Banjaluka

Mladen Ilić: Do kraja godine imaćemo još najmanje dvije sjednice


“Nacrt rebalansa budžeta Banjaluke je upućen na javnu raspravu koja će trajati do 18. novembra. Prilika je to da se u kreiranje Prijedloga rebalansa budžeta grada za ovu godinu uključe svi, od mjesnih zajednica, udruženja, nevladinih organizacija, do građana kroz sugestije, prijedloge i komentare”, kazao je predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić, gostujući u emisiji Banjalučka hronika ELTA TV.

– Mi smo tu javnu raspravu malo produžili, u suštini ona uvijek i bude nekih petnaestak ili mjesec dana. Ovaj put Gradska uprava smatrala je da može da bude dva ili tri dana. Većina odbornika je željela da javna rasprava traje duže. Po principu kao i do sad kada je u pitanju budžet ili rebalans, građani Banjaluke, udruženja ili bilo ko je zainteresovan ima mogućnost da utiče na sam dokument, u pitanju prijedloga koji predloži. Naša ideja po pitanju toga jeste da maksimalno uključimo mjesne zajednice jer su one i prve tražile da taj period traje malo duže kako bi se mogli uključiti. Javna rasprava će trajati do 18. novembra. Građani će imati priliku da daju svoje komentare i sugestije. Poslije će gradska administracija, nadam se, većinu tih stvari uvrstiti u Prijedlog rebalansa budžeta – kaže Ilić.

Govoreći o Nacrtu rebalansa, Ilić kaže da je ovaj dokument sam po sebi poprilično loš.

– I u diskusijama sam tokom sjednice Skupštine rekao da ne vidim neku ideju razvoja Grada u nekom narednom periodu. Prethodna administracija je dosta vremena posvetila rješenjima kada je u pitanju putna infrastruktura, pa smo imali šale na račun kružnih tokova. Ali to je bio smisao kako Banjaluka treba da se nastavi razvijati. Igor Radojičić, prethodni gradonačelnik je izabrao da to bude putna infrastrukuta. Bilo bi prirodno i normalno da nova gradska administracija izabere put kojim se razvija Banjaluka. Nažalost, toga u ovom Nacrtu rebalansa nema. Da li će ga biti u samom dokumentu prijedloga vidjećemo – kaže Ilić.

Dodaje da se sa 17 miliona viška sredstava mnogo toga može riješiti. On je napomenuo i da je stavka od dva miliona i 700 hiljada maraka za pomoć zdravstvenim radnicima koja je bila sastavni dio amandmana u aprilu, izostala u predloženom Nacrtu rebalansa.

– Mi smo bili svjesni da ukoliko podržimo ovakav Nacrt rebalansa, da nam neko može staviti na teret da odustajemo od politike za koju smo se zalagali, ali to nije tačno. Mi smo ovakav dokument pustili u procedure kako ne bismo dozvolili da nam neko pripiše da mi želimo da bojkotujemo Banjaluku ili želimo da zaustavimo razvoj. Pokazali smo jasno da smo dali priliku da se uvrste sve ove politike. Dokument ako bude kao takav zadovoljavajući, usvojićemo ga. Dobro je što je javna rasprava malo duža pa će građani moći da daju svoje sugestije – napominje Ilić.

Govoreći o emisiji obveznica i Planu kapitalnih investicija koji nisu dobili podršku gradskih odbornika kao i o tvrdnji gradonačelnika da iz tog razloga neće biti izgradnje puteva i važnih infrastrukturnih projekata, Ilić je kazao da su to populistički smiješne stvari.

– Ja znam i građanima je važno da znaju, kada Grad diže kredit on mora staviti koji su to projekti. Isto tako suficit od 17 miliona je sasvim dovoljan za izgradnju svih tih projekata. To je tri puta veći iznos sredstava koji bismo podigli tim zaduženjem. Zaduženje je u javnosti predstavljeno u tom smjeru da se na neki način pokuša predstaviti da je neko od odbornika protiv toga. Gradski menadžeri ili ko već je za tri minute sjeo i pobrojao neke projekte i rekli ovdje treba million, ovdje dva. To je sindrom pijace, a ne ozbiljnog vođenja Grada. Mi smo svjesni da su ti putni pravci jako važni. Lično sam na početku svog mandata neke od njih obišao i lično ću se zalagati da izgradnja tih stvari započne već u narednoj godini. Ono što je važno reći da mi ne trebamo za to uzimati zaduženje, jer imamo veliki suficit i iz tog možemo takve stvari graditi – kaže Ilić.

Dodaje da će odbornici Skupštine grada do kraja godine zasjedati minimalno još dva puta.

– Jedno će biti najvjerovatnije krajem novembra, gdje će se raspravljati o Prijedlogu rebalansu budžeta za ovu godinu ali i Nacrtu budžeta za narednu godinu. Nakon toga slijedi sjednica krajem decembra, o budžetu za iduću godinu. Sadržaj tog zasjedanja sigurno će privući pažnju. Imamo najavu gradonačelnika da će tada biti imenovanje vršilaca dužnosti načelnika odjeljenja. Očekujem da će ta dva zasjedanja proteći na demokratski način, gdje ćemo iznijeti svoje stavove i nakon toga glasati – rekao je gostujući u emisiji Banjalučka hronika ELTA TV, predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić.

EltaTV

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Predao se naoružani muškarac koji je bio ispred zgrade UN

DB

Mokra Gora proglašena za najbolje turističko selo na svijetu

DB

Partnerka premijerke Srbije na naslovnici prestižnog svjetskog magazina (FOTO/VIDEO)

DB

Iščupao kablove tokom Vučićevog obraćanja: Neka im se tresu gaće i neka se plaše!

DB

Iron Maiden u maju stižu u Beograd!

DB

Zbog naoružanog muškarca blokirana zgrada UN-a

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više