Izdvajamo

Novi režim rada ARI ambulanti u Banjaluci

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije Dom zdravlja u Banjaluci povećao je broj ambulanti za pružanje usluga pacijentima oboljelim od akutnih respiratonih infekcija, poručili su iz ove ustanove.

Naveli su da se u ARI ambulanti na Poliklinici pružaju zdravstvene usluge učenicima srednjih škola i odraslim pacijentima sumnjivim na infekciju virusa korona u periodu od 07:00 do 20:00 časova svakim danom, uz pauze za dezinfekciju prostora u periodima od 11:00 do 11:30 časova i od 15:30 do 16:00 časova.

– U ARI ambulanti zdravstvenu uslugu dobijaju pacijenti koji budu upućeni iz ambulanti porodične medicine nakon provedenog trijažnog postupka od strane medicinske sestre matičnog lokaliteta i kontakti koji su u kućnoj izolaciji, a imaju pojavu simptoma. Za ove pacijente termin pregleda zakazuje medicinska sestra iz tima porodične medicine u kojem je pacijent registrovan – rekli su u Domu zdravlja.

Objasnili su da se u ARI ambulanti na Poliklinici zbrinjavaju pacijenti koji pripadaju sljedećim lokalitetima:

Poliklinika, Platonova, Kočićev Vijenac, Kampus, Rosulje, Nova Varoš, Lazarevo, Bočac, Agino Selo, Kola, Stričići, Krupa na Vrbasu, Karanovac, Česma, Dragočaj, Zalužani, Šargovac, Verići, Potkozarje, Mišin Han i Piskavica.

Naveli su da ARI ambulanta u MZ Starčevica radi u dvije smjene od 7:00 do 20:00 časova, svakim radnim danom. Dezinfekcija prostora se vrši u periodima: od 10:00 do 10:30 časova, 13:00 do 14:00 časova, i od 16:00 do 16:30 časova.

– U ovoj ambulanti zbrinjavaju se pacijenti iz mjesnih zajednica: Obilićevo, Starčevica I, Starčevica II, Vrbanja i Srpske Toplice – naveli su u Domu zdravlja.

Dodali su da je radno vrijeme ARI ambulante Paprikovac od 8:00 do 14:00 časova za pacijente sa akutnim respiratornim infekcijama svakim radnim danom, uz pauzu za dezinfekciju prostora od 11:00 do 11:30 časova.

– U ovoj ambulanti zbrinjavaju se pacijenti iz mjesnih zajednica: Lauš, Petrićevac, Paprikovac, Motike, Bronzani Majdan, Borkovići i Goleši – precizirali su u ovoj ustanovi.

U ARI ambulanti za akutne respiratorne infekcije za učenike/djecu na Poliklinici pružaju se zdravstvene usluge pacijentima predškolskog uzrasta i učenicima osnovnih škola svakim radnim danom i subotom u periodu od 7:00 do 20:00 časova, sumnjivim i/ili potvrđenim na infekciju virusa korona, uz pauze u terminima 10.00 do 10.30 časova, 13.15 do 13.45 časova, i od 16.00-16.30, a koji su predviđeni za dezinfekciju prostora.

– Ambulanta se nalazi u prostoru Specijalističkih ambulanti iz pedijatrije – bočni ulaz koje je obilježen natpisom ARI ambulanta za djecu predškolskog uzrasta i učenike osnovnih škola. U ARI ambulanti obavezno je naručivanje pacijenata na brojeve telefona 051/247-347, 066/112-180. Postupak naručivanja pregleda za ove grupe pacijenata je obavezan iz razloga obezbjeđenja većeg stepena sigurnosti za pacijenta zbog aktuelne epidemiološke situacije, izbjegavanja gužvi i dužeg zadržavanja ispred ARI ambulante i povećanja stepena efikasnosti rada – naglasili su u Domu zdravlja.

U Kovid ambulantama u naselju Dolac pružaju se zdravstvene usluge pacijentima kod kojih je potvrđena infekcija uzrokovana virusom korona, a imaju potrebu za uslugom primarnog nivoa zdravstvene zaštite.

Radno vrijeme Kovid ambulanti je od 7:00 do 20:00 časova svakim danom uz pauze za dezinfekciju prostora u periodima od 10:00 do 10:30 časova, 13:00 do 14:00 časova i od 16:00 do 16:30 časova. Radno vrijeme ARI/Kovid RTG (snimanja pluća) na lokalitetu Dolac je od 7:00 do 10:00 časova svaki radni dan. Radno vrijeme ARI/Kovid laboratorije na lokalitetu Dolac je od 7:00 do 13:00 časova svaki radni dan.

– U Kovid ambulantama obavezno je naručivanje pacijenata putem timova porodične medicine – precizrali su u Domu zdravlja.

Podsjetili su da i dalje radi stomatološka ambulanta u OŠ “Vuk Stefanović Karadžić” za pacijente koji boluju ili kod kojih postoji sumnja na oboljenje. Ambulanta radi u terminu od 7:00 do 19:00 časova, svakim radnim danom, dok za dane pacijenti se mogu obratiti Službi hitne medicinske pomoći. I u ovom slučaju je obavezno.

– Nakon 20:00 časova pacijenti kojima je potrebna hitna i neodložna medicinska pomoć (ukoliko dođe do pogoršanja zdravstvenog stanja uzrokovanog akutnim respiratornim infekcijama) biće pregledani u ARI ambulanti pri Službi hitne medicinske pomoći. Pored redovnog rada, naše osoblje iz Službe porodične medicine angažovano je u procesu rada u ARI i Kovid ambulantama te procesu masovne vakcinacije stanovništva protiv korona virusa. Evidentno je da su radnici iz svih naših službi, centara i odjeljenja, a posebno Službe porodične medicine, opterećeni radnim zadacima na više različitih poslova. Radno opterećenje je veliko, jer se od svih zdravstvenih radnika očekuje maksimalni angažman i posvećenost poslovima koje rade, što su oni činili u prethodnom periodu, a čine i sada. Stoga, molimo naše sugrađane za strpljenje i razumijevanje prilikom pozivanja za naručivanje na preglede kao i prilikom dolaska u naše službe, centre i odjeljenja radi pružanja zdravstvenih usluga – zaključili su u Domu zdravlja.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Poražavajući podaci: Vozači u BiH za kazne duguju više od 80 miliona KM

JG

Amandmani smanjili budžet za zelene površine

JG

Radosne vijesti stižu iz porodilišta UKC RS: Rođeno 11 beba

JG

Ugašen požar kod Trebinja

DB

Domaćinstva Srpske štede na čemu god mogu: Manje mesa, ali i hljeba

DB

Iguman Andrej: Ne prodajte imovinu, držimo se kosovskog zavjeta

DB

1 komentar

euroskeptik Četvrtak, 16.09.2021., 23:07 at 11:07 pm

Sve razumijem,ali kad spomenu masovne vakcinacije kosa mi se na glavi digne,ljudi pa koliko ima stanovnika u RS kad se masovno vakcinišu već tri mjeseca i nikako da se pređe cifra od 30% vakcinisanih.Ovo korona ludilo je uništilo zdravstveni sistem koji je i onako bio nakaradan,mislim na globalno zdravstvo,u cijelom svijetu je glavna preokupacija zdravstva kako što više novaca zaraditi,a ljudski životi nisu bitni.

Odgovor

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više