Izdvajamo

Stupio na snagu izmijenjeni Zakon o dječjoj zaštiti RS


Svaka porodilja u Republici Srpskoj od sada ima pravo na 500 KM pomoći od države za opremu novorođenčadi. Do sada je ova pomoć iznosila 250 KM. Pomoć je duplo veća na osnovu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti, koji je stupio na snagu 1. januara.

Po osnovu svih prava iz ovog Zakona na godišnjem nivou potrebno je izdvojiti još oko 25,67 miliona KM, a samo po osnovu prava za opremu novorođenčadi potrebno je više od 2,5 miliona KM. Projektovano je 10 000 novorođene djece.

Zakonom se prvi put uvodi pravo na dječji dodatak za prvo dijete, te se povećava iznos dodatka, zbog čega je po ovom osnovu na godišnjem nivou potrebno dodatnih oko 20,65 miliona maraka.

Osnovica za pravo na dječji dodatak je najniža plata u RS iz prethodne godine, koja je iznosila 540 KM. Visina prava na dodatak na djecu za prvo, drugo i četvrto dijete utvrđuje se u iznosu od 18 odsto od osnovice, za treće dijete u iznosu od 26 odsto od osnovice, a za djecu osjetljive kategorije u iznosu od 32 odsto od osnovice.

Pravo na dječji dodatak prošle godine ostvarilo je u prosjeku 15.848 djece, a to pravo je limitirano Zakonom po kojem je imovinski cenzus cijelog domaćinstva polazna osnova. Tako je moguće dobiti dodatak za, recimo, treće dijete ako ukupni prihodi domaćinstva ne prelaze 23 odsto od osnovice. Osnovica je najniža plata, 540 KM. U obzir se uzima i vrijednost imovine, a zakon kaže da kataloška vrijednost procijenjene pokretne imovine ne prelazi vrijednost 13 osnovica, odnosno najnižih plata.

Dakle, dječji dodatak (na mjesečnom nivou) za treće dijete iznosi 140,4 KM, a za prvo, drugo i četvrto 97 KM.

Ovim Zakonom povećan je i mjesečni iznos naknade za roditelja-njegovatelja ili njegovatelja sa 20 odsto od minimalne plate na puni iznos minimalne plate. Dakle, sa 135 KM na 540 KM. Projektovani iznos korisnika je 520, a potrebno je obezbijediti dodatnih oko 2,52 miliona KM.

U Vladi Srpske kažu da izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti žele dodatno da unaprijede sistem dječje zaštite u RS, prvenstveno njegov pronatalitetni karakter.

– Naknade za za drugo, treće i četvrto dijete uvećavaju se skoro 100 odsto, a uvodimo prvi put naknadu za prvo dijete. Uvećanje za davanja po ovom osnovu iznosi gotovo 20 miliona KM na godišnjem nivou – naveo je premijer Radovan Višković.

SrpskaInfo

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Pronađeno tijelo Mateja Periša? Evo šta je nađeno na licu mjesta (FOTO)

JG

Stojiljkovići: Uspjeli smo, sakupljen novac za liječenje malog Vukana

JS

Ministarstvo prosvjete i kulture RS: Nemamo saznanja o žurkama učenika

JS

Fond PIO: Novi sistem obračuna majske penzije

JS

U Srbiji pronađeno tijelo mlađeg muškarca: Sumnja se da je u pitanju Matej Periš

JG

Ukrajincima za pobjedu na Evroviziji stigla čestitka od NATO-a

JG

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više