Izdvajamo

Maričić: Nijednom preduzeću se ne gleda kroz prste (VIDEO)

Nije nam cilj da kažnjavamo poreske obveznike, nego prije svega da djelujemo preventivno i da uvedemo sve poreske obveznike u legalne tokove, rekao je Goran Maričić, direktor Poreske uprave Republike Srpske gostujući u emisiji “Oči u oči-objektivno”, koju realizuju portal Banjaluka.net i Elta TV.

– U našem radu mi se trudimo da ne gledamo ni ko je vlasnik objekta, da li je on poznat ili nije, nego gledamo, na bazi naših informacija, rizično ponašanje, poput onih koliki je promet, da li je on niži, kolika je dobit, da li je određen broj radnika prijavljen, koliki je iznos plata prijavljen u zavisnosti od djelatnosti i slično. Dakle, niz je parametara kojii utiču na to gdje ćemo mi izvršiti kontrolu i zato su ove kontrole i prilično efikasne. Nama nije cilj da mi kažnjavamo poreske obveznike, nego prije svega da djelujemo preventivno i da uvedemo sve poreske obveznike u legalne tokove, kako bismo proširili poreski obuhvat sa jedne strane, a sa druge kako bi smanjili nelojalnu konkurenciju – istakao je Maričić.

Prema njegovim riječima, u 11 mjeseci Poreska uprava Republike Srpske izvršila je oko 3 500 terenskih i kancelarijskih kontrola, a efekti tih kontrola su bili značajni, jer je utvrđeno skoro 40 miliona KM i izdato 300 prekršajnih naloga u tom smislu.

– Poreska uprava Republike Srpske ima efikasnu kontrolu i redovnu naplatu javnih prihoda, a jedan od faktora koji je svakako uticao na stabilnost i povećanja njihove naplate je digitalizacija usluge koju ova sprovodimo – kaže direktor Poreske uprave Republike Srpske.

Od novih digitalnih usluga Poreske uprave Republike Srpske, Maričić je izdvojio elektronsko sanduče koje je u značajnoj mjeri olakšao komunikaciju između poreskih obevznika i PU RS.

– Pored digitalizacije, svakako da su za stabilnu naplatu javnih prihoda veoma značajni i ustupci Vlade Republike Srpske. Dakle, Vlada se odrekla određenih primanja javnih prihoda u korist poslovne zajednce i radnika tako što je povećala neoporezivi dio plate, sa 500 KM na 700 KM, a sa ciljem pomoći radnicima. S druge strane povećan je lični odbitak sa 900 KM na 1.800 KM za izdržavanje članove uže porodice, dakle uduplan je na godišnjem nivou. I dalje imamo stabilne i povećane prihode u odnosu na plan za ovu godinu. Naplaćeno je 165 miliona KM više sa novembrom, a već sada polovina decembra ukazuje na to da je oko 185 miliona KM više u odnosu na planirani iznos sredstava. Ostvarili smo prilično ambiciozan plan i ako poredimo sa 2020. godinom, veća je naplata za 11 mjeseci za 239 miliona KM. U odnosu na 2019. godinu koja nije bila opterećena pandemijom naplata je bila veća za 217 miliona KM – rekao je Maričić.

Maričić dodaje da rast bilježi i naplata doprinosa.

– Što se tiče doprinosa takođe se bilježi povećanje naplate u odnosu na isti period prošle godine. Za 11 mjeseci je naplaćeno milijardu i 612 miliona KM, što je za 139 miliona KM više. Fond PIO je naplaćen 78 miliona KM, a Fond zdravstva 50 miliona KM. To su dokazi da je došlo do povećanja broja zaposlenih u Republici Srpskoj i povećanja njihovih plata, kako u javnom tako i u realnom sektoru, a svakako i daje garanciju da će institucije stabilno ispunjavati zakonom predviđene obaveze. Što se tiče direktnih poreza imamo povećanje pet odsto u odnosu na isti period prošle godine i ukupno je naplaćeno 440 miliona KM. Poreza na dobit u odnosu na isti period u 2020. godini naplaćeno je 14.800 000 više, dok kod ostalih javnih prihoda bilježimo povećanje od čak 23 odsto, ukupno je naplaćeno 420 miliona KM. Povećanje bilježimo i kod koncesionih naknada i kod naknada za priređivanje igara na sreću, te kod taksi naknada iako se u tom smislu Republika Srpske se odrekla određenih prihoda u korist poslovne zajednice. Prije svega smanjena je republička taksa za ovu godinu za 30 odsto, ukinute su određene administrativne takse, te komunalna taksa za subjekte koji se prvi put registruju za organizacije od posebnog interesa i za male preduzetnike kojima je neutvrđen taj status u ovoj poreskoj godini u skladu sa zakonom o porezu na dohodak – dodao je Maričić.

