Izdvajamo

Na nebu iznad BiH preko 200 dronova sa dozvolom

U evidenciji u evidenciji Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) preko 200 dronova, za koje je izdata potvrda na osnovu zahtjeva koji podnose vlasnici .

Potvrđeno je to iz BHDCA, odakle ističu da su, na osnovu podataka kojim raspolažu, dronovi koji se danas koriste namijenjeni za sve tri kategorije – nekomercijalne, komercijalne i radove iz vazduha, pišu Nezavisne.

– Najviše upisanih dronova je kategorisano za nekomercijalne radnje, poput rekreacije, hobija, sporta i slično, te komercijalne, za potrebe raznih produkcija i televizije – precizirali su iz BHDCA.

Kako su dodali, pored ovih kategorija za korištenje dronova, neke institucije, kao što su gorske službe i drugi organi u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, podnijele su zahtjeve za upis dronova u evidenciju, u kategoriji posebna namjena.

Za korištenje drona, kako naglašavaju iz BHDCA, potrebna je posebna dozvola.

– Ona se prije svega odnosi na dobijanje saglasnosti i odobrenja od nadležne kontrole letenja, koju izdaje Agencija za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH (BHANSA) – naglašavaju iz BHDCA.

Dodaju da saglasnost može izdati i neka druga institucija u zavisnosti od lokacije izvođenja operacije dronom.

– Sve je to precizirano Pravilnikom o uslovima za izvođenje letačkih operacija dronovima – poručuju iz BHDCA.

“Službeni glasnik BiH” objavio je Pravilnik o uslovima za izvođenje letačkih operacija. Precizirano je da se pravilnik primjenjuje jedino na dronove čija masa prije polijetanja iznosi od 0,249 kg do 25 kg.

Prilikom podnošenja zahtjeva za upis drona u evidenciju vlasnik ili operator drona treba popunjen zahtjev s prilozima da dostavi BHDCA, nakon čega mu BHDCA, u roku od 30 dana, izdaje potvrdu o evidenciji. Za upravljanje dronom BHDCA nije definisala posebnu obuku.

– Ono što je propisano Pravilnikom o uslovima za izvođenje letačkih operacija dronovima je test iz poznavanja vazduhoplovnih propisa koji bi trebalo da se počne sprovoditi tokom ove godine – kažuiz BHDCA za Nezavisne novine.

Hajrudin Suljić, osnivač video-produkcije “Helifilm” iz Sarajeva, svoj prvi dron je kupio 2013. godine.

– Nakon što je izašao zakon o dronovima, registrovao sam dron u BHDCA. Tačne cijene taksi registracije se ne sjećam, a cijena osiguranja također zavisi na koju visinu osiguravate dron, tačnije to je osiguranje prema trećim licima – ukoliko dronom nanesete štetu nekome – kaže Suljić, dodajući da u BiH još nijedno osiguranje ne želi da osigura dron zbog većeg rizika.

Prilikom registracije, Hajrudin je, kako kaže, dozvolu čekao oko mjesec dana.

– Ona izgleda identično kao saobraćajna dozvola – objašnjava Suljić.

Nezavisne

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Vukliš: Dio manifestacija sa Kastela treba preseliti na Manjaču

M D

Pašalić: Srpska će imati dovoljno hrane, uvijek se može osloniti na Srbiju

JS

Orban: Mađarska uvodi vanredno stanje

M D

Radnici odlaze, poslodavci kukaju: Tamo daleko bolji su uslovi rada?

JG

Ćorić: RS u Srbiju u prva tri mjeseca izvezla struju u vrijednosti 100 miliona KM

JG

Vidovićeva: Smanjenjem poreza, 50 miliona KM upućeno prema radnicima

JG

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više