Politika

Šta Srpska predlaže kako bi se prevazišla kriza u BiH?

Posebna sjednica Narodne skupštine RS o aktuelnoj političko-ekonomskoj situaciji počeće sutra u 12 sati u Banjaluci. U materijalu za sutrašnje zasjedanje, pripremljena je analiza postojećeg stanja i nekoliko prijedloga kako da se prevaziđe kriza u BiH.

Podvučeno je da je, Republika Srpska kao državotvorni entitet u BiH, pokrenula procese institucionalnih reformi s ciljem da se dobiju bolja, pravednija i racionalnija rješenja u funkcionisanju vlasti i javnih politika u entitetima i na nivou BiH.

Na skupštinskom kolegijumu je ranije dogovoreno da će gostima biti odobreno obraćanje od ukupno 25 minuta. Potvrđeno je da će se poslanicima Srpske obratiti i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, dok je predsjednik SDA Bakir Izetbegović odbio poziv predsjednika NSRS Nedeljka Čubrilovića da govori na ovoj sjednici.

Kao jedan od osnovnih načina da se prevaziđu osnovni faktori krize u zemlji, izdvaja se tzv. “hrvatsko pitanje”, odnosno rješenje za legitimnu zastupljenost Hrvata u Predsjedništvu BiH i u Domu naroda FBiH.

– To nije samo hrvatski problem ili tzv. hrvatsko pitanje, nego problem cijele BiH. Najnoviji prijedlog hrvatskih predstavnika za izmjene Izbornog zakona i ponuđeni modeli predstavljaju argumentovanu osnovu za razgovore i postizanje kompromisa. Otklanjanjem problema ravnopravnosti hrvatskog naroda prevazišao bi se jedan od osnovnih faktora krize u funkcionisanju BiH. To bi bila povoljna osnova da se riješi i pitanje primjene presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci” – navodi se u informaciji koja će se sutra naći pred poslanicima skupštine Srpske.

Istaknuto je i da “zbog svoje specifičnosti BiH ne može da se organizuje kao unitarna, centralizovana država, nego se, uglavnom, radi o specifičnom i složenom ustavno-pravnom sistemu i organizaciji države koji ima sličnosti sa sistemima Švajcarske i Belgije”.

Posebna pažnja posvećena je djelovanju visokog predstavnika, te ocijenjeno da “nedemokratsko nametanje odluka, zakona, ustavnih amandmana i smjenu legalno izabranih predstavnika”, predstavlja faktor koji je najviše doprinio sadašnjoj krizi u BiH.

– Posljedice nametnutih odluka bile su uglavnom negativne čemu smo svjedoci u ovo vrijeme kada je Valentin Incko nametnuo odluku kojom je mijenjao Кrivični zakon. Ne ulazeći u njegove razloge i motive, možemo konstatovati da je ta odluka nanijela veliku štetu povjerenju između naroda i negativno je uticala na kompromis i dogovor kao način donošenja odluka u BiH – navodi se u skupštinskom materijalu.

U informaciji se dodaje i da se, na osnovu dosadašnje prakse može tvrditi da su visoki predstavnici, s vremena na vrijeme, namjerno stvarali krizu da bi što više produžili svoj mandat.

– Кrajnje je vrijeme da domaći političari preuzmu odgovornost i da zahtijevaju prestanak mandata visokog predstavnika na šta RS već duže vrijeme ukazuje. Ukoliko se zakoni mogu nametanjem staviti na pravnu snagu bez odluke Parlamentarne skupštine, tada ta skupština nije potrebna niti je potrebno učešće poslanika. U tom kontekstu treba razumijevati odluku poslanika iz RS da selektivno učestvuju u radu PS BiH – podvučeno je.

mondo.ba

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Perišić: NATO sprema zamku Srbiji i Srpskoj

M D

Ćeranić: Britanci nisu u BiH da bi pomogli, nego realizovali britanske interese

JG

Džonatan Menuti preuzeo dužnost supervizora za Brčko Distrikt

JG

Cvijanović: Penzije povećane za 55 odsto

JG

Stoltenberg zatvorio samit: Glavna svrha NATO-a je da se sačuva mir

JG

Vulićeva: Turkovićevoj nije sporan podanički neokolonijalni mentalitet

JG

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više