Društvo

Poreska uprava RS: I “frilenseri” su dužni da plaćaju porez

U Republici Srpskoj povećan je broj lica koja prihode ostvaruju iz inostranstva, a pritom ne prijavljuju i ne plaćaju poreske obaveze, niti su registrovani za obavljanje takve djelatnosti, rečeno je Srni u Poreskoj upravi Republike Srpske.

Najčešće je riječ o djelatnostima i uslugama kao što su razvoj softvera, veb dizajn, digitalni marketing, grafički dizajn, fotografija, arhitektura, časovi stranih jezika, “youtuberi” i slično, naveli su u Poreskoj upravi. Za pružanje ovih usluga najčešće se koriste platforme poput “Google Ads”, “Upwork”, “BeCreative” i druge, pri čemu se koriste internet servisi za finansijsko plaćanje poput “PayPal” ili se čak koriste platne kartice.

U Poreskoj upravi su napomenuli da su još 2017. godine pozvali sva fizička lica koja po bilo kom osnovu ostvare prihod iz inostranstva, uključujući i prihode od pružanja IT usluga, odnosno prihode ostvarene udaljenim radom “frilenseri”, na koje nije plaćen porez po odbitku, da su dužna da taj prihod prijave i plate propisani porez na dohodak.

Podsjetili su da je Zakonom o porezu na dohodak definisan poreski tretman dohodaka koji fizičko lice ostvari po bilo kom osnovu, uključujući i dohodak koji ostvare radom od kuće za inopartnere, na način da i ta fizička lica imaju status poreskog obveznika.

To znači, pojasnili su u Upravi, da su dužna da prijave taj dohodak i da plate porez na ostvareni dohodak.

Ovakav porez obračunava se po stopi od 10 odsto na iznos ostvarenog prihoda, a uplata poreza vrši se na račune javnih prihoda Republike Srpske sa brojčanom oznakom vrste prihoda 711118-Porez na ostali dohodak.

– Tako na primjer, na ostvareni prihod od 1 000 KM, fizičko lice, u ovom slučaju frilenser, plaća porez na ostali dohodak po stopi od 10 odsto, koji u navedenom primjeru iznosi 100 KM – pojasnili su u Poreskoj upravi.

Napomenuli su da se lica koja ostvaruju dohodak iz inostranstva mogu registrovati za obavljanje djelatnosti kod nadležnih opštinskih ili gradskih organa uprave, kao samostalni preduzetnici, u skladu sa Zakonom o zanatsko preduzetničkoj djelatnosti, te kao privredno društvo u skladu sa Zakonom o privrednim društvima.

Kada je riječ o kaznenim odredbama, Zakonom o poreskom postupku predviđena je novčana kazna od 500 KM do 1 500 KM za fizičko lice, uključujući i “frilensere”, koji ne podnesu poresku prijavu.

Poreska uprava je pozivala fizička lica koja po bilo kom osnovu ostvare prihod iz inostranstva, na koji nije plaćen porez, da taj prihod prijave i plate porez na dohodak, te na taj način svoje usluge prebace u legalne tokove i izbjegnu eventualne sankcije.

– Smatramo da poreskim obveznicima nije u interesu da snose eventualnu prekršajnu ili čak krivičnu odgovornost za nepoštovanje poreskih propisa – naveli su u Upravi.

Istakli su i da cilj svakako nije kažnjavanje poreskih obveznika, već uvođenje njihovog poslovanja u legalne, zakonske okvire i eliminisanje nelojalne konkurencije.

Srna

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Stanivuković :SNSD sabotira vodosnabdijevanje

M D

BiH otvara ambasade u zemljama s kojima trguje u mrvicama

JG

Turisti su ove godine primijetili veoma neobičnu stvar u vezi temperature mora

M D

Dodik: Srpski narod zna da bez države nema slobode (VIDEO)

M D

Završena obnova glavne saobraćajnice u Banjaluci (VIDEO)

M D

Borenović o kandidatima SNSD: Biće to slatka pobjeda (FOTO)

JG

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više