Izdvajamo

Podaci iz telefona “otkrili” još 88 dokaza protiv Zeljkovića

Republičko javno tužilaštvo proširilo je istragu protiv Branislava Zeljkovića, smijenjenog direktora Instituta za javno zdravstvo RS, prikupivši još 88 materijalnih dokaza.

Krunski dokaz Tužilaštva mogli bi biti sadržaji komunikacija i podaci iz zaplijenjenih telefona i drugih uređaja oduzetih od Branislava Zeljkovića.

Tokom dosadašnje istrage napravljene su forenzičke kopije telefona, a Tužilaštvo je ocijenilo da ovi dokazi mogu biti jako bitni s obzirom na različite vidove komunikacija između osumnjičenih, ali i drugih osoba.

Proširena istraga odnosi na ugovore koji su sklapani direktnim sporazumima sa firmama “Krajingroup“ d.o.o. Banjaluka, “Sineks Laboratorija“ d.o.o. Banjaluka, “Perfect Clean“ d.o.o. Banjaluka i “Aries“ d.o.o. Banjaluka, čiji će direktori takođe biti saslušani u nastavku istrage u aferi “Korona ugovori“, piše Srpskainfo.

“Cijepao” ugovore

Zeljković se proširenom istragom tereti da je u periodu od 10. marta do 14. aprila prošle godine zloupotrijebio položaj i postupao suprotno Zakonu o javnim nabavkama BiH, tako što je ugovore o nabavci dijelio kako bi njihova vrijednost bila ispod 6.000 maraka.

Iz dokumentacije koja je u posjedu Srpskainfo vidi se između ostalog, da je dosadašnjom istragom utvrđeno da je maske FFP 2 “Krajinagroup“ nabavljala po cijeni od 2, 56 maraka od dobavljača “M.A.I. Grizelj“ d.o.o. Široki Brijeg, bez pdv-a. Ove maske fakturisane su Institutu za javno zdravstvo RS po višestrukoj većoj cijeni od 15 maraka, bez PDV-a.

Kada je u pitanju firma “Sineks Laboratorija“ Zeljković se tereti da je u šest slučajeva podijelio ugovore o nabavci hirurških maski s gumicom od ove firme, čija je ukupna ukupna vrijednost bila 63.060 maraka.

Nabavljeno je ukupno 1.680 ovih hirurških maski u periodu od 9. do 30. marta, a cijena je bila različita. Nabavna cijena maski bila je 20 maraka, a Institutu za javno zdravstvo su fakturisane po cijeni od 34, 5 maraka, bez PDV-a.

Maske FFP 2 Zeljković je nabavljao i od firmi “Perfect Clean“ i “Aries“ d.o.o. Banjaluka.

Na ovaj način Branislav Zeljković je bez bilo kakve prethodne provjere tržnih i nabavnih vrijednosti predmeta javne nabavke, putem direktnog Sporazuma, kršenjem odredaba Zakona o javnim nabavkama BiH i Pravilnika o postupku direktnog sporazuma tokom jedne godine za isti predmet nabavke utrošio više od 6.000 maraka, pa je svojim postupcima firmama pribavio korist veću od 50.000 maraka.

Budžet Srpske, odnosno građani oštećeni su za više stotina hiljada maraka, a Zeljkoviću, ukoliko se naravno dokaže krivica, prijeti kazna do 15 godina zatvora.

Termalne kamere za UKC

U istražnoj dokumentaciji poseban dio zauzela je stavka nabavke termalnih kamera za potrebe UKC Republike Srpske.

Zanimljivo je da su tokom saslušanja u Tužilaštvu Srpske oprečne izjave dali aktuelni direktor UKC RS Vlado Đajić i osumnjičeni Zeljković.

Osumnjičeni direktor Instituta za javno zdravstvo RS tvrdi da ga je Đajić pozvao mobilnim telefonom i rekao da imaju hitnu potrebu za nabavkom termalnih kamera.

– Rekao mi je i da već imaju ponudu za termalne kamere, te da će je poslati Institutu za javno zdravstvo RS. Na to sam mu odgovorio da uz ponudu moraju dostaviti i zahtjev UKC RS, sa vrstom, specifikacijom i količinom robe- rekao je Zeljković tokom saslušanja. Dodao je da je ubrzo takav zahtjev zaprimljen i da je u prilogu bila ponuda firme “A.R.M.S.” sistemi. Ova firma inače se bavi prodajom naoružanja i municije i druge opreme. Nije mi bilo poznato ko je vlasnik firme, niti sam čuo za nju do tada – branio se Zeljković.

Vlado Đajić, direktor UKC Republike Srpske negirao je da je pozivao Zeljkovića i sa njim razgovarao isključivo o kamerama.

Negirao je direktor UKC RS i da je Zeljkoviću govorio da ima bilo kakvu ponudu za nabavku termalnih kamera.

Đajić je tokom saslušanja u Tužilaštvu rekao da je UKC RS na sastanku donio odluku da se nabave termalne kamere za mjerenje tjelesne temperature, nakon čega je kako je naveo, Šef službe bezbjednosti Aleksandar Dunović sačinio pismeni zahtjev za nabavku termalnih kamera koji je dostavio Đajiću.

Direktor UKC RS naveo je da je Institutu za javno zdravstvo RS uputio podnesak u formi uopštenog dopisa, bez tehničke specifikacije termalnih kamera, uz koji je dostavio i zahtjev potpisan od strane Dunovića sa neophodnom količinom, vrstom i procijenjenom vrijednosti termalnih kamera.

Đajić je tokom saslušanja istakao da je sve ove specifikacije sačinio i utvrdio Dunović, te da on (Đajić) nije imao ništa s tim. Uz navedeno Institutu su dostavljena i dva predračuna firme A.R.M.S. sistemi.

– Nisu mi poznati detalji u vezi sa provedenom javnom nabavkom od strane Instituta za javno zdravstvo, niti me je neko ispred Instituta kontaktirao – branio se Đajić tokom saslušanja.

Negirao je Đajić sve, ali i potvrdio da su termalne kamere na kraju nabavljene i isporučene UKC RS.

Firma za prodaju oružja i municije “A.R.M.S.“ sistemi d.o.o. Banjaluka čiji je vlasnik Vladimir Vuletić 23. aprila prošle godine u 9.20 dostavila je zvaničnu ponudu Institutu za javno zdravstvo RS za nabavku termalnih kamera.

Istog dana, Zeljković je potpisao ugovor o nabavci kojim je definisana nabavka 20 termalnih kamera, bez oznake modela i bliže specifikacije po cijeni od 4.600 maraka za jednu kameru. Potpisan je i ugovor o nabavci šest stacionarnih termalnih kamera sa laptopom i nosačina po cijeni od 34.500 maraka po komadu, ukupne vrijednosti 299.000 maraka, bez PDV-a.

Međutim, umjesto dogovorenog modela kamera, isporučene su nadzorne kamere za široku upotrebu sa dodatnim sistemom mjerenja tjelesne temperature čija je tržišna vrijednost bila 19.730 maraka, bez PDV-a.

Srpskainfo

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Prerađivači voća i povrća pred problemom: Ambalaža remeti plan otkupa sirovina

JG

Dodik: Uvezanost i okupljanje bit srpskog naroda

M D

Dječak preminuo u automobilu, baka ga zaboravila

M D

Vučić uručio ordenje zaslužnim pojedincima i institucijama

M D

Vučić: Vidovdan je ideal i moralna vertikala

M D

Mladić uhapšen na Gazimestanu: Srbe pretresali i skidali im odjeću (FOTO/VIDEO)

JS

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više