Foto: Rojters/Printscreen
Zanimljivosti

Pet država bez zlatnih rezervi

Prema podacima Svjetskog vijeća za zlato 13 zemalja prošle godine nije imalo rezerve zlata, a njih 14 je imalo manje od jedan odsto zlata.

Postoje države koje imaju i do 60 odsto međunarodnih deviznih rezervi u zlatu, ali ima i onih koje uopšte nemaju zlato ili imaju male količine. Izvještaj koji je objavila stranica “Vestnik Kavkaza” navodi pet ekonomija koje, na primjer, imaju velike devizne rezerve, a nemaju zlato.

Kanada

Kanada je zemlja s visokim prihodima i bogata je prirodnim resursima. Uslužni sektor dominira ekonomijom, a prema izvještaju Međunarodnog monetarnog fonda za januar, ekonomija zemlje se smanjila za 5,2 odsto u 2020. godini, te porasla za 4,7 odstou 2021. godini. Predviđa se da će ekonomija od 2.000 milijardi dolara rasti za 4,4 odsto u 2022. i 2,8 odsto u 2023. Međutim, zbog trenutnih geopolitičkih događaja, prognoza se može promijeniti.

Prema navodima portala, od 31. decembra 2021. godine, devizne rezerve Kanade iznosile su 106,61 milijarda dolara, a tokom 2022. neznatno su se smanjile na 102,89 milijardi dolara od 28. februara. Kanada spada u najveće ekonomije bez zlatnih rezervi.

Norveška

Norveška je jedna od najbogatijih zemalja po BDP-u po glavi stanovnika. To je zemlja bogata prirodnim resursima, posebno naftom, hidroelektranama, ribom, šumama i mineralima. Norveška je također treći najveći izvoznik plina u svijetu nakon Rusije i Katara.

Norveška zadovoljava oko 20-25 odsto evropske potražnje za plinom, a prirodni resursi, kvalifikovana radna snaga i primjena tehnologije učinili su Norvešku prosperitetnom.

Prema Nasdaqu, trenutni BDP zemlje iznosi 445,51 milijardu dolara. Krajem 2003. godine zlatne rezerve u Norveškoj središnjoj banci iznosile su 37 tona: 3,5 tona kovanica i 33,5 tona poluga. Međutim, 2004. godine Norveška središnja banka je prodala zlatne poluge. Banka je potom, u saopštenju za javnost, navela da je zadržala samo “sedam poluga za izložbe i 3,5 tona zlatnika, koji su prevezeni u Ujedinjeno Kraljevstvo 1940. godine”.

Norveške devizne rezerve podijeljene su na portfelj s fiksnim prihodom i portfelj s dionicama, a njima upravljaju Sektor za centralno bankarske operacije i Odjel za investiciono bankarstvo, koji su odjeli Norveške središnje banke. Krajem 2021. godine devizne rezerve Norveške iznosile su 84,72 milijarde dolara.

Hrvatska

Hrvatska je postala 28. članica Evropske unije 1. jula 2013. Treća je najveća ekonomija s visokim dohotkom bez zlata, s BDP-om od 68 milijardi dolara. Oko 67 odsto hrvatske trgovine odvija se unutar Evrope, sa zemljama poput Njemačke, Italije i Slovenije. Što se tiče uvoza, 77 odsto je iz Evrope, pet odsto iz Kine i tri odsto iz Bosne i Hercegovine.

Od 1999. Hrvatska je imala 13,2 tone zlata koje je primila od Banke za međunarodna poravnanja kao udio u zlatnoj imovini kada je zemlja bila dio bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

– Hrvatski proračun će izgubiti milion kuna ako banka odluči zadržati zlatne rezerve naslijeđene od Banke za međunarodna poravnanja – izjavio je guverner Središnje banke. Dakle, zlato nije zastupljeno u deviznim rezervama zemlje, koje su iznosile 28,31 milijardu dolara na kraju 2021.

Azerbejdžan

Azerbejdžan je zemlja bogata prirodnim resursima s višim srednjim dohotkom. BDP zemlje iznosi 58,43 milijarde dolara. Azerbajdžan je uvršten u grupu zemalja koje blisko sarađuju s Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEC) u formatu OPEC plus.

Prema podacima o deviznim rezervama, država nije imala zlatnih rezervi 2011. i 2012. godine, međutim u 2013. otkupljeno je 20,02 tone zlata, a 2014. rezerve su povećane na 30,17 tona.

U 2016. rezerve zlata smanjene su na 20,02 tone, a od 2017. zlato nije prikazano u tonama u deviznim rezervama zemlje, a dolarska vrijednost zlatnih rezervi postala je zanemariva.

Ukupne devizne rezerve zemlje na kraju 2021. iznosile su oko 8,31 milijardu dolara, međutim, Državni naftni fond Republike Azerbejdžan ulaže deset odsto svog investicionog portfelja u zlato.

Kostarika

Kostarika je mala latinoamerička zemlja s otvorenom ekonomijom, koju Svjetska banka opisuje kao zemlju s višim srednjim dohotkom.

Tokom posljednje dvije decenije, zemlja je aktivno rasla i razvijala se, dobrim dijelom zahvaljujući ekonomskoj strategiji usmjerenoj prema vani. Kostarika je proširila svoju ekonomiju, koja je prije bila zavisna od turizma i poljoprivrednih proizvoda, kroz izvoz visoke tehnologije. Direktna ulaganja SAD-a u zemlju iznosila su dvije milijarde dolara u 2020., prema Uredu za ekonomske analize Ministarstva trgovine.

SAD najveći su trgovinski partner Kostarike, čineći oko 40 odstoi zvoza i uvoza zemlje. Kostarika je takođe bogata zlatom. Komercijalno zlatarenje u zemlji počelo je 1930-ih, prema Newlox Goldu. Značajan interes pojavio se nakon otkrića novih nalazišta.

Većina ruda je bila nevjerovatno visokog kvaliteta, s primarnim stijenama koje su sadržavale velike zlatne žile. Kao rezultat velikog razvoja, iskopane su ogromne količine zlata.

Prema podacima za posljednjih deset godina, zlato nije zastupljeno u međunarodnim rezervama zemlje, ali su u decembru 2021. devizne rezerve Kostarike iznosile 7,57 milijardi dolara.

Ostale zemlje koje nemaju zlatne rezerve

Portal je pomenuo i druge zemlje koje nemaju zlatne rezerve, uključujući Nikaragvu, Kamerun, Armeniju, Gabon, Turkmenistan, Kongo, Čad i Eritreju.

Aljazeera

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Dodik: Ako žele radikalizaciju, neka Šmit donosi odluke

DB

Izetbegović: Odbio sam razgovor o izmjenama Izbornog zakona BiH

DB

Težak sudar kod Lukavca: Gorjela cisterna, jedna osoba povrijeđena

DB

“Nećemo plate, hoćemo obećanja”: Protest i na banjalučkom Trgu Krajine

DB

Bajaga i Instruktori otvaraju drugo izdanje prestižnog “Banjaluka Fest-a” (VIDEO)

JG

Kontrola ni nakon dva mjeseca nije otkrila uzrok lošeg poslovanja “Šuma RS”

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više