Politika

Vidović: Srpska može da se povuče iz sporazuma indirektnog oporezivanja

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da Srpska može da se povuče iz Sporazuma o nadležnostima u oblasti indirektnog oporezivanja koji je postigla sa FBiH jer bi u tom slučaju postupala u okviru svojih prava.

Obraćajući se na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju prenesenih nadležnosti, Vidovićeva je podsjetila da je u knjizi “Neustavna promjena Dejtonske strukture BiH – Uticaj na položaj i prava Republike Srpske” jasno istaknuto da je “načelo i međunarodnog i domaćeg ugovornog prava da jedna strana može da se povuče iz ugovora ukoliko dođe do fundamentalne promjene u okolnostima koje izvitoperuju svrhu u koju su strane izvorno dale saglasnost na sporazum, kao i u slučaju neispunjenja obaveza”.

– Republika Srpska prihvatila je Sporazum na osnovu razumijevanja da će UIO – sa upravnim odborom koji čine predstavnici entiteta – pravično raspodjeljivati poreske prihode entiteta, a u informaciji koja se nalazi pred narodnim poslanicima su jasno navedeni svi problemi u raspodjeli indirektnih poreza sa kojima se Republika Srpska do sada susretala, a neki još nisu riješeni, a na štetu su Republike Srpske – istakla je Vidovićeva.

Vidovićeva je rekla da ne treba zaboraviti i finansijske imlikacije izmišljanja “državnosti BiH” koje nema u Ustavu BiH.

– To je dovelo do velikog broja neustavnih institucija na nivou BiH koje oduzimaju entitetima neophodna finansijska sredstva za ostvarivanje njihovih ustavnih nadležnosti – napomenula je Vidovićeva.

Ona je navela da Sporazum o nadležnostima u oblasti indirektnog oporezivanja između Republike Srpske i FBiH koji su “navodno” 5. decembra 2003. godine, u prisustvu visokog predstavnika u BiH potpisali premijeri entitetskih Vlada, nikad nije objavljen u “Službenom glasniku BiH”, te tako nikad nije ni stupio na snagu.

Vidovićeva napominje da se u knjizi “Ustav BiH: komentar” navedeni Sporazum naziva “neobjavljeni”.

Ministarka finansija Republike Srpske podsjetila je da je Narodna skupština ranijm zaključkom zadužila Vladu Republike Srpske da formira ekspertske timove domaćih i stranih stručnjaka za svaku oblast, gdje je prenesena nadležnost sa Republike Srpske, sa ciljem da izuči i pravno obrazloži prirodu kršenja Aneksa Dejtonskog sporazuma, a naročito Ustava BiH.

– Vlada treba da predloži procedure za donošenje novih zakona i akata u Republici Srpskoj, kako bi se te nadležnosti ponovo uspostavile na nivou Republike Srpske, posebno ističući da sve mora biti urađeno u skladu sa slovom Ustava BiH i Ustava Republike Srpske – istakla je Vidovićeva.

Srna

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Ambasadori Kvinte upozorili Vijeće ministara: Odmah riješiti pitanje finansiranja izbora

JG

Nastavljaju se politički transferi: Slavko Vučurević pronašao novu partiju

JG

Mladen Ilić:  Kompromis je jedini put ka usvajanju važnih odluka (VIDEO)

JG

CIK BiH neće učestvovati u procesu kršenja zakona

JG

Vlada RS: Iskoristiti sve pravne mehanizme za odgovor na presudu u predmetu “Vijadukt”

JG

Dodik: BiH nije donijela odluku o integracijama u NATO

JG

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više