Izdvajamo

FZO finansira osam novih lijekova


Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske finansiraće osam novih lijekova koji će pacijentima biti dostupni u bolnicama, poput lijekova za liječenje HIV-a, reumatoidnog artritisa, bolesti oka, dijabetesa, kao i lijek za sprečavanje prijevremenog poroda.

Pet novih lijekova uvršteno je na Osnovnu bolničku listu, a tri lijeka u Poseban program FZO Srpske, saopšteno je iz Fonda.

– Budući da se ovi lijekovi nabavljaju putem javnih nabavki, u bolnicama će biti dostupni nakon sprovedenog tenderskog postupka – navodi se u saopštenju.

Lijekovi koji su uvršteni na Poseban program FZO Srpske su nove, savremene terapije, tako da Fond nastavlja sa praksom da u zdravstveni sistem uvodi lijekove prateći svjetske smjernice i obezbjeđujući terapije koje doprinose efikasnijem liječenju.

Primjera radi, sa lijekom “brolucizumab”, koji se primjenjuje kod osiguranika koji imaju zdravstvene probleme oka, očekuje se i rasterećenje zdravstvenog sistema usljed manjeg broja injekcija i specijalističkih pregleda.

– Osim toga, za oboljele od reumatodinog artritisa Fond počinje da finansira novi biološki lijek – navodi se u saopštenju i podsjeća da je FZO još 2014. godine među prvima počeo da finansira biološke terapije za nemaligne bolesti i time postao prvi Fond u regionu koji je prepoznao značaj finansiranja ove terapije za nemaligne bolesti.

Iz Fonda su napomenuli i da sa ovim novim lijekom nastavljaju u pravcu usklađivanja potreba osiguranika i finansijskih mogućnosti, a sve s ciljem da zdravstvena zaštita bude što kvalitetnija.

– Tri nova savremena lijeka biće dostupna u Univerzitetsko kliničkom centru (UKC) Srpske, a ljekari specijalisti odgovarajuće grane medicine će preporučivati ovaj lijek onim pacijentima kod kojih na osnovu zdravstvenog stanja procijene da su im neophodni u daljem toku liječenja – navodi se u saopštenju.

Izuzetak je pomenuti biološki lijek, jer je praksa da prijedlog UKC-a Srpske o uvođenju biološke terapije za nemaligne bolesti razmatra i stručna komisija Fonda.

Pored novih lijekova, Upravni odbor Fonda je na prijedlog stručne komsije za lijekove koji se nalaze na Posebnom programu Fonda, a uglavnom je riječ o savremenim terapijama, precizirao indikacije za postojeće lijekove koji su na listi, a sve s ciljem efikasnije primjene ovih terapija.

– Na prijedlog stručne komisije Fonda, Upravni odbor je prihvatio i izmjene Odluke o usvajanju Osnovne bolničke liste lijekova kojim se uvodi pet novih lijekova – navodi se u saopštenju.

Na ovoj listi naći će se lijek koji se koristi za pacijente sa nezadovoljavajućom kontrolom dijabetesa, a ova terapija se uvodi na osnovu mišljenja ljekara odgovarajuće grane medicine, kao i lijek koji se primjenjuje kada primjena drugih oblika vitamina D nije moguća ili kada se ne postiže terapijski uspjeh.

Osim njih, na ovoj listi uvrštava se novi antibakterijski lijek, te lijek koji se primjenjuje u ginekologiji, a koristi se za odgodu prijetećeg prijevremenog poroda kod trudnica uz određenu indikaciju.

– Novi lijekovi su dokaz dosljednosti FZO Srpske koji je u proteklih nekoliko godina izdvojio značajna finansijska sredstva kako bi osiguranicima obezbjedio nove terapije u skladu sa svjetskim preporukama – navodi se u saopštenju.

Iz Fonda su podsjetili da je samo u periodu 2016-2020. godine uvedeno više od 30 novih lijekova, većinom najsavremenijih terapija, za specifična i teška oboljenja, koje su pacijentima dostupne u bolnicama.

Riječ je o terapijama za Goševu bolest, hemofiliju, liječenje HIV-a, metastatskih karcinoma prostate, kolorektalnog karcinoma, Hočkinovog limfoma, biološke terapije za neonkološke indikacije, šizofrenije, imunoterapije za melanom kože i tako dalje.

Radi se većinom o izuzetno skupim najsavremenijim terapijama, nove generacije, koje pacijenti oboljeli od pomenutih bolesti primaju i u drugim razvijenim zemljama svijeta.

– Fond u skladu sa finansijskim mogućnostima konstantno osluškuje potrebe osiguranika i zdravstvene struke, a sve s ciljem obezbjeđenja što efikasnije i dostupnije zdravstvene zaštite – navodi se u saopštenju.

Saopštenje

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Predao se naoružani muškarac koji je bio ispred zgrade UN

DB

Mokra Gora proglašena za najbolje turističko selo na svijetu

DB

Partnerka premijerke Srbije na naslovnici prestižnog svjetskog magazina (FOTO/VIDEO)

DB

Iščupao kablove tokom Vučićevog obraćanja: Neka im se tresu gaće i neka se plaše!

DB

Iron Maiden u maju stižu u Beograd!

DB

Zbog naoružanog muškarca blokirana zgrada UN-a

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više