Foto: Printscreen
Politika

Parastos i sjećanje na stradale pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici

U Istočnom Sarajevu i Sarajevu sutra će biti obilježeno 30 godina od zločina paravojnih muslimanskih formacija i radikalnih islamističkih falangi nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici.

Prema programu ove memorijalne manifestacije pod nazivom “Stradanje pripadnika JNA u Sarajevu – Dobrovoljačka ulica”, u Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima u Istočnom Sarajevu od 10.00 do 10.20 časova biće služen parastos za ubijene pripadnike JNA.

Za 10.40 časova planiran je polazak autobusa za Dobrovoljačku ulicu (danas Ulica Hamdije Kreševljakovića), a za 11. časova mirna šetnja sa cvijećem, dok je povratak u Istočno Sarajevo predviđen za 11.50 časova. Program će biti realizovan uz prisustvo najviših zvaničnika Republike Srpske, srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH, rukovodstva gradova i opština, članova porodica poginulih pripadnika JNA, preživjelih učesnika, kao i predstavnika Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka.

Očekuje se prisustvo i predstavnika nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog i Narodnooslobodilačkog rata, te gradskih i opštinskih udruženja i građana, najavljeno je iz Odbora Vlade RS za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Optužnica

Tužilaštvo BiH podiglo je nedavno optužnicu za zločine nad pripadnicima JNA počinjene u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu početkom maja 1992. godine.

Optužnica je podignuta protiv Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hamida Bahta, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušine, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žiška.

Istraga je nastavljena zbog sumnje da je počinjen ratni zločin, a odlukom je van snage stavljena ranija naredba o obustavljanju istrage od 17. januara 2012. godine u odnosu na pet osoba, te je naređeno ponovno otvaranje istrage.

Politički predstavnici institucija Republike Srpske već godinama naglašavaju da su glavni krivci za tragične događaje u Dobrovoljačkoj ulici članovi političkog vrha tadašnje Republike BiH, ali i paravojne muslimanske jedinice u Sarajevu, poput “Zelenih beretki” i “Patriotske lige”.

Napad 1992. godine

Početkom maja 1992. godine, zločin nad nedužnim vojnicima, oficirima i građanskim licima na službi u JNA, tokom dogovorenog mirnog povlačenja iz Sarajeva, počinili su pripadnici takozvane Armije RBiH, Teritorijalne odbrane RBiH i, posebno, paravojnih muslimanskih falangi kojima su komandovali osvjedočeni predratni kriminalci.

Napadom u Dobrovoljačkoj ulici na kolonu JNA, koja se početkom maja 1992. godine mirno povlačila iz Sarajeva prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN na čelu sa generalom Luisom Mekenzijem, rukovodili su tadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i rukovodstvo takozvane RBiH.

Iako je za bezbjednost vojnika garantovao tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, kolona JNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta i napadnuta.

Bilans krvavog pira

Za samo nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno. Prvi napad je izvršen 2. maja napadom na Dom JNA, a sve kasarne JNA u ovom gradu bile su blokirane i pod opsadom muslimanskih paravojnih snaga, koje su im isključile struju, vodu i telefon.

Bilans krvavog pira iznosi 42 ubijena vojnika i civila, i to u Domu JNA jedan, Radničkom univerzitetu “Đuro Đaković” tri, na Skenderiji 14, Dobrovoljačkoj ulici devet, a na drugim lokacijama u Sarajevu 13.

Prema nacionalnom sastavu, ubijena su 32 Srbina, šest Hrvata, dva muslimana i dva Albanca, od kojih 10 oficira, 28 vojnika i četiri građanska lica koja su radila u JNA.

Izvještaji

U svim dosadašnjim izvještajima Tužilaštvu BiH, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske navodilo je da napadi 2. i 3. maja 1992. na objekte i pripadnike JNA, posebno u Dobrovoljačkoj ulici predstavljaju krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, ranjenih i bolesnih, ratnih zarobljenika, protivpravnog ubijanja i ranjavanja neprijatelja, kao i povrede zakona i običaja rata, koji je potom prerastao u bezočni, nehumani i planirani atak muslimanskih paravojnih jedinica na članove porodica vojnika, oficira i građanskih lica u JNA.

Prema saznanjima i dokazima kojima raspolaže MUP Srpske, nakon stravičnog zločina počinjenog 2. i 3. maja 1992. godine nad pripadnicima JNA u Sarajevu, pripadnici “Zelenih beretki”, “Patriotske lige”, “Bisera” i drugih ozloglašenih paravojnih muslimanskih jedinica otpočeli su progon njihovih porodica, tako što su im djecu i supruge nasilno otimali iz sarajevskih stanova, da bi ih potom ucjenjivali i razmjenjivali s ciljem stvaranja atmosfere straha i panike među Srbima početkom rata u Sarajevu.

Obimne istražne radnje MUP-a RS rezultirale su izvještajem od 45 stranica, a u 122 priloga uz izvještaj Tužilaštvu dostavljeno je 117 dokumenata sa oko 470 stranica, tri fono zapisa – audio-kasete, dva kompakt diska sa presretnutim razgovorima i dva video-zapisa, koji dokazuju postojanje navedenih krivičnih djela i neposredno učešće pomenutih osumnjičenih lica, a posebno generala Jovana Divjaka u njihovom izvršavanju.

Nažalost, pravosuđe BiH ostalo je nijemo na ove dokaze i primjedbe srpske strane da je u Sarajevu tokom rata postojalo 126 logora, kao i da je oko 3.200 civila srpske nacionalnosti stradalo u tom gradu.

Srna

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Šarović odgovorio Dodiku: “Vodite ih sa sobom, ako su pošteni kao vi”

M D

Dodik: U planu formiranje tima za procjenu štete uzrokovane sušom

M D

Đajić: Stanivuković potpuno izgubio kompas

M D

Stanivuković: Istražiti Đajićevo trošenje novca

M D

Dodik: U SDS-u i PDP- u ima onih koji ne žele unitarnu BiH

M D

Đokić: Program instaliranje solarnih postrojenja od nacionalne važnosti

M D

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više