Izdvajamo

Evrostat: Hrvati i Bugari imaju najniži standard u EU

Standard građana u Hrvatskoj bio je u pandemijskoj 2020. godini približno za trećinu niži od prosjeka u Evropskoj uniji, a lošiji je samo u Bugarskoj, pokazuje najnoviji izvještaj Evrostata.

Evrostat mjeri standard stvarnom individualnom potrošnjom po stanovniku, koja pokazuje koliko su dobara i usluga pojedinci konzumirali, bilo da su za njih plaćali sami ili su trošak snosile države odnosno nevladine organizacije, napominju u Evropskoj statističkoj kancelariji.

Stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku iskazana je standardom kupovne moći, vještačkom valutom koja eliminiše razlike u cijenama među zemljama.

U 2020. najviši je standard, iskazan stvarnom individualnom potrošnjom po stanovniku, zabilježen u Luksemburgu, za 45 odsto veći od prosjeka Evropske unije.

Italija, Kipar i Litvanija najbliži prosjeku

Slijede Njemačka i Danska, gdje je bio za 24 odnosno 22 odsto veći od prosjeka, a blizu su i Holandija i Austrija, gdje se kretao na 17 odnosno 16 odsto iznad evropskog prosjeka.

Najbliži su prosjeku po stvarnoj individualnoj potrošnji po stanovniku u 2020. bili Kipar, Italija i Litvanija, gdje je standard bio niži za oko četiri odsto od prosječnog na nivou Unije.

U Irskoj je bio za 10 odsto ispod, a u Francuskoj za isto toliko iznad prosjeka.

Hrvatska uz Bugarsku

Hrvatska je uz Bugarsku zabilježila najnižu stvarnu individualnu potrošnju po stanovniku, mjerenu standardom kupovne moći, među zemljama Evropske unije, za 32 odsto nižu od prosjeka Unije, više-manje u skladu s Eurostatovom junskom procjenom.

U 2019. bila je niža za 34 posto, pokazuje Eurostatov izvještaj.

Blizu su i Mađarska i Latvija, s 30 odsto nižim standardom u 2020., te Slovačka, gdje je bio slabiji od prosjeka za 29 odsto.

Najlošije je ponovo stajala Bugarska, s 39 odsto nižim SIP-om po stanovniku od evropskog prosjeka.

Hrvatska se s nivoom cijena u 2020. godini približno za trećinu nižom od prosjeka Unije svrstala uz Litvaniju, pokazuje Evrostatov izvještaj.

Luksemburg na čelu

Luksemburg je prošle godine zadržao prvo mjesto među zemljama Evropske unije i s BDP-om po stanovniku iskazanim standardom kupovne moći, više nego dva i po puta većim od prosjeka Unije.

U Evrostatu ukazuju na veliki udio stranih radnika u radnoj snazi kneževine.

– Iako ti radnici učestvuju u stvaranju BDP-a, nisu uključeni u rezidencijalno stanovništvo koje se koristi za izračun BDP-a po stanovniku – podsjećaju u izvještaju.

Luksemburg znatno manje odskače od prosjeka Unije u kategoriji stvarne individualne potrošnje budući da strani radnici troše dohodak u matičnim zemljama, objašnjavaju statističari.

Francuska i Malta najbliže prosjeku po BDP-u

Na drugom je mjestu skale je Irska čiji je BDP po stanovniku iskazan standardom kupovne moći u 2020. bio nešto više nego dvostruko veći od evropskog prosjeka.

Slijede Danska i Nizozemska, s 35 i 32 odsto većim BDP-om po stanovniku.

Blizu su i Austrija, Švedska i Njemačka, s BDP-om po stanovniku za gotovo četvrtinu većim od prosjeka EU-a.

Francuska je neznatno iznad prosjeka, a Malta nešto ispod prosjeka, a blizu su i Italija i Češka, s BDP-om po stanovniku za oko šest odsto nižim od prosjeka.

Hrvatska uz rame Grčkoj

Hrvatska je u 2020. zabilježila BDP po stanovniku, mjeren standardom kupovne moći, za 36 odsto niži od prosjeka Unije. Zaostatak za evropskim prosjekom tako je povećan za dva postotna boda u poređenju s 2019. godinom.

U Grčkoj je BDP u 2020. po stanovniku bio za 38 odsto niži od prosjeka Unije, a blizu su i Slovačka i Latvija s 30 odsto nižim BDP-om.

Bugarska je i dalje na kraju tabele s BDP-om po stanovniku 45 odsto ispod prosjeka Evropske unije, pokazuje Evrostatov izvještaj, prenosi Index.

Institut Pantone, vodeći svjetski autoritet u oblasti boja, svake godine predviđa koje će boje i nijanse dominirati u narednom periodu, a za 2022. godinu najavio je zanimljivu kombinaciju boja.

U pitanju je svjetloplava boja s primjesama ljubičaste i crvene, koja, prema riječima stručnjaka za boje iz Pantonea, pokazuje radostan stav i dinamiku koja podstiče kreativnost i maštovito izražavanje.

To je sasvim nova nijansa plave boje, a dobila je oznaku Pantone 17-3938 Veri Peri.

Trebalo bi da podstiče inovativnost i pomogne u prihvatanju promjena poslije pandemije, prenosi B92.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Real Madrid je šampion Evrope!

DB

Milutin Milanković, srpski naučnik koji je zadužio svijet!

DB

Cvijanović: Borenović i zločinima nad Srbima pristupa politikanski

M D

Borenović: Zašto se na podizanje optužnice za petrovačke žrtve čekalo 27 godina?

M D

Doboj: Srđan Todorović reizabran za predsjednika SP

M D

Bogat program „Banjalučkog proljeća“ i naredne sedmice

M D

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više