početka prošle godine do danas registrovano više od 13 000 različitih vrsta pušaka, pištolja i revolvera koji pripadaju kategoriji “B”.

Razlozi za držanje oružja su različiti, tvrde upućeni, a najveći broj oružja kako kažu kupljen je da bi se njihov vlasnik osjećao bezbjednije, ali ima i onih kojima služi za lov, sport, a nerijetko je i dio porodičnog nasljeđa.

U MUP-u RS kazali su da su stanovnici Srpske najviše registrovali pištolje te lovačke puške sa neolučenim i olučenim cijevima.

– U 2020. godini registrovano je 8 977 komada vatrenog oružja kategorije “B” u vlasništvu fizičkih lica, dok je ove godine registrovano 4 075 komada oružja te kategorije – pojasnili su u MUP-u RS.

Lani je prema podacima MUP-a prijavljeno i 231 trofejno oružje koje pripada kategoriji “C”.

– Riječ je o onesposobljenom oružju kojeg je ove godine prijavljeno 156 komada – rekli su u MUP-u RS.

Sociolog Vedran Francuz smatra da broj oružja koji je registrovan u vrijeme pandemije sociološki fenomen karakterističan za naše prostore.

– Ima nekoliko faktora koji utiču na građane da se odluče za posjedovanje oružja, a to su posljedice oružanih sukoba i ratnih zbivanja na ovim prostorima, porast kriminala, ali i tradicija – kazao je Francuz za “Glas Srpske”. Tvrdi da su vlasnici oružja u većini slučajeva muškarci koji žele dodatnu dozu bezbjednosti za sebe i svoje najmilije.

– Mi smo tradicionalno i konzervativno društvo u kojem se njeguje nasljedstvo i osjećaj pripadnosti porodici. Nemali je broj onih koji su pištolj ili pušku naslijedili od oca ili djeda. Postoje slučajevi da se oružje desetinama godina prenosilo sa oca na sina – ispričao je Francuz.

Prema njegovim riječima, kod građana koji posjeduju oružje pretka koji se borio u nekom od proteklih ratova izražen je faktor ponosa, koji je posebno karakterističan za područje Kozare i Hercegovinu.

Prema riječima Francuza, treba raditi na tome da se broj onih koji zaštitu vide u posjedovanju vatrenog oružja smanji te da građani upute na drugačije načine zaštite, ali i da im se konstantno ukazuje na sve opasnosti koje sa sobom nosi posjedovanje oružja.

Pored onih koje oružje nose zbog osjećaja bezbjednosti, nemalo je onih koji ga isključivo koriste u sportske svrhe.

Prema riječima banjalučkog trenera streljaštva Živka Borojevića, polaznicima uvijek ističu da je najbitnija bezbjednost.

– Prvo nauče kako da sigurno koriste oružje da se ne bi povrijedili. Ovo je sport kojima se bave žene, muškarci, mladi i stariji – kazao je Živković.

Glas Srpske

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Nobelova nagrada za mir prvi put od 1935. dodijeljena novinarima

SA

Korona odnijela 15 života u RS

SA

Indijan Vels: U finalu Nori i Basilašvili

SA

Lokalni izbori i u Sjevernoj Makedoniji

SA

Počinje vakcinacija trećom dozom

SA

KPS preuzeo kontrolu na Jarinju i Brnjaku

SA

1 komentar

euroskeptik Srijeda, 22.09.2021., 10:17 at 10:17 am

Trebali ste napisati i podatak koliko je građana predalo oružje koje je posjedovalo sa urednim dozvolama,zbog ne mogućnosti plaćanje godišnjeg poreza(50 KM za pištolj).Zatim se tome treba dodati i još izdaci za dozvole koje su sad ograničenog roka,sada sam zaboravio iznos ali i to je bila pozamašna cifra,tako da se jedan dio stanovništva RS morao odreći uspomena i tradicije.Što se mene tiče lično ja bih ako je potrebno i ukinuo pravo za držanje naoružanja za ličnu bezbjednost jer u 90% slučajeva to oružje samo skuplja prašinu ili bude uzrok nekog nesretnog događaja,ali porezi su državi važni i ona se neće odreći tih prihoda.Takođe trebalo bi primjeniti rigoroznije mjere prilikom izdavanja dozvola kao i izvržiti reviziju starih dozvola,vlasnici bi trebali da odrade detaljne psihijatrijske preglede.I na kraju da dodam ,koliko sam uspio da pročitam i nađem podataka o ličnom naoružanju u BiH činjenično stanje je da se u Federaciji nije izvršila kampanja razoružanja stanovništva na nivou kako je to provedeno u RS.BiH ovakva kakva je trebala bi potpuno ukinuti civilno naoružanje za ličnu bezbjednost,a i još dodatno pooštriti kontrolu naoružanja u vojsci,policiji i zaštitarskim firmama.

Odgovor

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više