Infopunkt

Evropska komisija preporučuje otvaranje dva klastera sa Srbijom

Evropska komisija će u okviru godišnjeg izvještaja o Srbiji preporučiti otvaranje klastera tri (konkurentnost i rast) i četiri (zelena agenda i održiva povezanost).

Komisija u izvheštaju, koji će predstaviti sutra u Strazburu, konstatuje napredak Srbije u usklađivanju sa EU mjerilima posebno u oblasti politike oprezivanja i energetike.

– Evropska komisija je preporučila da su ispunjena prelazna mjerila za ove klastere i da bi oni trebalo da budu otvoreni – stoji u tekstu.

Evropska komisija u svom najnovijem izvještaju o situaciji u Srbiji za period od juna 2020. godine do juna 2021. godine konstatuje “ograničen napredak” u oblastima reforme javne administracije, pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i medija.

U tekstu izvještaja, Srbija se poziva da obezbijedi odgovarajuću zakonsku zaštitu od potencijalnog političkog uticaja na sudstvo, da radi na novoj Strategiji za borbu protiv korupcije i dostavi “uverljive rezultate” u oblasti efikasne istrage, procesuiranja i presuda za ozbiljne slučajeve organizovanog kriminala.

Za razliku od proslogodišnjeg izvještaja, posljednja ocjena EK jeste da je Srbija u oblasti slobode izražavanja i medija postigla “ograničeni napredak”, a da se dalje mora jačati okruženje pogodno za neometanu slobodu govora.

– Verbalni napadi na novinare od strane visokopozicioniranih zvaničnika su nastavljeni dok slučajevi prijetnji i naslja ostaju zabrinajvajući – navodi se.

Izvještaj EK i ove godine daje pozitivne ocjene kada je riječ o ekonomskim pokazateljima u Srbiji uz konstataciju da je srpska privreda tokom krize izazvane pandemijom doživjela tek “blagi pad” od jedan odsto u 2020. godini, a da je negativan uticaj krize ublažen “jakim privrednim rastom u vremenu prije pandemije kao i odgovarajućim fiskalnim i monetarnim mjerama podrške, kao i relativno kratkim rokom zatvaranja zemlje”.

EK ponovo naglašava da ce brizna pregovora Srbije o članstvu u EU i dalje zavisti prvenstveno od brzine reformi u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom.

U tom kontekstu, Srbija se poziva da dalje napreduje u implementaciji svih do sada postignutih dogovora sa Prištinom i doprinese postizanju sveobuhvatnog prvnoobavezujuceg sporazuma o normalizaciji odnosa sa Kosovom.

– Ovaj sporazum je hitan i ključan kako bi i Srbija i Kosovo napredovali na svom putu ka EU – stoji u izvještaju Komisije.

Dodaje se i da je Srbija ostala posvećena bilateralnim odnosima sa drugim zemljma iz regiona, ali i da su “odnosi sa Crnom Gorom bili obilježneni tenzijama”.

Izvještaj Komisije konstatuje i da je usklađenost Srbije sa odlukama EU porasla sa 56 na 61 procenat, ali i ocjenjuje da je u mnogim potezima Srbija “išla kontra” EU odlukama.

Srbija je ponovo pohvaljenja zbog učešća u EU bezbjednosnim misijama i operacijama, a posebno za svoj “značajan doprinos” upravljanju migracionim tokovima i efikasnoj primjeni stretegija zajedničkog uprvljanja granicama.

Izvještaj ponavlja i poziv srpskim vlastima da budu “proaktivnije i objektivnije” kada je riječ o narativu o EU koja je “najveći politički i ekonomski partner Srbije”.

Izvještaj Evropske komisije o Srbiji bi zvanično trebalo da bude usvojen i predstavljen u utorak 19. oktobra u Strazburu.

TANjUG

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Odata počast žrtvama zločina: Cetinjani u tišini palili svijeće

DB

Pesticidi krivi za pomor pčela u Hrvatskoj

DB

Novi požar u Hrvatskoj: Gori kod Rovinja

DB

Vučić: Spreman sam da organizujem referendum i da vidimo hoće li me narod

DB

Princ Filip otvorio profil na Instagramu: Prva fotografija iz Manastira Visoki Dečani (FOTO)

JG

Vučić: Svaka bomba koju proizvedemo ima deset kupaca i možemo prodati za tri dan (VIDEO)

BS

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više