Kada je riječ o najvećim dužnicima među javnim institucijama, Maričić je kazao da se među dužnicima i dalje ističu “Šume Srpske”, ali da postoji tendencija smanjenja duga.

– Što se tiče javnih preduzeća mi nemamo velikih dužnika. Oni uglavnom plaćaju svoje obaveze. Imamo ‘Šume Srpske’ koje permanentno smanjuju svoj dug, koji je prošle godine bio značajno veći nego ove. Bili su jako opterećeni sa pandemijom korona virusa i nisu imali mogućnost svog plasmana. Generalno, situacija sa javnim preduzećima je takva da se dug koji imaju drastično smanjuje, a to je slučaj i sa zavisnim preduzećima ‘Elektroprivredi’ kao i drugima javnim preduzećima – rekao je Maričić.

Detaljnije poledajte u videu ispod

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Begić podnio krivičnu prijavu protiv Jerkovića, pa “potkačio” Borenovića i Crnadka

DB

Bijeljina: 80 odsto testiranih pozitivno na koronu

DB

Mazalica: Trivićeva ne smije na megdan Dodiku

DB

Haos u reprezentaciji Poljske: Brat izbacio brata

DB

Kako je 45 medicinskih sestara iz Hrvatske za džabe dobilo diplome u Srbiji?

DB

Javor: Zemljište i objekti “Ljubije” da se izuzmu od dokapitalizacije

DB

1 komentar

euroskeptik Srijeda, 22.12.2021., 08:12 at 8:12 am

Sve super,poreska i nadležni generalno zadovoljni,ali šta da radimo mi koji smo godinama primali plate u kovertama i čija je egzistencija kad jednog dana odu u penziju upitna.Godinama zarad mira u kući se gledalo privrednicima kroz prste,a poslednjih godina se istima daju raznorazne olakšice za poslovanje kao nagrada za protekli period koji su proveli u sivoj zoni.Obično se jave neki bukači iz opozicije koji ovakve teme povremeno koriste na neiskren način za dobijanje jeftinih poena,prava istina je kad su malverzacije u pitanju tu su privrednici jedinstveni i svi imaju iste dresove i u istom timu nastupaju,tu nema političkih podjela.Država mora obezbjediti jednaku zaštitu radnika i ista prava zaposlenih u javnom i privatnom sektoru,tako da se ne dešava da privatnik može da firmu namjerno odvede u stečaj ,a radnike pošalje na ulicu bez minimalne otpremnine,pritom ako još znamo da je taj privatnik vlasnik i drugih preduzeća i nekretnina i da se dug prema bivšim zaposlenicima mora izmiriti.Ali,bez obzira na pravosnažne presude u korist radnika,bivši poslodavac može mirno da spava jer ne postoji mehanizam koji bi ga natjerao da isplati otpremnine za pedesetak radnika koje su u prosjeku od 3000-5000KM,a sa druge strane vidimo kako se u državnom sektoru isplačuju ogromne otpremnine i bjeli hljeb bez ikakvih problema i sve ostale naknade,u državnim institucijama postoje razne naknade,a regres se obavezno isplaćuje što je za radnike u realnom sektoru samo pusti san.To se mora mjenjati,takvo stanje je neodrživo,da se dozvoli da privrednik podigne višemilionski kredit da firmu pod hipoteku,dovede je do stečaja,a pare razmjesti po drugim računima dok radnike smjesti na Biro za zapošljavanje sa porukom ZBOGOM ŽOHARI.Zakon mora biti jasan kad je u pitanju dugovanje prema radnicima,ne smije se dozvoliti da vam iz javnih institucija poruče da ste u pravu ali da pare nikad neće te dobiti,a sa druge strane svakodnevno vidimo kako se građanima plijeni imovina(automobili,kuće)radi dugova,tu nema rupa u zakonu,nisi platio kazne za prekršaje ode auto.

Odgovor

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više