Društvo

Kako je piralen “zaustavio” dalje rušenje u “Incelu”!?

Ekološki inspektor zabranio je dalje rušenje objekta, bivšeg proizvodnog pogona za dekarbonizaciju vode, u krugu banjalučkog “Incela”, a pravnom i odgovornom licu “Led projekt” d.o.o, Banja Luka, čiji je vlasnik Đorđo Davidović, biće izdati prekršajni nalozi, zbog nepostupanja po ranije naloženoj mjeri, saopšteno je iz Gradske uprave.

Ujedno, zabranjen je i odvoz, kao i drugo postupanje sa otpadom porušenog dijela objekta, prije nego što se uradi monitoring na piralen, kao preventivna mjera za sprečavanje širenja mogućeg zagađenja.

Naime, još 2020. godine je zabranjeno rušenje istog ovog objekta, dok se ne utvrdi da li postoji prisustvo piralena u zemljištu, jer se predmetna lokacija nalazi neposredno uz lokacije na kojima je prethodno već utvrđeno zagađenje, a takođe se na spomenutoj lokaciji nalazila i trafo-stanica, čije instalacije su isječene i uklonjene na nepoznat način, što je takođe moglo biti uzrok zagađenja.

Međutim, Đorđo Davidović je, bez prethodno urađenog monitoringa na piralen, počeo sa rušenjem objekta, te je iz tog razloga 22. marta 2022. godine, ekološka inspekcija izašla na teren, kada je prinudnim putem, zabranjeno dalje rušenje, postavljanjem znakova zabrane (trake i obavještenja) na predmetnoj lokaciji.

Treba napomenuti spornu činjenicu, da je za isto pribavljena dozvola za uklanjanje objekta, broj: 03-3603-6/2019, od 22. maja 2019. godine, ali koja iz nepoznatih razloga nije uzela u obzir potencijalno opasne okolnosti, zbog čega su organi trebali već tada ukazati na sporno i izdatu dozvolu korigovati i prilagoditi činjenici postojanja zagađenja piralenom na okolnom zemljištu i provjeri prisustva opasnih supstanci na samoj predmetnoj lokaciji, jer je tokom cijele 2019. godine, piralen u “Incelu” bio sporan i tema o kojoj se pisalo i govorilo, tj. bilo je poznato da je utvrđeno zagađenje piralenom u zemljištu “Incela”.

Iz ovih razloga je Ekološki inspektor, preduzeo ono što je bilo moguće u njegovoj nadležnosti, pokušavajući da djeluje i preventivno, kao i da spriječi da se zbog eventualnog prisustva piralena u zemljištu, rušenjem poveća količina opasnog otpada, koja bi nastala miješanjem građevinskog otpada od rušenja, sa zemljištem u kome, možda ima piralena ili čak da dođe do odvoza zagađenog otpada van kruga.

– Međutim, subjekat dvije godine nije izvršio naloženu mjeru 6. marta 2020. godine, a sada je odlučio da potpuno zanemari postojanje naložene mjere, zbog čega smo i izvršili prinudnu zabranu, pokušavajući da spriječimo moguće širenje zagađenja – zaključio je Ekološki inspektor

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

SNSD odlučio: Predstavili kandidate i kandidatske liste za predstojeće izbore (FOTO/VIDEO)

JG

Dodik: Svjesni smo naše snage i pobjede koja nas čeka

M D

Zeljković ne ispunjava uslove da bude savjetnik direktora Civilne zaštite RS

JG

Brojna iznenađenja: Poznati kandidati SNSD za Parlament BiH

JG

Koalicioni partneri saglasni u podršci Dodiku i Cvijanovićevoj

JG

SNSD UTVRDIO LISTE: U trci za parlament RS načelnici, poslanici, direktori… (FOTO)

JG

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više