Foto: Klix
Društvo

Presjek stanja: Poplave u Sarajevu, Trnovu, Konjicu, Jablanici, Palama…

Obilne padavine uzrokovale su poplave na području Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, dok je na području Zeničko-dobojskog kantona blago povišen vodostaj rijeka, saopšteno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Na području Kantona Sarajevo u toku noći porastao je vodostaj rijeka Bosne, Miljacke, Željeznice, Zujevine, Dobrinje, Tilave, Ljubine, te njihovih manjih pritoka, a pojavile su se bujične, oborinske i podzemne vode, usljed čega je došlo do poplava na području opština Ilidža, Novi Grad i Trnovo.

U izvještaju Federalne uprave civilne zaštite navodi se da je direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo odmah izašao na najugroženija područja u opštinama Ilidža, Novi Grad, Centar i Stari Grad kako bi koordinisao sa opštinama na preduzimanju neophodnih mjera i aktivnosti na zaštiti i spasavanju ljudi i materijalnih dobara.

Prema nalogu direktora Kantonalne uprave civilne zaštite angažovane su organizovane strukture zaštite i spasavanja Kanaona Sarajevo, odnosno pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice i službi zaštite i spasavanja.

Na području opštine Ilidža izlila se rijeka Tilava na lokaciji Donji Kotorac i Butmir i poplavila oko 50 objakata, a u naselju Otes rijeka Željeznica, pa je poplavljeno više objekata.

Rakovački potok se izlio u naselju Vlakovo, gdje je ugroženo nekoliko objekata.

Najteže je u naselju Otes u Barskoj ulici gdje organizaovane snage zaštite i spašavanja Kantona Sarajevo i opštine Ilidža evakuišu ljude vatrogasnim kamionima u bezbjedne objekte.

Preduzete su i mjere na izmještanju lica iz doma za starija lica iz prostorija koje se nalaze u prizemlju u one na prvom spratu.

Prema nalogu direktora Kantonalne uprave civilne zaštite angažovana je Služba za smještaj ugroženog i nastradalog stanovništva i snabdijevanje, koja je formirana u Crvenom krstu Kantona Sarajevo na dostavljanju neophodnih potrepština ugroženom stanovništvu.

Na području opštine Novi Grad izlila se rijeka Bosna u Dobroševićkoj ulici, poplavljen je podvožnjak u Buća potoku, raskrsnice na Desetoj transverzali, a zaglavljeno je nekoliko vozila.

Ekipe Opštinske službe civilne zaštite Novi Grad su na terenu i preduzimaju neophodne mjere zaštite i spasavanja, naveli su iz Federalne uprave civilne zaštite.

Na području opštine Trnovo u FBiH bujične vode su ušle u podrumske prostorije nekoliko stambenih objekata i u prostorije Policijske stanice Trnovo.

Opštinska služba civilne zaštite Trnovo angažovala je pumpe za ispumpavanje vode iz prostorija.

Na području opštine Centar zbog začepljenih odvoda i šahtova poplavljena je raskrsnica u ulicama Reisa DŽemaludina Čauševića i Mis Irbina, a palo je veliko drvo na saobraćajnicu u Jukićevoj ulici, usljed čega je saobraćaj bio u prekidu.

Na području opštine Novo Sarajevo u hotelu “Bristol” voda se ulila u garaže, dok je u opštini Stari Grad porastao nivo akumulacije na brani Bentbaša, te je angažovana nadležna služba koja je regulisala protok vode na brani.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu Neretva se izlila u Konjicu na lokacijama Tušćica, Orašje i u centru grada ispod novog mosta.

Od 2.15 časova u prekidu je regionalni put Konjic-Glavatičevo u naselju Tušćica.

Pripadnici civilne zaštite i vatrogasci cijelu noć su pratili vodostaje rijeka i radili na otklanjanju posljedica od poplava.

Iz Uprave civilne zaštite dodaju da je u 4.40 časova putem MUP-a stiglo obavještenje od mještana sela Hotovlje da je aktivirano klizište koje ugrožava porodične kuće.

Mještani su smješteni u lokalnu džamiju, a selo je ostalo i bez napajanja električnom energijom.

Otežano je saobraćanje magistralnim putem Konjic-Mostar.

Na području opština Jablanica padavine su pričinile veliku štetu na stambenim i poslovnim objektima i putnoj infrastrukturi na cijelom području ove lokalne zajednice.

Na području Zeničko-dobojskog kantona, prema izvještaju Federalne uprave civilne zaštite, blago je povišen vodostaj rijeka i svih vodenih tokova.

Na osnovu informacija dobijenih od Službe civilne zaštite opštine Pale u FBiH u posljednja 24 časa nivo rijeke Prače u stalnom je porastu i voda se izlila u podrumske prostorije jednog privatnog stambenog objekta, dok je usljed začepljenja propusta poplavljeno naselje Voznica.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Prognoza: Danas sunčano, uz umjerenu oblačnost

JG

AMSRS: Danas i za vikend obustava saobraćaja u Kanjonu Tijesno

JG

Pašalić otvorio AgroReS 2022: Važna razmjena iskustava iz poljoprivrede

JG

Petković: Razmisliti kako će BiH nastaviti da funkcioniše

JG

Otvoreno Svjetsko prvenstvo u raftingu (FOTO)

M D

Umro Andy Fletcher, klavijaturista i osnivač grupe Depeche Mode

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više